Bizár! Ministerstvo vyřadilo i Janečkův vlastní podpis

politika

Ministerstvo vnitra neuznalo v případě podání prezidentské kandidatury Karla Janečka 26.000 podpisů a to včetně jeho vlastního. Podle Janečka je možné, že mnohé podpisy byly vyřazeny neoprávněně. 

Bizár! Ministerstvo vyřadilo i Janečkův vlastní podpis
Karel Janeček
2. prosince 2022 - 11:03

Podnikatel Karel Janeček se odvolal k Nejvyššímu správnímu soudu kvůli vyřazení z prezidentských voleb. Kandidatura mu utekla o 1 909 platných podpisů. Ministerstvo mu v kandidatuře neuznalo 26 000 podpisů a to včetně jeho vlastního kvůli chybně uvedenému číslu občanského průkazu.

Sám Janeček nerozporuje, že některé podpisy se nepodařilo ověřit, ale je překvapen například z neuznání svého vlastního podpisu. 

„Při úterním nahlédnutí do archů s vyřazenými podpisy jsme dospěli ke zjištění, že přezkum výsledků Ministerstva vnitra je na místě. Víme s jistotou, že mnohé podpisy byly vyřazeny neoprávněně. Je velmi vtipné, že jedním z neuznaných podpisů je můj vlastní! To je přímo skvělá symbolika toho, že politický systém v naší zemi se bojí spravedlivosti a svobody,“ uvedl Janeček.

Upozornil přitom, že jeho podpis byl vyřazen na základě chybně zapsaného čísla občanského průkazu. Podle jeho vyjádření by přitom určujícím údajem při identifikaci podpisu mělo být datum narození podepsaného. 

„Pevně věřím, že Nejvyšší správní soud situaci osvětlí. Konečné rozhodnutí padne až 14.prosince. Nevzdávám se. Bojuji za pravdu a spravedlivost,“ prohlásil dále Janeček.


Ministerstvo vnitra vyřadilo 12 kandidátů z jednadvaceti. Většinu kvůli nedostatku podpisů potřebných ke kandidatuře, hranice je 50 000 podpisů. Například Karlu Divišovi, kterého ministerstvo také vyřadilo, chybělo oficiálně 116 podpisů. 

Z dvanácti odmítnutých kandidátů podalo odvolání pět a to Karel Diviš, Karel Janeček, Roman Hladík, Pavel Zítko a Libor Hrančík. Volební senát soudu, který o případech bude rozhodovat, se už sešel. O všech případech musí rozhodnout do 15 prosince. Odvolání naopak nepodal podnikatel Tomáš Březina, který nasbíral kolem osmdesáti tisíc podpisů. 

Nerovné podmínky pro kandidáty
Karel Janeček také prohlásil, že podmínky pro kandidáty byly nerovné. Někteří měli podle něj přístup do databáze občanů.

„Nepodcenil jsem sběr podpisů, ale nastavení systému. Nutí lidi ke švindlu a čestný člověk je v nevýhodě,“ prohlásil Janeček s tím, že paní Danuše Nerudová řekla, že z petičních archů vyřadili zhruba dvacet tisíc podpisů. 

„Na základě čeho? Logicky z toho vyplývá, že někdo z jejího týmu měl přístup do databáze občanů,“ podotkl prezidentský kandidát Karel Janeček.


Také jsme psali:

Ohledně způsobu vyřazení a metodiky ministerstva vnitra panuje řada pochybností. Např. to, že tzv. "chybovost" byla u vládou schválených kandidátů Petra Pavla a Danuše Nerudové pod jedno procento, a u výše zmíněných kandidátů okolo procent třiceti. Řada odporníků z oboru statistiky a sociologie to považuje za naprostou anomálii a něco, co se vymyká jakékoli pravděpodobnosti. 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: youtube)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif