Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

S kočkou se můžete dorozumívat přivřením očí

Kočky jsou velmi svérázná stvoření. Ilustrativní foto: Pixabay

Kočky nejsou tak věrnými mazlíčky jako třeba psi, ale když už jednou najedete na jejich vlnu, jsou to parťáci na život a na smrt. Vědci dokonce odhalili, jak s nimi ještě efektivněji komunikovat, píše web Science Alert.

Podle výzkumu je klíčem komunikace mezi kočkami a lidmi přimhouření očí a pomalé mrkání – to se obecně označuje za kočičí úsměv. Studie, která byla zveřejněna v roce 2020, uvádí, že při takové interakci mezi kočkou a člověkem opravdu docházelo k pozitivním výsledkům i při prvních setkáních.

„Pro někoho, kdo studoval chování zvířat a zároveň je majitelem koček, je skvělé, když můžeme ukázat, že kočky a lidé mohou tímto způsobem komunikovat,“ vysvětlila psycholožka Karen McCombová z University of Sussex ve Velké Británii, když výsledky studie byly zveřejněny.

Pokud jste strávili nějaký čas v blízkosti koček, pravděpodobně jste takový výraz u nich už viděli. Dochází k němu, když je kočka uvolněná a spokojená. Neoficiální důkazy od majitelů koček naznačily, že lidé mohou tento výraz zkopírovat, aby kočkám sdělili, že jsou přátelští a otevření. Ve studii tedy tým psychologů navrhl dva experimenty.

Kočičí parťák je věrný, když si k němu najdete cestu. Ilustrační foto: Pixabay

V prvním experimentu majitelé pomalu mrkali na 21 koček ze 14 různých domácností. Jakmile byla kočka pohodlně usazená v jejím domácím prostředí, majitelé dostali pokyn, aby se posadili asi metr od ní a pomalu mrkali, když se na ně kočka dívala. Výsledky ukázaly, že kočky pravděpodobněji mrknou na lidi poté, co na ně pomalu mrkli oni, ve srovnání se stavem bez interakce.

Druhý experiment zahrnoval 24 koček z 8 různých domácností. Tentokrát nemrkali majitelé, ale výzkumníci, kteří s kočkou neměli žádný předchozí kontakt. Vědci navíc zkusili ke kočce natáhnout ruku. Zjistili, že kočky s větší pravděpodobností mrknou zpět, ale že se s větší pravděpodobností přiblíží k lidské ruce poté, co člověk mrkl.

„Je to něco, co si můžete vyzkoušet se svou vlastní kočkou doma nebo s kočkami, které potkáte na ulici. Je to skvělý způsob, jak posílit pouto, které s kočkami máte. Zkuste na ně přimhouřit oči a poté je na pár sekund zavřete. Zjistíte, že samy reagují stejným způsobem, a můžete začít konverzovat,“ dodává McCombová.

Kočky obecně odrážejí osobnostní rysy lidí, se kterými žijí – takže nemusí být problém v kočce, ale ve vás. Naopak pokud s kočkou dobře komunikujete, můžete si vytvořit opravdu hluboký vztah. Kočky například své majitele vždy dokáží podpořit, když jsou smutní.

Zdroj: Science Alert, Scientific Reports

Související články

Zaručeně zlepší den

Nejlepším řešením bezdomovectví je prevence, ne hroty na lavičkách, říká spoluzakladatelka Architektů bez hranic

Pakt proti dezinformacím generovaným AI má omezit narušování demokratických voleb

Kniha o Harry Potterovi má hodnotu 11 tisíc liber

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Příběh pro děti, které bojují se strachem

Inspirace z knihovny: Příběh pro děti, které bojují se strachem

Vánoce se kvapem blíží, a tak přinášíme tip pro Ježíška na bezvadnou knihu, která udělá radost pod…