Přehled evropských vesmírných aktivit za listopad 2022

Přinášíme vám přehled nejzajímavějších událostí z oblasti evropského vesmírného výzkumu za měsíc listopad. Výzkum vesmíru a vývoj nových kosmických technologií nabývá v současné době stále většího významu. Evropská unie proto považuje kosmický výzkum za důležité téma a vynakládá velké úsilí na zdokonalování svých kapacit v této oblasti. Centrem těchto snah je Praha, kde sídlí Agentura EU pro vesmírný program (EUSPA). Spolu s agenturou EUSPA zajišťuje provoz evropských vesmírných programů Evropská kosmická agentura (ESA) – mezinárodní organizace, která sdružuje 22 evropských států včetně Česka a funguje na mezivládním principu. Její součástí jsou i nečlenské státy EU Norsko a Švýcarsko. Agentura provozuje kosmodrom v Kourou ve Francouzské Guyaně, odkud startují evropské rakety na oběžnou dráhu.

28- 11. – 2. 12. 2022

Ve dnech 28. 11. – 2. 12. proběhl již pátý ročník festivalu vesmírných aktivit Czech Space Week, který pořádá Ministerstvo dopravy společně s agenturou CzechInvest, Hvězdárnou a planetáriem hl. m. Prahy Planetum a dalšími partnery. Festival odstartoval v pondělí v prostorách Kongresového centra Praha dvoudenní konferencí Space2Business a trval až do pátku 2. prosince. Program festivalu byl zaměřený jak na firmy, investory a startupy, tak na studenty, děti a ostatní fanoušky vesmíru, kterým představil úspěchy českých firem působících ve vesmírném průmyslu a inovace, jež hýbou kosmickým odvětvím v České republice.

25. 11. 2022

Kosmická loď Orion vstoupila v pátek pozdě večer SEČ na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Orion zůstane na oběžné dráze zhruba týden a pak započne cestu zpět na Zemi. Při vstupu na oběžnou dráhu Měsíce se loď Orion nacházela zhruba 380 000 kilometrů od Země. V následujících dnech by měla dosáhnout vzdálenosti až 420 000 kilometrů, což by byl rekordní údaj pro loď postavenou pro lidskou posádku.

24. 11. 2022

Vesmírný teleskop Jamese Webba, který vznikl v rámci mezinárodní spolupráce agentury NASA, agentury ESA a Kanadské vesmírné agentury, poskytl dosud nejpodrobnější analýzu atmosféry exoplanety. Na základě získaných dat ze čtyř přístrojů se astronomům podařilo sestavit kompletní molekulární a chemický profil planety WASP-39 b.

Analýza ukazuje na to, že atmosféra planety WASP-39 b obsahuje oxid siřičitý, oxid uhličitý, oxid uhelnatý, vodní páru, sodík a draslík. Jedná se nejenom o první detekci oxidu siřičitého v atmosféře exoplanety, ale také o první přímou známku toho, že na planetě probíhají aktivní chemické procesy. Informace o složení atmosféry exoplanety vědcům pomáhají ověřit dosavadní poznatky o tvorbě planet a vlivu jejich mateřských hvězd na jejich atmosféry. Konečným cílem analýz atmosfér exoplanet je pátrání po přímých známkách života.

23. 11. 2022

Agentura ESA představila nový tým astronautů, vybírala z bezmála 22.600 lidí. Jedním z vybraných astronautů je i český stíhací pilot Aleš Svoboda, který se stal členem záložního týmu.

Na pozici astronautů ESA se zájemci mohli hlásit od března do června minulého roku. Přihlásilo 22 589 lidí, z toho 24 procent žen. Z Česka se o pozici ucházelo 165 mužů a 37 žen. V hlavním týmu astronautů, jsou dvě ženy a tři muži, kteří budou zaměstnanci agentury ESA. Dalších 11 lidí je v rezervním týmu. Pětice kariérních astronautů se připojí k sedmi kolegům, kteří již slouží. Jejich výcvik začne v příštím roce. Členové rezervního týmu budou pokračovat ve svých stávajících zaměstnáních a budou k dispozici jako náhradníci po případném odchodu někoho ze základního týmu.

Vedení agentury na téže tiskové konferenci oznámilo, že rozpočet na příští tři roky bude téměř 17 miliard eur (414 miliard korun), což je výrazné navýšení, ale méně než 18,5 miliardy eur (451 miliard korun), které požadoval její generální ředitel.

Pilot a člen záložního týmu astronautů Evropské kosmické agentury (ESA) Aleš Svoboda. Zdroj: ČTK

16. 11. 2022

Z floridského mysu Canaveral v odstartovala raketa Space Launch System (SLS) s modulem Orion, který má bez posádky obletět Měsíc a po 25 dnech se vrátit zpět na Zemi. Cesta kosmické lodi Orion k Měsíci je součástí programu Artemis s cílem vrátit člověka zpět na Měsíc, který vede agentura NASA spolu se třemi partnerskými agenturami: agenturou ESA, Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru (JAXA) a Kanadskou kosmická agenturou (CSA).

Agentura ESA navrhla a dohlížela na vývoj servisního modulu, který je součástí kosmické lodi Orion a zajišťuje dodávky vzduchu, elektřiny a pohonu. Podobně jako motor vlaku táhne osobní vagony a dodává energii, evropský servisní modul nyní dopravuje raketu Orion na Měsíc a zpět.

Start rakety SLS 16. listopadu zahájil testovací misi Artemis I, jejíž cílem je plně otestovat vše od rakety a modulu přes fungování řídicího střediska na Zemi po dopady letu na budoucí posádku. Celý program Artemis pak kromě návratu astronautů na Měsíc cílí na založení dlouhodobé lunární kolonie jako odrazového můstku pro ještě ambicióznější budoucí lety na Mars.

Vizualizace kosmické lodi Orion. Zdroj: NASA/ESA/ATG Medialab

Autorka: Kristina Hubáčková, Euroskop

Zdroj: ESA, NASA, Unsplash

Sdílet tento příspěvek