Hlavní obsah

Špatná zpráva pro Slavii! V nejbližších pěti letech se do extraligy nevrátí, varuje expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavia Praha? Značka nevyšší kvality. To v současné době platí o fotbalistech z Edenu. Hokejová Slavia však na dobu, kdy byla v tuzemsku chloubou a elitou, jen marně vzpomíná a trápí se dokonce blízko dna druhé nejvyšší soutěže. „Slavia v extralize moc chybí. Fandím majiteli, aby z klubu vybudoval kolos," přiznává bývalý hokejový útočník Radek Duda, host pořadu Příklep na Sport.cz. Sám také v minulosti v červenobílém dresu hrál. „V nejbližších pěti letech nevidím reálně, že se bude Slavia prát o postup do extraligy," nastavuje Slavii zrcadlo reality Martín Kézr, šéf sportovní redakce Práva a Sport.cz.

Hokejová Slavia chybí v etralize. V nejbližších letech se nevrátí, tuší expert. Příspěvek z pořadu Příklep.Video: Sport.cz

 
Článek

Duda při zmínce o Slavii neopomene zmínit fakt, že když měl klub finančně silného aprtnera, měl vše využít a ve Vršovicích měl vyrůst stadion. „To se nestalo a Slavii stadion moc chybí. Vždycky si na to vzpomenu, když vidím stadion fotbalové Slavie. Přitom místo na sportovní komplex tam je," tvrdí současný skills kouč.

Současné klopýtání Slavie v hokejové Chance lize může podle Dudy mrzet nejen sešívané, ale třeba i městského rivala - Spartu. „Určitě v extralize chybí derby," myslí si bývalý útočník. Tvrdí, že i když Slavia chybí mezi elitou, pořád v ní vyrůstají reprezentanti. „Teď ale juniorka spadla, mladí nemají návaznost na dorost. Přitom jsou tam zajímaví hráči. Jenže v tomhle stavu budou odcházet a áčko bude bité," míní Duda, který je přesvědčený o tom, že by klub spasil příchod finančně silného partnera. „Potřebuje pasedát, šedesát milionů, aby áčko bylo TOP."

Vrátí se trenér Radek Duda do Slavie? Příspěvek z pořadu Příklep.Video: Sport.cz

I když se Duda snaží do budoucna pohlížet optimisticky, druhý z hostů ve studiu Příklep Martin Kézr popisuje tvrdou realitu. „Prát o postup se Slavia v nejbližších pěti letech nebude. Ale v Chance lize nemusí být nutně poslední. V téhle sezoně je ale pro Slavii úkolem nedostat se do problémů dole a zahrát si třeba předkolo play off," staví před pražský celek reálnější úkoly.

Řeč přichází také na srovnání Slavie a Sparty. Oba týmy v průběhu let působily v luxusní O2 Areně. Moderní stánek je klíčem k větším návštěvám. „Podívejte, kolik lidí chodí na fotbalovou Slavii. Hokejisté byli v O2 Areně a teď musejí fandové chodit do staré haly," přemítá Duda.

Marketing prý podle bývalého útočníka ve spojení s O2 Arenou zvládla podle Dudy lépe Sparta. „Dala tomu větší nádech. Když tam teď přijdu na hokej, moc si to užívám. To si zaslouží profesionalismus. V tom vidím rozdíly. Musíte zaplatit správné lidi," chválí velkého rivala Slavie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Sparty Praha oslavují vítězství nad Třincem

Martin Kézr tvrdí, že na hokej do staré haly v Edenu chodí spíše fajnšmekři, pro které má místo kouzlo. „Na Slavii nemůžete udělat rodinnou výpravu, ten zážitek u toho není. Dáš si svařák, párek v rohlíku, ale je ti zima. O2 Arena je halou, která přivede lidi a ti tam půjdou rádi," je přesvědčený Kézr.

Radek Duda ale nabízí příklad, kdy ani komfortní prostředí nemusí rozhodovat. Musí se vrátit časem do doby, kdy hrál za německý Freiburg. „Ve světě jsou mnohdy fandové klubisti. Stojí za klubem nejen když se daří, pro klub dýchají a to má Freiburg stadion horší než Slavia. Fanoušci tam jsou fanatici, blázni, na výjezdech jich je tisíc a klidně jedou deset hodin přes celé Německo," vzpomíná Duda. „Takhle to prostě český fanoušek nemá," dodává.

Reklama