Policie na jihu Moravy letos vybrala na pokutách za přetížené vozy přes dva miliony korun

Policie na jihu Moravy letos vybrala na pokutách za přetížené vozy přes dva miliony korun

3.12. - Jihomoravská policie vybrala od začátku roku do konce října na pokutách za přetížené nákladní vozy přes dva miliony korun. Třetina z těchto aut byla ze zahraničí. Na policejním webu o tom informoval mluvčí Petr Vala.

Podle mluvčího za uvedené období na jihu Moravy policie kontrolně zvážila zhruba 800 nákladních automobilů a dodávek. Z nich 308 bylo přetížených. Oproti minulým letům se situace zlepšila. "Za sledované období totiž těchto přestupců bývalo i třikrát více," uvedl mluvčí.

Zlepšení podle něj napomohlo i několikanásobné zvýšení pokut. V současné době totiž těmto řidičům na místě hrozí sankce až do výše 100.000 korun.

"Kromě toho, že přetížená vozidla poškozují silnice, dálnice i mosty, a ty pak vyžadují častější a nákladnější opravy, existují i další negativní vlivy. Přetížená auta totiž mohou ohrožovat bezpečnost dalších účastníků silničního provozu," upozornil Vala. Doplnil, že při přetížení se mohou zhoršovat některé jízdní vlastnosti, například ovladatelnost anebo brzdná dráha, která je delší.

(čtk)

Foto: Policie České republiky

spinner