Brazílie i přes prohru s Kamerunem vyhrála skupinu G, dál jde i Švýcarsko

foto Utkání skupiny G Srbsko - Švýcarsko na fotbalovém MS v katarském Dauhá, 2. prosince 2022. Breel Embolo (vlevo) ze Švýcarska střílí gól, v brance Srbska Vanja Milinkovič-Savič.

Dauhá/Lusail - Fotbalisté Švýcarska porazili na mistrovství světa 3:2 Srbsko a do vyřazovací fáze postoupili z druhého místa skupiny G. Srbové na turnaji končí. Skupinu vyhrála díky lepšímu skóre Brazílie navzdory překvapivé porážce 0:1 s Kamerunem. "Kanárci" v osmifinále vyzvou Jižní Koreu, Švýcary čeká Portugalsko.

Švýcaři přestříleli 3:2 Srby a postoupili do osmifinále

Fotbalisté Švýcarska porazili 3:2 Srbsko a do vyřazovací fáze postoupili se šesti body z druhého místa skupiny G. Ve čtvrtfinále se střetnou v úterý s Portugalskem. Balkánský celek obsadil s jediným bodem poslední místo a na turnaji končí.

Přestřelku v Dauhá odstartoval ve 20. minutě švýcarský záložník Xherdan Shaqiri. V 26. a 35. minutě skóre otočili Aleksandar Mitrovič s Dušanem Vlahovičem, ale další obrat zařídili ve 44. a 48. minutě Breel Embolo s Remem Freulerem.

Výběr země helvétského kříže zopakoval vítězství z druhého kola skupinové fáze na šampionátu 2018 v Rusku, kde zdolal stejného soupeře 2:1. Švýcaři postoupili do play off MS potřetí v řadě, Srbové naopak na premiérovou účast v osmifinále nedosáhli.

"Jsem hrdý na celý tým, odvedl vynikající výkon. A jsem šťastný za celý národ," radoval se kouč Švýcarska Murat Yakin.

Ve švýcarské nominaci se neobjevili nemocní stoper Elvedi a brankářská jednička Sommer, kteří na šampionátu dosud nechyběli ani minutu. Mezi tři tyče se postavil gólman Dortmundu Kobel. Do zahajovací jedenáctky se po drobném zranění alespoň vrátil klíčový záložník Shaqiri. Srbský kouč Dragan Stojkovič poprvé nasadil od začátku obě útočné hvězdy Aleksandara Mitroviče a Vlahoviče.

Už po 20 sekundách musel předvést dva vynikající zákroky srbský gólman Vanja Milinkovič-Savič, jenž vychytal tváří v tvář Embola i Xhakovu dorážku. Krátce nato skončil Živkovičův obstřel zpoza vápna na pravé tyči Kobelovy brány.

Oboustranně ofenzivní průběh pokračoval po celý první poločas. Ve 20. minutě Sow připravil v pokutovém území míč na levačku Shaqirimu a ten i s pomocí teče skóroval na třetím MS po sobě. Celkem má na vrcholné akci na kontě už pět branek.

Srbové, kteří potřebovali k udržení šance na postup zvítězit, stejně jako proti Kamerunu (3:3) bleskově zareagovali na vedoucí branku soupeře. Kapitán Tadič poslal z levé strany centr před bránu a Mitrovič v plném běhu usměrnil hlavičku ke vzdálenější tyči. Nejlepší reprezentační střelec balkánské země dal 52. gól za národní tým, na turnaji v Kataru se trefil podruhé. V 35. minutě navíc Tadič prostrčil míč mezi obránci na Vlahoviče a ten křížnou střelou otočil skóre.

Do kabin se přesto šlo za nerozhodného stavu. Ve 44. minutě našel Widmer přesnou přihrávkou před prázdnou bránou Embola, jenž neměl problém podruhé na šampionátu skórovat. Srbové inkasovali minimálně dvě branky i ve třetím duelu skupinové fáze.

Završení dalšího obratu viděli diváci na stadionu 974 krátce po změně stran. Shaqiriho "dloubáček" do vápna sklepl Vargas patou na Freulera, jenž zblízka propálil Milinkoviče-Saviče. Další zásah mohl přidat Embolo, který se dobře zorientoval po závaru před bránou, ale z bezprostřední blízkosti přestřelil.

Srbové neudrželi tempo z prvního poločasu a na další zvrat už neměli síly. "Od začátku turnaje nás trápila zranění důležitých hráčů, hráči ze sebe vydali maximum. Výsledek nás samozřejmě mrzí, ale vzhledem k okolnostem ho musíme přijmout," zhodnotil trenér Stojkovič.

Poslední vážnější příležitost měl po hodině hry Tadič, ke třem asistencím ale premiérový zásah v Kataru nepřidal. Ani Švýcaři už se neprosadili, ačkoliv výhra o dvě branky by je posunula na první místo před Brazílii, která překvapivě podlehla 0:1 Kamerunu.

"Nakonec mě dost štve, že jsme nevyhráli skupinu. Mohli jsme přidat další góly, šance na to byly, ale i tak jsme šťastní. A chceme postoupit ještě dál," řekl střelec vítězné branky Embolo.

Kamerun nečekaně porazil Brazílii 1:0, ale končí ve skupině

Fotbalisté Kamerunu překvapivě porazili Brazílii 1:0, ale ve skupině G obsadili třetí místo a neprošli do vyřazovací fáze. "Kanárci" navzdory první ztrátě na katarském turnaji postoupili z první pozice a v pondělním osmifinále vyzvou Jižní Koreu.

