Piráti budou v lednu řešit, zda podpoří některého z kandidátů na prezidenta

Členové vládních Pirátů mohou do začátku ledna na svém stranickém fóru hlasovat o tom, kterého z prezidentských kandidátů by podpořili ve volbách na začátku příštího roku. Po uzavření hlasování zhruba týden před termínem prvního kola voleb pak Piráti představí, kteří uchazeči o Pražský hrad jsou jim nejbližší, sdělila dnes ČTK mluvčí strany Veronika Šmídová.

Piráti anketu k prezidentským volbám spustili poprvé v červnu. Největší podporu 265 hlasů v ní dostala bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, následují ji bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel s 213 hlasy a senátor Marek Hilšer se 160 hlasy. V aktuální anketě zúžilo stranické vedení možnost výběru na kandidáty, které minulý týden do volby zaregistrovalo ministerstvo vnitra.

Předseda Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš k anketě uvedl, že Piráti dosud v boji o Hrad nikoho oficiálně nepodpořili. "Jako největší liberální strana v zemi, strana vládní a strana zastoupená ve všech patrech politiky, můžeme alespoň říct, popirátsku a formou ankety, koho podporují členové," uvedl. Členové mají v anketě libovolný počet hlasů. Podle Bartoše by měli podpořit ty kandidáty, které si dovedou na Hradě představit a souznějí s hodnotami strany. Anketa potrvá do 6. ledna, poté podle Šmídové Piráti představí oficiálně její výsledky a sdělí, jaká trojice kandidátů je jim nejbližší.

Vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) začátkem října oznámila, že do voleb nevyšle svého kandidáta a před prvním kolem se nevysloví pro jediného uchazeče. Za osobnosti vhodné do funkce prezidenta označila senátora Pavla Fischera, Nerudovou a Pavla. Vládní hnutí STAN podle mluvčí Sáry Beránkové podporuje demokratické, nepopulistické občanské kandidáty. "Respektujeme, že tito kandidáti si řekli primárně o podporu občanů, nikoliv politických stran," řekla Beránková ČTK.

Kandidátem opozičního ANO je jeho předseda a bývalý premiér Andrej Babiš, SPD nasadila do voleb poslance Jaroslava Baštu.

Vnitro minulý pátek k volbám připustilo devět kandidátů včetně hlavních favoritů. Odmítlo 12 kandidátních listin, zejména kvůli nedostatku podpisů na podporu nominace. Jednoho dalšího uchazeče ministerstvo odmítlo pro pozdní přihlášení. Nejvyšší správní soud poté obdržel v souvislosti s registračním procesem pro volbu prezidenta 13 podnětů.

Související

Více souvisejících

prezidentské volby 2023 Česká pirátská strana Ivan Bartoš (Piráti) Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy