Domů
Ropa
Cena ropy po poklesu v minulém týdnu opětovně vzrostla
ropa, oil, rig
Zdroj: Flickr / Lindsey G / CC BY 2.0

Cena ropy po poklesu v minulém týdnu opětovně vzrostla

Ropa
Bez komentáře
3. prosinec 2022, 06:10
Daniel Grecman

Cena ropy v minulém týdnu výrazně poklesla a zpočátku toho nynějšího v sestupném trendu pokračovala. V průběhu týdne se však trend obrátil. Důvodem je především reakce Číny a jejich představitelů na masivní protesty proti tamním přísným koronavirovým opatřením. Reakce Číny by měla zvýšit její ekonomickou aktivitu a tedy i poptávku po ropě a ropných produktech. Dále se také objevují informace o tom, že by Spojené státy mohly omezit prodej ropných produktů ze svých strategických rezerv na trh. EU a státy G7 by rovněž mohly v brzké době podepsat dohodu o nastavení ropného stropu pro ruskou ropu.

V pondělí se obchodoval prosincový kontrakt ropy Brent pod dlouho neviděnou hodnotou – 81 USD/bbl. Během pátečního dopoledne se však cena pohybuje okolo 87 USD/bbl.

Jak informovala agentura Reuters, Čína po masivních protestech proti koronavirovým opatřením přistoupila k jejich zmírnění v několika velkých městech. Zahraniční portál Bloomberg odhaduje, že v důsledku tohoto zmírnění dojde ke zvýšení poptávky po ropě a tedy i růstu cen.

Zprávy z Číny posiluje také možné omezení uvolňování ropy a ropných produktů z amerických strategických zásob s cílem, aby byly tyto strategické zásoby v dohledné době navýšeny. K jejich výraznému poklesu došlu vzhledem ke snaze administrativy prezidenta Joe Bidena snížit ceny pohonných hmot. Administrativa se dříve zavázala uvolňovat od dubna do října letošního roku přibližně jeden milion barelů ropy za den, jak informoval portál Platts.

Podle bezpečnostního experta pro oblast energetiky, Amose Hochsteina, začne USA doplňovat své ropné rezervy poté, co cena americké WTI poklesne a stabilizuje se alespoň na úrovni 70 USD/bbl. Americká WTI se aktuálně obchoduje okolo 81 USD/bbl.

O tomto víkendu se rovněž mají sejít zástupci kartelu OPEC a jeho spojenců, aby prodiskutovali nastavení svých ropných škrtů pro leden 2023. Zástupci EU a států G7 cílí rovněž na to, aby se uzavřela do pondělí dohoda o nastavení cenového stropu pro dodávky ruské ropy po moři na úrovni 60 USD/bbl. Tedy níže, než bylo dříve avizováno.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(0)
Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se