Robert Králíček

  • ANO 2011
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.12.2022 14:44:00

Trochu mě děsí, kde všude vidíme ruské špiony a ruské šváby

Trochu mě děsí, kde všude vidíme ruské špiony a ruské šváby

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 2. prosince 2022 k návrhu změny zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů.

Vážený pane předsedající, vládo, kolegyně, kolegové, já nepředstupuji před vás, abych vás žádal o podporu našich pozměňovacích návrhů. Protože jak ráno sdělil pan Výborný, koalice nám žádný nepodpoří. Prostou matematikou je jasné, že naše pozměňovací návrhy podpořeny nebudou, proto nebudu plýtvat svou energii na to, abych vás žádal o jejich podporu.

Stejně tak jsem si vědom na základě včerejších výstupů pana předsedy Jakoba, jeho arogantního úsměvu, že si s námi můžete udělat co chcete, kdykoliv budete chtít, proto zde nebudu ztrácet energii, abych vás k něčemu přemlouval. Nicméně chci zopakovat nějaká fakta, protože tu možnost zatím ještě mám, tak jí využiji. Největším argumentem koalice je, že fyzické osoby, zejména senioři nejsou natolik gramotní, aby mohli datovou schránku používat. Já bych se tedy zeptal, jak je to s fyzickými osobami podnikajícími, které budou mít tu povinnost od 1. 1., jestli máme statistiku, že tedy fyzické osoby podnikající jsou třeba jenom do čtyřiceti, do pětačtyřiceti, a vlastně fyzické osoby, které podnikají a jsou staršího věku, tak jsou více gramotnější než ty fyzické, nebo kde vznikl ten úzus, že fyzické osoby, které musejí aktivně komunikovat se státem elektronickou identitou, jsou méně gramotní, než fyzické osoby, které podnikají. Tomu nerozumím.

Ale věřím, že Senát určitě tuto neshodu, nebo možná nerovnost napraví a přijde s mnoha pozměňovacími návrhy, které se nám vrátí potom do Sněmovny. Mě na tomto zákoně nejvíc zarazilo, že i v tomto zákoně, v datových schránkách našel ideologický tým kryt, různé jitření společnosti a nějaké proruské živly.

Toho se nejvíc bojím, přijde mi to velmi nebezpečné a trochu mě děsí, kde všude vidíme ruské špiony a ruské šváby. A poslední věc, kterou bych chtěl zmínit je... já jsem na sociálních sítích viděl video pana ministra Rakušana, kde říká, že vládní koalice preferuje dobrovolnost v datových schránkách. Já bych tomu i rozuměl, kdybychom nezrušili EET, i možnost dobrovolně v něm pokračovat, takže na jedné straně budeme mít dobrovolné datové schránky, ale na druhé straně nedáme podnikatelům možnost dobrovolně pokračovat v EET, kdyby tu byl můj kolega Patrik Nacher, hned bych mu přihrál dvojí metr.

Já se opravdu bojím toho, že tímto zákonem otvíráme Pandořinu schránku (skříňku?) a je otázkou, jestli třeba někdo ze Senátu nenavrhne tu dobrovolnost pro eseróčka, OSVČ a další nepodnikající právnické osoby. A možná i na základě dopisů podnikatelských odborů, které nás oslovily všechny, že bychom tu dobrovolnost měli zvážit u všech. Tak až se nám to z toho Senátu vrátí, možná vlastně máte pravdu, možná by bylo vhodné podpořit tu dobrovolnost pro všechny, abychom si byli vlastně rovni. Za mě závěrem chci jenom říct, že tím, že se do toho... nebo tím doporučením krytu o zrušení datových schránek a tím, že je opravdu rušíme, tak se vracíme o desítky let zpátky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama