Kostlivec ve skříni Danuše Nerudové. Pravě vypadl

politika

Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová přezdívaná česká Čaputová má problémy. Snaží se je odrážet, vymlčet nebo zamést pod koberec. Moderátorka Jana Bobošíková zaplula od kalných vod, a mnohé z utajované minulosti odhalila. 

Kostlivec ve skříni Danuše Nerudové. Pravě vypadl
Danuše Nerudová
3. prosince 2022 - 10:30

Bobošíková ve svém novém pořadu Aby bylo jasno posvítila na to, jakým způsobem ekonomka Nerudová zvládala biomedicínskou analýzu lidského proteinu, resp. alespoň na to téma publikovala. Pohovořila také o tom, že její manžel, právník Neruda, byl u jednoho z největších eurounijních skandálů, za který firmy musely zaplatit 60 milionů korun a kdy během vyšetřování mizely mobily, notebooky a prohledávala se auta.

„Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová přezdívaná česká Čaputová má problémy. Snaží se je odrážet, vymlčet nebo zamést pod koberec. A tak v médiích neúnavně tvrdí, že v kauze turbodiplomů na její univerzitě byla hajný, který chytal pytláka. A za nic nemůže. K statisícovým nákupům umění do své rektorské kanceláře se vyjadřuje jen velmi spoře a zaštiťuje se architektem. A hlavně neustále tvrdí, že narozdíl od jiných kandidátů nemusí řešit minulost,“ uvedla Bobošíková a pustila vyjádření Nerudové, ve kterém prohlašuje, že jako její silnou stránku vnímám i to, že nemusí obhajovat svou minulost a plýtvat tím časem, který nám všem běží. Soustředí se prý na budoucnost nás všech a na témata, která jsou pro ní klíčová. Podle Nerudové není čas se vracet zpátky, ale je čas se postavit novým výzvám a posunout naši zemi dopředu.

„O minulosti se profesorka Nerudová baví dost nerada. Ať už jde o její rodiče, jejich nedávný rozvod a majetkové vypořádání musel řešit dokonce Nejvyšší a potom Ústavní soud, nebo o spolupráci s jejím nástupcem v rektorském křesle, který ve funkci vydržel kvůli podezření z falšování dat plných pět dnů. S pětidenním rektorem podezřelým z falšování dat napsala ekonomka Danuše Nerudová vědecký článek pro časopis Farmaceutické a biomedicínské analýzy. Název článku lze přeložit, cituji: Biočipová analýza proteinů s menší molekulou obsahující aminokyseliny s vázanou sírou, který se syntetizuje v játrech a ledvinách jako reakce na přítomnost dvojmocných kovových iontů v lidských nemocech," prohlásila moderátorka. 


Podle Bobošíkové je paní profesorka ekonomie evidentně multifunkční. Zvládne daně, spravedlivé důchody i protein v játrech a ledvinách. A co prý na tom, že její akademičtí kolegové nenalezli v článku žádnou souvislost mezi jejím oborem a proteinem? Hlavně že vykázala publikační činnost, podotkla Bobošíková.

„A když jí její kolegové vyčítali podpis pod článkem ve farmaceutickém časopisu s tím, že může jít spíš o honbu za publikacemi a penězi, hájila se Danuše Nerudová tím, že ekonomickou část v článku vyškrtli. Přesto se zachování svého podpisu spolu s kolegou podezřelým ze zfalšování dat nevzdala. Neboli ve světě Danuše Nerudové jste autor publikace, i když vaši část z této publikace vyškrtali,“ pokračovala Bobošíková.

Bobošíkové také přijde zajímavé, že se novináři stále ptají na to, zda nemůže v případě zvolení Danuše Nerudové dojít ke střetu zájmů kvůli tomu, že její manžel je partnerem největší tuzemské právní kanceláře. Co podle ní ale zcela opomíjejí, je obrovský skandál celounijního rozměru, ke kterému došlo před 13 lety, kdy Robert Neruda ještě nebyl soukromým právníkem se specializací na soutěžní právo, ale místopředsedou antimonopolního úřadu, kdy měl na starost hospodářskou soutěž a boj proti kartelovým dohodám a schvalování fúzí. 

„Jestlipak víte, co se v době jeho místopředsedování stalo? Právě v roce 2009 dostala Evropská komise stížnost na vznikající kartel na českém energetickém trhu. Stěžovatel tehdy psal, že už nelze dále přehlížet zřejmou dohodu o cenách mezi energetickými podniky, podporovanou polostátním ČEZem. Do České republiky kvůli tomu tehdy přijela z Bruselu skupina inspektorů, kteří měli údajnou dohodu o cenách prošetřit. A kontrola nebyla formální. Inspektoři z Evropské komise zabavili mobil tehdejšího generálního ředitele ČEZu Martina Romana. Ten stihl ještě varovat svou manželku předtím, že inspektoři mohou přijít i k nim domů," konstatovala dále moderátorka.  

Jak dále uvedla, dalším prošetřovaným byl miliardář Daniel Křetínský z Energetického a průmyslového holdingu, který měl být také součástí nepovolené cenové dohody a který do práce v den kontroly vůbec nepřišel. 


„Asi pro jistotu. Následující den se ovšem snažil inspektorům předat ke kontrole zbrusu nový notebook a mobil. Neuspěl. Prohledali mu auto a pro starý notebook si prý zajeli až ke Křetínskému domů. Třetí vysoký vyšetřovaný manažer naopak svůj mobil pro jistotu ztratil v Turecku,“ uvedla dále Jana Bobošíková.

Podle Bobošíkové byli bruselští antimonopolní inspektoři tím, co v českých energetických firmách našli, naprosto zděšeni. Jak dále řekla, podle všeho se krátce před příjezdem vyšetřovatelů důkladně uklízelo, neboť informaci o přísně utajené přepadové kontrole totiž těsně předtím zveřejnil na internetu jeden týdeník. A podle Bobošíkové jediný, kdo o kontrole přitom měl vědět předem, byl právě antimonopolní úřad, respektive manžel Danuše Nerudové, místopředseda úřadu Robert Neruda a jeho úzký tým, který za provedení celé akce zodpovídal. 

Také jsme psali:

„Robert Neruda tehdy řekl, že zprávu o chystané kontrole měli už několik dní předem. A pozor. Řekl také, že navzdory závažnosti podezření jeho úřad neplánuje žádné vnitřní vyšetřování, od koho a jak přísně tajná informace unikla. Podle serveru iDnes.cz, který tehdy vlastnila německá investiční skupina, byli úředníci z Bruselu zděšeni. Jejich mluvčí prohlásil, že se něco takového úřadu nestalo za padesát let jeho existence. Podle dobových článků tehdy měli informace pustit, cituji, ČEZem uplacení lidé z brněnského antimonopolního úřadu, kteří to řekli energetikům. A ti to pak sami pustili do časopisu Euro. Tím měli alibi, že o razii věděli všichni, protože se o tom dozvěděli z novin,“ poznamenala Bobošíková s tím, že Evropská komise udělila za pokus o zametání stop firmám pokutu 60 milionů korun. 

„A elitní právník Robert Neruda? Ten záhy poté ze své funkce na antimonopolním úřadu odešel do soukromého sektoru. Jak došlo k úniku informací, které znal v České republice pouze Robert Neruda a úzký tým jeho spolupracovníků, nebylo nikdy objasněno,“ konstatovala Jana Bobošíková.

(svob., prvnizpravy.cz, foto: red.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif