Agentura pro podporu podnikání a investic

Centrála CzechInvestu
+420 727 850 330

Novinky

tisková zpráva

Vítězem Deloitte FAST 50 je opět český startup FTMO. Alumni startupy agentury CzechInvest dominovaly kategorii Impact Stars


02.12.2022
Vítězem Deloitte FAST 50 je opět český startup FTMO. Alumni startupy agentury CzechInvest dominovaly kategorii Impact Stars Zdroj: Deloitte

Vítězem 23. ročníku soutěže Deloitte Technology Fast 50 CE se v konkurenci devíti zemí stal opět český fintechový startup FTMO. Do padesátky nejrychleji rostoucích technologických firem ve střední a jihovýchodní Evropě se probojovalo 13 českých společností. Startupy, které absolvovaly programy agentury CzechInvest figurovaly ve všech dílčích žebříčcích.

Tržby vítězné firmy FTMO, platformy pro obchodování na finančních trzích, dosáhly růstu 25 255 %, druhá firma v pořadí, PayPo, rostla o 15 904 % a třetí MultiplexDX pak o 6 222 %. V první desítce žebříčku Fast 50 jsou další dvě české firmy – společnost IP Fabric, tvůrce platformy, která zajišťuje spolehlivost ​a bezpečnost infastruktur velkých podniků​ (8. místo, 2390 %) a poskytovatel flexibilního operativní leasingu Driveto (9. místo, 2 131 %).

Česká firma je také v čele Companies to Watch, tedy firem, které se kvůli krátké době na trhu ještě nedostaly do hlavní soutěže a posuzuje se tedy rychlost růstu za poslední tři uzavřené účetní roky. První místo obsadila s růstem 100 314 % DIANA Biotechnologies, česká biotechnologická společnost zabývající se výzkumem a vývojem léčiv a vysoce citlivých diagnostických metod. Druhý je bulharský fintech startup Payhawk (6 629 %) a na třetí příčce je slovenská investiční platforma pro kryptoměny Fumbi Network. I tady se do první pětky dostaly ještě dva české startupy: ShipEx Logistic, komplexní logistická platforma pro doručování zásilek do celého světa​ a CityZen, který vyvinul chytrá trika, na nichž není vidět pot a odolají špíně i zápachu. Právě startup CityZen prošel programem agentury CzechInvest.

Také tento rok se udílela tři ocenění v kategorii Impact Stars pro firmy s unikátním a inovativním produktem nebo revoluční službou. Dvě ocenění udělil Deloitte a partneři programu společnostem Appis Innovation a snuggswear – obě firmy jsou alumni startupy agentury CzechInvest, třetí ocenění získala v anketě čtenářů Seznam Zprávy firma STIMVIA. Společnost Appis Innovation vytváří inovace pro přirozené a udržitelné včelaření bez chemických léčiv​. Snuggswear vyrábí produkty pro intimní péči s ohledem na udržitelnost. STIMVIA vyvíjí technologickou platformu pro neinvazivní léčbu chronických onemocnění centrální nervové soustavy pomocí neuromodulace.

I když padesátce nejrychleji rostoucích tech firem ve střední Evropě vévodí ty z oblasti Software (33 společností), jsou zde i zástupci dalších sektorů: Fintech (5), Hardware (5), Media & Zábava (4) a Zdravotnictví & Life Sciences (2). Ukazuje se tak, že rychle rostoucí technologické firmy nemusí být vždy jen ze sektoru IT a že prostor pro úspěšné využití technologií je v jakémkoli oboru.

Více informací a kompletní výsledky soutěže Deloitte CE Technology Fast 50 za rok 2022 naleznete na www.deloitte.cz/fast50.

Zdroj: Deloitte

K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Více info o cookies
}