InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nový starosta Horní Plané chce omezit aktivity developerů a více komunikovat s občany

Starosta Petr Šimák , Autor: René Flášar

Starosta Petr Šimák     Autor: René Flášar

HORNÍ PLANÁ - Nespokojenost obyvatel s plány developerů změnila v letošních komunálních volbách poměr sil v místním zastupitelstvu. Po několika volebních obdobích vystřídal dlouholetého starostu Jiřího Hůlku na tomto postu Petr Šimák. Právě jemu a jeho sdružení se podařilo v zastupitelstvu prosadit stopku pro prodej městských pozemků v osadě Karlovy Dvory, kde chtěla developerská firma vystavět obří apartmánové středisko. „Přál bych si, aby se podařilo nastavit a realizovat rozumný rozvoj města a jeho okolí, který nebude postaven na překotné výstavbě apartmánů, hotelů a podobných věcí, ale bude se více zaměřovat na místní lidi a trvale udržitelnou turistiku," říká starosta Petr Šimák.

 

Vypadá to, že lidé se více začínají zajímat o to, co má vyrůst v okolí jejich domovů a to vás přivedlo až do pozice starosty. Jak vnímáte tuto skutečnost?

Ekologická témata začínají lidi oslovovat. Výstavba plánovaného ohromného množství apartmánů v lokalitě Karlových Dvorů se většině obyvatel opravdu nelíbila a našim zastupitelům ve spolupráci s řadou občanských spolků se podařilo tuto akci zastavit tím, že zastupitelstvo rozhodlo, že pozemky investorovi neprodá. Myslím, že tato skutečnost se při volbách hodně projevila.

Jaký bude další osud lokality Karlovy Dvory?

V plánu je revitalizace této lokality tak, aby začal její rozvoj, který bude shodný se zájmy Horní Plané, nikoliv se zájmy developerů.

Jak by měl takový rozvoj Karlových Dvorů i Horní Plané vypadat?

Přál bych si, aby se podařilo nastavit a realizovat rozumný rozvoj města a jeho okolí, který nebude postaven na překotné výstavbě apartmánů, hotelů a podobných věcí, ale bude se více zaměřovat na místní lidi a trvale udržitelnou turistiku. Chceme podpořit místní podnikatele i služby pro turisty. Chybí nám zde ubytování pro běžné turisty i například malé obchůdky, jako jsou pekárny a kavárny. Bohužel v tuto chvíli nemáme příliš prostor, které bychom mohli případným zájemcům nabídnout za rozumnou cenu.

Vyvíjí na vás v tuto chvíli developeři nějaké tlaky, aby došlo ke změně rozhodnutí o nepovolení výstavby apartmánů v Karlových Dvorech?

Větší tlaky zatím nepociťuji, ale jsem ve funkci teprve měsíc a pár dnů a už za mnou bylo několik developerů představit své projekty. Možná ten větší tlak začne v příštím roce.

Jaké jsou vaše priority pro stávající volební období?

Chceme hlavně dokončit projekty, které začalo realizovat předchozí vedení města, zejména pak přístavbu školy a jídelny, která je největší investiční akcí města v jeho historii. Našim cílem je také získat více peněz z turistiky do městské pokladny, uvažujeme například o zavedení parkovného na náměstí a u přívozu přes Lipno.

Nové vedení přišlo na radnici v době, která není zrovna jednoduchá, přichází energetická krize a s ní spojené zvyšování nákladů pro rodinné rozpočty. Nebojíte se, že bude v této době těžké prosazovat vaše vize a plány?

Opravdu jsme přišli na radnici v době, která je velmi složitá. Vzhledem ke zdražování všeho, nás čeká velká zátěž, a to jak pro obyvatele, tak i pro město. V investičních plánech nás to bude velmi omezovat. Jen v letošním roce se například třikrát zvýšily náklady za veřejné osvětlení.

Připravuje v této souvislosti město nějaká úsporná opatření?

Zatím bylo radou města rozhodnuto o omezení veřejného osvětlení. Na většině míst, s výjimkou osvětlení komunikací I. a II. třídy, dojde k vypnutí každé druhé lampy. Vypnuty budou trvale, minimálně do konce energetické krize. Tohle opatření je zatím jediné, budeme ale nuceni zvýšit cenu tepla dodávaného do domácností. Zdražení by ale nemělo být extrémní, protože město disponuje vlastní centrální výtopnou na štěpku.

Uvažujete o nějakých zásadních změnách v komunikaci s občany?

Plánujeme zavedení pravidelných setkávání s obyvateli formou besed, kde by měli možnost vyjádřit, jaké problémy ve městě je nejvíce trápí. V našem volebním programu jsme také měli bod, který zvyšuje zapojení obyvatel do rozhodování o tom, jakým směrem se bude vývoj a rozvoj města ubírat. V případě větších plánů, bychom pak šli formou malého referenda.

Co je podle vás na funkci starosty nejtěžší?

Myslím, že nejtěžší je splnit očekávání lidí. Mojí prioritou je, aby těch nespokojených bylo co nejméně. Vycházím z přesvědčení, že starosta tu má být hlavně pro lidi.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace