ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 19205 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Dokumentární opera KaprKód vplouvá do českých vod

0 jsk 2.12.2022

Unikátní filmově-hudební projekt, dokumentární opera KaprKód, vplouvá po úspěšných zahraničních cestách i do českých vod. Nejnovější film režisérky a scenáristky Lucie Králové objevuje originální formou zapomenutého českého hudebního skladatele Jana Kapra (1914-1988).

Vypráví silný a rozporuplný příběh progresivního umělce, experimentátora a později zakázaného prominentního komunisty, který byl téměř vymazán z oficiální paměti.

Snímek vznikal pět let jako spolupráce renomovaných tvůrců z oblasti filmu, divadla a hudby. V české festivalové premiéře byl uveden 27. října na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, kde zvítězil v soutěžní sekci Česká radost. Do kin zamíří 14. prosince.

Celovečerní zpívaný film, kombinující prvky současné opery, muzikálu, dokumentu a hrané rekonstrukce má již za sebou řadu úspěchů v zahraničí. Byl vybrán do prestižní soutěže Burning Lights ve švýcarském Vision du Reél i na řadu dalších mezinárodních festivalů (Dok.München, See the Sound Cologne, Bildrausch Film Fest Basel, Reykjavik IFF, Czech and Slovak Film Fest Australia, Sofia Documental IFF) a na mezinárodním filmovém festivalu v Krakově získal v červnu letošního roku cenu Golden Heynal za nejlepší hudební dokument.