Pravda a láska musí zvítězit i v Havlově ulici v Lucemburku. Vzkaz je „slyšet“ z betonu a plexiskla

V Lucemburku se nově nachází i ulice Václava Havla, výtvarník Jiří David do ní vytvořil instalaci odkazující na slavný výrok prvního českého prezidenta. Větu, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí, si kolemjdoucí mohou přehrát, zároveň se odráží v objektu z betonu a plexiskla. David už před dvaceti lety vzdal Havlovi hold neonovým srdcem nad Pražským hradem.

První vizualizace projektu vznikla už v roce 2012, po smrti Václava Havla. David chtěl svou instalaci původně umístit na nádvoří Pražského hradu. To se nezdařilo, a nápad tedy odložil do šuplíku. Vrátil se k němu, když byla vyhlášena mezinárodní soutěž na dílo pro novou ulici Václava Havla v Lucemburku.

Hlas může proniknout zdmi

„Nechtěl jsem dělat žádné patetické naddimenzované pomníky, ale strohou a přitom sugestivní, lidsky intimní věc,“ uvedl David k návrhu, s nímž soutěž vyhrál. Dospěl k instalaci v podobě fragmentu dvou hrubých betonových zdí, spojených trojrozměrným záznamem Havlova hlasu. Konkrétně výtvarně zpracoval Havlův výrok „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“.

„Hlas může bourat bariéry, pronikat zdmi,“ vysvětluje symboliku svého díla autor. „Je to v Lucemburku a já si vzpomněl na Laxík (Radio Luxembourg), jak jsme ho poslouchali koncem šedesátých let, to také pronikalo železnou oponou.“

Jiří David vytvořil instalaci pro ulici Václava Havla v Lucemburku (zdroj: ČT24)

Betonový skelet je odlitý ze speciálního odlehčeného betonu, ale provázaný železnými pruty a celé dílo váží sedm tun. Segmentů představujících záznam hlasu je přibližně šest set, každý je zvlášť řezaný ze speciálního plexiskla a upravený laserem, aby vydržely různé venkovní teploty. Křivka podle Davida přesně kopíruje modulaci Havlova hlasu.

Ten kolemjdoucí mohou nejen vidět v instalaci, ale i si ho poslechnout díky nedaleko umístěnému hlasovému sloupku. „A vnímat ho v naléhavosti, která vizuálně proniká zdánlivě nepropustnou bariérou,“ dodává David. Po zmáčknutí tlačítka se z něj ozve autentický hlas Václava Havla pronášející slavnou větu. QR kód jeho slova pomůže převést do jiných jazyků.

Neonové srdce nad Hradem

Tvorba Jiřího Davida je s Václavem Havlem spojena i díky neonovému srdci, které výtvarník nad Hradem rozsvítil v závěru posledního funkčního období tohoto prezidenta. Vycházel se symbolu srdce, který Havel připojoval ke svému podpisu.

obrázek
Zdroj: ČT24

V předvečer volby Havlova prezidentského nástupce zakryla umělecká skupina Ztohoven část srdce a změnila ho tak v otazník. Srdce nad Hradem zhaslo na začátku roku 2003.

V Lucemburku by Davidovo dílo mělo zůstat natrvalo. Inaugurace ulice Václava Havla se plánuje na počátek prosince. Půjde o poslední akci v zemi pořádanou v souvislosti s českým předsednictvím v Radě Evropské unie. To končí s rokem 2022.