Med je nejen výbornou laskominou, na které si pochutnají naše mlsné jazýčky, ale především zdravým mlsáním, s blahodárným vlivem na naše tělo. Nová studie vedená výzkumníky z University of Toronto zjistila, že med může zlepšit kardiometabolické zdraví konzumentů, uvedl server Earth.
V praxi to znamená, že konzumace této sladkosti pozitivně ovlivňuje hladinu krevního cukru i cholesterolu a snižuje některé ukazatele zánětu. Odborníci to zjistili pomocí systematického přehledu a metaanalýze klinických studií s medem. „Tyto výsledky jsou překvapivé, protože med obsahuje asi 80 procent cukru,“ řekl autor studie Tauseef Khan, odborník na nutriční vědy na University of Toronto. „Ale med je také komplexním složením běžných a vzácných cukrů, bílkovin i organických kyselin,“ doplnil.
V klinických studiích respondenti dodržovali zdravé stravovací návyky, přidané cukry představovaly méně než deset procent jejich denního kalorického příjmu. Vědci upozorňují, že to neznamená, že by měli lidé ve velkém začít konzumovat med. Podle nich by se mělo jednat spíš o náhradu klasického rafinovaného cukru, sirupů nebo jiných sladidel. Podle vědců by denní dávka medu neměla překročit 40 gramů (asi dvě polévkové lžíce), přičemž aby byl prospěšný, měl by být konzumován nejlépe syrový.
Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Earth a Nutrition Reviews
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Čtenáři, vrať se motivuje lidi, aby dali čtení opět šanci
Četba knih je jednou z nejstarších volnočasových aktivit. Jejím prostřednictvím lze zprostředkovat…