Povolený doping: Kofein poskytuje sprinterům nezanedbatelnou výhodu

Japonská studie prokázala, že kofein poskytuje sprinterům nezanedbatelnou výhodu. Rozdíl může rozhodovat i o zisku olympijských medailí

03.12.2022 - Stanislav Mihulka



Podpůrné látky, které zvyšují výkon sportovců, jsou v profesionálním sportu obvykle zakázáné. Výjimku v tomto směru představuje kofein. Nebylo tomu tak ale vždy – ve skutečnosti Světová antidopingová agentura WADA v letech 1984 až 2004 zakazovala atletům konzumovat velké množství kofeinu. Tehdejší testy ale nebyly dostatečně spolehlivé a navzdory mnoha studiím, které potvrzovaly ergogenní účinky kofeinu, WADA zákaz odvolala a v současnoti tuto látku v antidopingových testech pouze monitoruje.

Nepřímých dokladů z dřívějších studií máme hodně. Až doposud ale výsledky výzkumu nebyly v dostatečné shodě, aby to byl pádný argument pro antidopingovou agenturu,vysvětluje Takeshi Hashimoto z japonské Univerzity Ritsumeikan. „Většina těchto studií se navíc zabývala sprintem na 60 metrů a kratší vzdálenosti.

Doping versus placebo

Hashimoto s kolegy proto prozkoumali vliv kofeinu na atlety při sprintu na 100 metrů. Jejich výzkum zveřejnil odborný časopis Medicine & Science in Sports & Exercise. Badatelé uspořádali experiment, do něhož zařadili celkem 13 profesionálních univerzitních běžců. Před sprintem každý z nich dostal dávku kofeinu, která odpovídala 6 mg kofeinu na kilogram jejich tělesné hmotnosti. Pro atleta vážícího 70 kg to znamenalo 420 mg kofeinu, což je množství, které lehce překračuje doporučenou denní dávku pro zdravého dospělého jedince. 

Následně badatelé u atletů zjišťovali, za jako dlouho v jejich těle dosáhne kofein maximální koncentrace. To výzkumníkům umožnilo efektivně načasovat zkušební běh každého účastníka na konkrétní okamžik maximální hladiny kofeinu v krvi. Každý dobrovolník běžel dvakrát, s odstupem nejméně jednoho týdne, přičemž jednou dostal dávku kofeinu a jednou dávku placeba.

Kofein vás dostane do cíle rychleji

Výsledky experimentů ukázaly, že běžci podporovaní kofeinem běhají o něco rychleji, než když dostanou placebo. Při sprintu na 100 metrů byli běžci po konzumaci kofeinu rychlejší v průměru o 0,14 sekundy. Na první pohled nejde o příliš významný rozdíl, ve světě špičkové atletiky to ale může znamenat rozdíl mezi prvním a čtvrtým místem.

TIP: Experiment, který se zvrtl: Studenti dostali omylem kofein jako ze 300 šálků kávy

Největší zlepšení výzkumníci zaznamenali v prvních 40 metrech závodu, což naznačuje, že kofein má pozitivní vliv hlavně na výbušnost v nejranějších fázích běhu. Na konci stometrové trati byl rozdíl mezi běžci s kofeinem a plcebem zanedbatelný. Studie také ukázala, že optimální doba pro konzumaci kofeinu byla nejméně 60 minut před závodem. Zároveň ale platí, že běžci, kterým trvalo o něco déle, než dosáhli maximální koncentrace kofeinu v krvi (až 90 minut), vykazovali s podporou kofeinu větší zlepšení.

Pozitivní a negativní účinky kofeinu ve sportu

  • Stimuluje centrální nervový systém
  • Má pozitivní efekt na uvolňování adrenalinu nezbytného pro mobilizaci organismu při extrémní fyzické zátěži
  • Zvyšuje využití tukové tkáně jako zdroje energie
  • Zvyšuje hladinu glukózy v krvi
  • Zvyšuje srdeční frekvenci a krevní tlak během sportovního výkonu
  • Zvyšuje tělesnou teplotu, což je nežádoucí pro déletrvající sportovní výkon

Další články v sekci