Cenu Česká hlava dnes převezme biolog a ekolog Petr Pyšek

foto Laureáti národního ocenění Česká hlava (zleva) Petr Pyšek, Martina Benešová-Schäfer, Alžběta Dostálková, Ilona Hromadníková, Petr Sezemský a zástupce sdružení Cesnet Sven Ubik pózují po tiskové konferenci laureátů nejvyššího ocenění pro vědce za jejich patenty a objevy, 2. prosince 2022, Praha.

Praha - Dnes večer bude v Praze předána cena Česká hlava, nejvyšší české vědecké ocenění. Národní cenu vlády za celoživotní dílo letos získal botanik a ekolog Petr Pyšek, který se věnuje invazivním rostlinám a živočichům. Slavnostní ceremoniál se uskuteční v sídle Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.

Fotogalerie

Udělení ceny Pyškovi v polovině listopadu schválila vláda na doporučení své Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). S oceněním udělovaným za mimořádné výsledky ve vědě a výzkumu se pojí odměna jeden milion korun.

Pyšek se zabývá biologickými invazemi v globálním měřítku, jejich historií, dynamikou a dopady na biodiverzitu a fungování ekosystémů. Při výzkumu propojuje biologii a ekologii se společenskými vědami. Je považován za jednoho ze zakladatelů moderní invazní ekologie. V oboru ekologie má také profesuru. Vědec pracuje v Botanickém ústavu Akademie věd ČR a na katedře ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Pyšek také téměř dvě dekády působí jako poradce a výzkumník na Stellenboschské univerzitě v Jihoafrické republice. Spolupracuje s řadou dalších pracovišť, zejména ve Spojených státech. Podle RVVI je jedním z nejcitovanějších současných ekologů. V roce 2011 se Pyšek stal členem Učené společnosti ČR, je také členem České botanické společnosti.

Kromě Pyška dostanou další ceny například Alžběta Dostálková za studium retrovirů či Ilona Hromadníková za způsob predikce vzniku komplikací při těhotenství způsobených vysokým krevním tlakem. Ocenění za významný objev, patent nebo vynález převezme Martina Benešová-Schäfer za výzkum a vývoj radioterapeutika na léčbu rakoviny prostaty. Petr Sezemský tento rok získal cenu pro mladé vědce a firma CESNET ocenění za nejlepší podnikovou inovaci.

Ceny Česká hlava se udělují od roku 2002. Loňským laureátem byl odborník na teorii systémů a automatického řízení Vladimír Kučera. V minulosti cenu získali například egyptolog Miroslav Bárta, chemik Antonín Holý, lékař Pavel Klener, který se zasloužil o zavedení chemoterapie do léčby zhoubných nádorů, nebo zakladatel dětské onkologie Josef Koutecký. K dalším laureátům patří rostlinný genetik Jaroslav Doležel či odborník na středověkou duchovní kulturu Petr Sommer.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď