Na Olomoucku už zase létají záchranáři s inkubátorem

0
351
s_inkubatorem
Inkubátor pro letecký převoz novorozenců v ohrožení života. / Foto: ATE

Do Olomouckého kraje se po deseti letech vrací převoz novorozenců v inkubátoru leteckou záchrannou službou. Dosud je z oblastních nemocnic na specializační pracoviště vozily sanitky. Lety s inkubátorem šetří desítky minut.

Na vybavení vrtulníku letecké záchranné služby na Olomoucku inkubátorem se po deseti letech opět dohodli zástupci záchranářů, kraje, olomoucké fakultní nemocnice a firmy Air – Transport Europe [ATE]. Ta v Olomouckým kraji leteckou záchrannou službu provozuje.

„Jsou to minuty navíc, které rozhodují o životě či kvalitě života novorozeněte. Z vlastní zkušenosti vím, že letecký převoz dovede zkrátit kritickou dobu na minimum. Před dvanácti lety jsem létal s vrtulníkem, který bohužel neměl záchytný systém inkubátorů dokonalý,“ říká k novince primář Novorozeneckého oddělení FN Olomouc, která pořízení transportního inkubátoru iniciovala, Lumír Kantor.

Důležité je oddělit zrno od plev, říká Lumír Kantor

Převoz novorozence z městských a okresních pracovišť do olomoucké fakultní nemocnice nebo jiného specializované pracoviště se podle něj nyní zkrátil až o desítky minut. A ty jsou, jak říká, pro šance miminek na uzdravení bez trvalých následků, často neprosto zásadní.

Jesenický region si vrtulník s inkubátorem zaslouží

V praxi letecký převoz novorozenců záchranáři ocení především u dětí z jesenického regionu. Právě ten je od olomoucké fakultní nemocnice nejvíce vzdálený.

„Letos se jedná průměrně o pět až šest transportů sanitními vozidly za měsíc, při kterých spolupracujeme s kolegy z novorozeneckého oddělení. Letecké transporty novorozenců v ohrožení života vrtulníkem na vyšší pracoviště budou tak rychlejší i komfortnější,“ říká ředitelka Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Andrea Rakovičová.

Firma ATE ale není bez zkušeností s využíváním transportního inkubátoru. Zatímco v Olomouckém kraji ho lidé dlouho neměli, v jiných střediscích ho provozuje bez problémů.

„V Ostravě jsme za loňský rok transportovali do specializovaných zdravotnických zařízení celkem šest novorozenců a na střediscích letecké záchranky na Slovensku celkem 16 novorozenců v ohrožení života,“ přibližuje ředitel společnosti ATE Milan Hoholík.

Letecký převoz šetří desítky minut při převozu

Na technických úpravách záchranářského vrtulníku tak, aby do něj vsadili inkubátor, pracovali technici téměř rok. Podle záchranářů vše ale dokonale připravili.

„Transportní inkubátor jsme připevnili na speciálně upravená nosítka se záchytným systémem. Nosítka jsme upevnili k podlaze kabiny vrtulníku,“ přibližuje úpravy tisková mluvčí ATE Zuzana Hopjaková.

Firmy DSA a ATE uspěly v tendru na leteckou záchranku

Techničtí pracovníci upravili také elektrickou rozvodnou síť ve vrtulníku, která zajistí přímé napájení inkubátoru. Navíc nosítka inkubátoru navrhli inženýři tak, aby se vešla i do záložního stroje. Tím záchranáři létají při technické poruše nebo při servisování hlavního vrtulníku. Při leteckém převozu novorozence pobývá ve vrtulníku i lékař a sestra novorozeneckého oddělení.

Transportní inkubátor má dvojitou stěnou, zavedený režim monitorování teploty kožní sondou, ventilátor, pacientský monitor a další speciální příslušenství. To splňuje vysoké požadavky na převoz novorozených miminek. Oproti standardnímu inkubátoru disponuje transportní inkubátor vlastním akumulátorem, který zajišťuje chod jeho funkcí i bez externího napájení.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here