Brexit připravil Velkou Británii o 4300 lékařů

nemocnice

V lednu roku 2020 opustila Velká Británie Evropskou unii. Jedním z argumentů, kterými se zastánci brexitu snažili přesvědčit hlasující v referendu o vystoupení, bylo to, že peníze uspořené na platbách do společné evropské pokladny pomohou vyléčit chronicky nemocný systém britského zdravotnictví. Dnes, téměř tři roky poté, je britské zdravotnictví (NHS) v ještě větší finanční krizi než před brexitem, a navíc mu nyní chybí více zdravotnického personálu.

Nedostatek lékařů v Británii

Ve chvíli, kdy Británie opouštěla Evropskou unii, pracovalo na ostrovech téměř 42 000 lékařů ze zemí EU. Nyní jejich o 4300 méně a nemá je kdo nahradit. To vše v situaci, kdy i před Brexitem Británii lékaři scházeli (podle studie chybí lékařů celkem 10 tisíc lékařů, úbytek evropských lékařů tak nedostatek zdvojnásobuje).

Výsledkem je zdravotnictví, které se nachází ve velmi špatném stavu. Velmi podobná situace navíc panuje i v segmentu sociálních služeb. Zdravotníci plánují proto velké protesty a vláda již potichu vytváří plány na zapojení armády pro zajištění základních zdravotnických služeb.

Británie

Foto: Pixabay

Brexit a úbytek lékařů

Důvodem úbytku lékařů a zdravotníků ze zemí Evropské unie je samozřejmě brexit, neboť je nyní pro evropské zdravotníky mnohem těžší a nákladnější získat pracovní vízum. Britské zdravotnictví bylo silně kritizováno i v minulosti, brexit jej však srazil ještě více na kolena.

S tím, jak z Británie mizí zdravotníci z Evropy, se navyšuje podíl těch, kteří přichází ze zemí jako Filipíny nebo Indie. Úbytek Evropanů ale plně nahradit nedokážou, stejně jako sami Britové. I kdyby provedli okamžitě reformu zdravotnického vzdělávání, školy budou produkovat více zdravotníků až za řadu let. A problém je třeba řešit nyní…

Zdroje informací: https://denikn.cz/minuta/1019047/

https://eurozpravy.cz/zahranicni/britanie-prisla-kvuli-brexitu-o-tisice-lekaru.se8j7td3

Náhledové foto: Pixabay

Peníze mě vždy fascinovaly. O své zkušenosti se s vámi rád podělím.