Utkání v Lusailu rozhodl ve druhé minutě nastaveného času kamerunský kapitán Vincent Aboubakar, který byl vzápětí vyloučen. Pětinásobní světoví šampioni prohráli poprvé po 17 zápasech. Kamerunci na MS zvítězili poprvé od roku 2002 a po devíti duelech. Brazilce doprovodilo do osmifinále Švýcarsko díky výhře 3:2 nad Srbskem.

"Můžeme být hrdí na to, co jsme předvedli. Ukázali, že jsme také skvělý tým, jednotný a bojovný. Bohužel jsme nepostoupil, což nás mrzí, ale dnes večer nemusíme mít žádné výčitky," řekl novinářům kamerunský brankář Devis Epassy.

"Při jedné akci jsme ztratili koncentraci a dovolili soupeři skórovat. Je tu frustrující, protože jsme v zápase dominovali a měli mnoho šancí, chyběl nám pouze gól," doplnil brazilský stoper Éder Militao.

Brazilský trenér Tite s vědomím jistého postupu výrazně pozměnil základní sestavu, v níž stále chyběl zraněný útočník Neymar. Tým vedl devětatřicetiletý bek Daniel Alves jako nejstarší brazilský kapitán v historii mistrovství světa. Kamerunské mužstvo podruhé za sebou postrádalo brankáře Onanu, jenž po hádce s trenérem Songem odcestoval domů. Stejně jako proti Srbsku gólmana Interu Milán mezi tyčemi zastoupil Epassy.

Ten se poprvé blýskl ve 14. minutě proti hlavičce Martinelliho. Brazilci měli ve zbytku první půle převahu, ale větší šanci si vytvořili až v nastavení, kdy další Martinelliho pokus vyrazil Epassy. Jeho protějšek Ederson těsně před pauzou skvělým zákrokem zneškodnil Mbeumovu hlavičku.

Kamerunci zahrozili i v úvodu druhého poločasu, kdy Aboubakar těsně minul branku. Aktivní Martinelli se potřetí dostal do zakončení, jenže vzájemný souboj znovu vyhrál Epassy. Brankář saúdskoarabského týmu Abhá nadále zářil a zneškodnil i rány Antonyho a Militaa.

Brazilci poté hodně ubrali a šetřili síly. I Kamerunci se ale do útoku dostávali jen sporadicky, například Ntchamovu střelu v 89. minutě zastavil Ederson. Na druhé straně Bruno Guimaraes neuspěl v nadějné pozici po přihrávce dalšího náhradníka Raphinhy.

Ve druhé minutě nastavení Kamerun nečekaně poslal do vedení hlavou Aboubakar, pak ale při oslavě svého druhého gólu na turnaji svlékl dres a po druhé žluté kartě byl vyloučen. Brazilci inkasovali poprvé na letošním šampionátu.

"Kanárci" krátkou početní výhodu nevyužili, zřejmě při největší šanci na vyrovnání Bruno Guimaraes zblízka netrefil branku. Kameruncům premiérová výhra nad Brazílií k postupu nestačila, protože v konečné tabulce ztratili dva body na Švýcary.

"Je to varovný signál. Není snadných soupeřů. Dostali jsme lekci, že celé utkání musíme zůstat koncentrovaní. Jedna chyba a je konec. Možný krásný den nám proklouzl mezi prsty," prohlásil Daniel Alves.

MS ve fotbale v Kataru - skupina G:

Srbsko - Švýcarsko 2:3 (2:2)

Branky: 26. A. Mitrovič, 35. Vlahovič - 20. Shaqiri, 44. Embolo, 48. Freuler. Rozhodčí: Rapallini - Belatti, Bonfá - Vigliano (video, všichni Arg.). ŽK: S. Milinkovič-Savič, Pavlovič, Gudelj, A. Mitrovič, Milenkovič, Lukič, Rajkovič (mimo hřiště) - Widmer, Vargas, Xhaka, Schär. Diváci: 41.378.

Srbsko: V. Milinkovič-Savič - Milenkovič, Veljkovič (55. Gudelj), Pavlovič - Živkovič (78. Radonjič), S. Milinkovič-Savič (68. Maksimovič), Lukič, Kostič - Tadič (78. Djuričič) - A. Mitrovič, Vlahovič (55. Jovič). Trenér: Stojkovič.

Švýcarsko: Kobel - Widmer, Akanji, Schär, Rodriguez - Sow (68. Fernandes), Xhaka, Freuler - Shaqiri (68. Zakaria), Embolo (90.+6 Okafor), Vargas (83. Fassnacht). Trenér: Yakin.

Kamerun - Brazílie 1:0 (0:0)

Branka: 90.+2 Aboubakar. Rozhodčí: Elfath - Atkins, Parker (všichni USA) - Hernández (video, Šp.). ŽK: Tolo, Kunde, Fai Collins, Aboubakar - Militao, Bruno Guimaraes. ČK: 90.+3 Aboubakar. Diváci: 85.986.

Kamerun: Epassy - Fai Collins, Wooh, Ebosse, Tolo - Anguissa, Kunde (68. Ntcham) - Mbeumo (64. Toko Ekambi), Choupo-Moting, Ngamaleu (86. Ngom Mbekeli) - Aboubakar. Trenér: Song.

Brazílie: Ederson - Daniel Alves, Militao, Bremer, Alex Telles (55. Marquinhos) - Fabinho, Fred (55. Bruno Guimaraes) - Antony (79. Raphinha), Rodrygo (55. Éverton Ribeiro), Martinelli - Gabriel Jesus (64. Pedro). Trenér: Tite.

Konečná tabulka:

1. Brazílie 3 2 0 1 3:1 6
2. Švýcarsko 3 2 0 1 4:3 6
3. Kamerun 3 1 1 1 4:4 4
4. Srbsko 3 0 1 2 5:8 1

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je sobota 20. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď