V Česku je potvrzen případ afrického moru prasat a ohnisko ptačí chřipky

Seznam Zprávy
Sdílejte článek
V Česku je potvrzen případ afrického moru prasat a ohnisko ptačí chřipky

Výskyt dvou závažných onemocnění zvěře potvrdili ve čtvrtek v Česku veterináři. Ve Frýdlantském výběžku zjistili výskyt afrického moru prasat, v Jihočeském kraji pak nové ohnisko ptačí chřipky.

„Ve Frýdlantském výběžku se dnes potvrdil africký mor prasat u jednoho uhynulého divočáka,“ řekl ČTK ředitel Státní veterinární správy (SVS) pro Ústecký kraj Daniel Macháček.

Zvíře se našlo u Jindřichovic pod Smrkem na Liberecku nedaleko hranic s Polskem. „V současné chvíli se řeší opatření, která budou pro danou oblast platit,“ řekl Macháček. S africkým morem prasat se naposledy potýkalo Česko od roku 2017. Nemoc není přenosná na člověka.

Infekce se šíří v Německu i Polsku. Podle Macháčka je pravděpodobné, že zvíře do Čech doputovalo z Polska. V pondělí se kvůli situaci sejde ústřední nákazová komise. Situace zřejmě bude mít dopad na pohyb obyvatel a kontrolovat se budou chovy domácích prasat v oblasti nálezu zvířete. „Opatření se dotknou i Ústeckého kraje,“ uvedl Macháček.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Největší ohnisko v ČR bylo za poslední léta na Zlínsku.

Po sedmi měsících ptačí chřipka

Po více jak sedmi měsících pak Česko hlásí i nové ohnisko ptačí chřipky. Veterináři jej objevili v obci Frahelž na Jindřichohradecku v Jihočeském kraji. „Nachází se ve velkochovu kachen na výkrm. Zdrojem nákazy jsou zřejmě volně žijící vodní ptáci. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha potvrdilo výskyt ptačí chřipky,“ uvedl Petr Vorlíček, tiskový mluvčí Státní veterinární správy.

V chovu se podle veterinářů původně nacházelo přes 22 tisíc výkrmových kachen, během tří dnů jich však tisíce uhynuly. „U kachen byly pozorovány klinické příznaky typické pro ptačí chřipku. Veterinární inspektoři zahájili v chovu šetření, přijali předběžná opatření a odeslali uhynulé kusy k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. To následně potvrdilo ptačí chřipku H5N1. Chovatel nevyloučil, že drůbež v chovu přišla do kontaktu s volně žijícími vodními ptáky,“ popsal Vorlíček s tím, že zbývající drůbež v chovu bude utracena.

Kolem potvrzeného ohniska také veterináři vymezí tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V praxi to znamená například i omezení přesunů drůbeže, soupisy chovů a zákaz pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy či výstavy ptactva.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Virus se přenáší nejčastěji trusem.

V první polovině letošního roce bylo na území České republiky postupně vyhlášeno 10 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže, dosud poslední veterináři zjistili v obci Plánice v okrese Klatovy v Plzeňském kraji 14. dubna.

Zdroj: Seznam Zprávy


Přečteno: 355x