Evropská unie zastropovala cenu ruské ropy na šedesáti dolarech za barel

Ropný tankter v představách umělé inteligence Midjourney

Ropný tankter v představách umělé inteligence Midjourney Zdroj: E15/Midjourney

Evropská unie se v pátek pravděpodobně dohodne na zastropování ceny ruské ropy na 60 dolarech za barel.
2
Fotogalerie

Státy Evropské unie dosáhly dohody ohledně zastropování ceny ruské ropy, informují světová média. Sedmadvacítka stanovila cenový strop na šedesáti dolarech za barel. Proti bylo do poslední chvíle jenom Polsko, které si podmiňovalo podepsání dohody uvalením dalších a tvrdších protiruských sankcí.

Vyjednavačům docházel čas. Už v pondělí mají totiž vstoupit v platnost opatření, jejichž účelem je zásadně osekat ruské příjmy z prodeje ropy. Jejich součástí je kromě částečného zákazu dovozu klíčové suroviny do Evropské unie zavedení cenového stropu na ruskou ropu. Unijní členové se však už několik týdnů nemohli dohodnout na jeho výši. Zatímco Polsko a pobaltské republiky trvaly na tom, aby byl limit co nejnižší, země jako Řecko, Malta nebo Kypr původně nechtěly jít ani pod sedmdesát dolarů za barel.

Páteční jednání tak bylo poslední šancí, jak dosáhnout dohody před pondělním deadlinem. K jejímu uzavření je potřeba jednomyslný souhlas všech 27 členů. Polsko a pobaltské státy se už s šedesátidolarovou hranicí smířily, především Varšava však dále tlačila na partnery v Evropské unii, aby se alespoň zpřísnily další postihy z nového sankčního balíčku. 

Zatím není jasné, jak na zastropování energetické komodity na šedesáti dolarech zareaguje Moskva. Ta v minulých dnech vyhrožovala, že přestane obchodovat se zeměmi a firmami, jež nástroj zavedou. „Strop, který Evropská unie dnes pravděpodobně stanoví, je nicméně stále vyšší než ceny, za něž se většina ruské ropy již nyní obchoduje,“ podotýká ovšem agentura Bloomberg.

Tomu odpovídá též nejčerstvější reakce šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova, jenž ve čtvrtek naznačil, že ho cenový strop vlastně vůbec nezajímá, vzhledem k tomu, že jeho výše bude nejspíš stejně odpovídat současným tržním hodnotám – a Rusko tak bude moci prodávat ropu jako doposud.

I proto se evropský blok v pátek zřejmě také domluví na vytvoření mechanismu, který by umožnil výši cenového stropu znovu projednat každé dva měsíce. Náměstek americké ministryně financí Wally Adeyemo ve čtvrtek potvrdil médiím, že strop na šedesáti dolarech je akceptovatelný pro Spojené státy. „Jeho výše je v cenovém rozpětí, na kterém se již dříve shodla skupina G7,“ uvedl Adeyemo.

Co určuje cenu ropy?

Video placeholde
• Videohub

Stanice CNBC připomíná, že žádné embargo na ruskou ropu nebude pořádně fungovat, dokud se k němu nepřipojí také Indie a Čína, které od začátku války na Ukrajině své nákupy ruských energetických surovin naopak navýšily a těží z jejich nízkých cen. Indický ministr energetiky Hardeep Singh Puri v září sdělil CNBC, že jeho země „bude nakupovat ropu odkudkoli, protože má morální povinnost vůči indickým spotřebitelům“.

Naproti tomu eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová dříve tvrdila, že Čína a Indie zastropování ceny ruské ropy podpoří.