I do českých médií se dostala zpráva, že ruský prezident Vladimir Putin se v pátek setkal s matkami některých vojáků, které poslal bojovat na Ukrajinu. Matkám padlých vyjádřil neobvykle posmutněle působící Putin soustrast a těm, které stále doufají ve šťastný návrat svých synů řekl, aby nevěřily všemu, co se dočtou na internetu. Ve skutečnosti by to však neměl být vzkaz údajným matkám, ale všem lidem, kteří věří ruské propagandě. Putin se totiž se skutečnými matkami setkat neopovážil, pozval za ně komparz.

Bylo jasné, jaké matky se na schůzku určitě nedostanou. Ty, kterým skutečně někdo padl, nebo ty, jejichž syn či manžel je už dlouho „nezvěstný“, a nikdo jim není schopen podat žádnou zprávu. Mohly by být třeba nějak nepříjemné. A tak bylo jasné, že na setkání pošlou komparz.

Pozoruhodné byly i zprávy ze setkání. Na veřejnost se dostalo jen to, co říkal Putin, jinak nic. Ruská televize Rossija 24 totiž odvysílala jen slova ruského prezidenta. Poté co Putin oznámil, že začíná svobodná diskuse, přenos utnula. Putin ženám sdělil, jak je to těžké, ale že takové věci se za války dějí, že obsazenost vojenských nemocnic je „jen“ 38 procent a že při dopravních nehodách taky zahyne hodně lidí. To je zajímavé jen tím, jak nízká je Putinova sociální inteligence, pokud to byl skutečně Putin.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.