Lipavský zakládá nové oddělení na protiruské sankce. Teď ho bude plnit lidmi

03.12.2022 11:21

Pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský dlouhodobě prosazoval tzv. Magnitského zákon i v Česku. Jde o původně americký zákon, na jehož základě lze sankcionovat osoby, které v Rusku porušují lidská práva dalšího občanů. Českou verzi zákona schválila Sněmovna i Senát a podle Lipavského teď na jeho resortu vznikne speciální sankční útvar.

Lipavský zakládá nové oddělení na protiruské sankce. Teď ho bude plnit lidmi
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Senát schválil českou verzi amerického tzv. Magnitského zákona. Dle původního Magnitského zákona, schváleného americkou administrativou prezidenta Baracka Obamy, lze uvalovat sankce na ruské činitele odpovědné za porušování lidských práv. České verzi tohoto zákona schází ještě podpis prezidenta Miloše Zemana.

Ministr Jan Lipavský (Piráti) ve vyjádření po Český rozhlas oznámil, že na Ministerstvu zahraničních věcí ČR vznikne speciální útvar, který se zaměří na sankce uvalované na ruské představitele.

„Od 1. ledna budeme mít oddělení, ale musíme ho naplnit lidmi,“ řekl Lipavský s tím, že ministerstvo zahraničí se na to už připravuje. „Potřebujeme se propojit s mezinárodními partnery, kde už mají sankční oddělení. Ať je to Velká Británie, Amerika anebo třeba i Nizozemí, kde už mají nějakým způsobem kapacity, jsou připraveni sdílet znalosti a know-how postupy,“ dodal.

Magnitského zákon v USA v administrativě Baracka Obamy prosadil investor Bill Browder, muž s mediálním vlivem.

Browder, vnuk bývalého předsedy Komunistické strany USA, využil v devadesátých letech rodinných konexí k zázračnému byznysu v Rusku. Jeho fond byl jedním z nejvýznamějších hráčů ruské privatizace. Po nástupu Vladimira Putina jej v prvních letech podporoval, nakonec ale z Ruska odešel a kvůli sporu o daňovou vratku za čtvrt miliardy dolarů se v zemi v nepřítomnosti dostal před soud. Jeho ruský účetní Sergej Magnitskij skončil ve vazbě a v jedné z nejobávanějších ruských káznic roku 2009 zemřel.

„Browderovi se podařilo vylíčit svůj příběh a příběh jeho daňového poradce Magnitského, podle kterého je zákon pojmenován, jako hrdinský boj lidskoprávního dobra s putinovským totalitním zlem,“ popsala zbytek příběhu Jana Bobošíková ve videu dostupném na serveru YouTube.

Bobošíková má za to, že to ukazuje, že Willam Browder si hraje na oběť politických procesů. I v Rusku, i v USA. „Jiná verze říká, že Browder se vzdal amerického občanství, aby nemusel platit daň ze zahraničních investic,“ uvedla.

Sám Browder se opakovaně prezentuje jako „Putinův nepřítel číslo jedna“.

Během následujího desetiletí byl Magnitského zákon po USA přijat v dalších zemích, v Kanadě, Velké Británii nebo v pobaltské trojici bývalých svazových republik.

Do České republiky otevřeli Browderovi cestu Piráti. Už v roce 2019 Jan Lipavský, tehdy řadový poslanec, pořádal sněmovní seminář o tzv. Magnitského zákonu. Na svém twitteru se pak pochlubil Browderovou knihou se srdečným věnováním.

 

 

Fialova vláda si přijetí tzv. Magnitského zákona dala do programového prohlášení. Původně jej chtěla stihnout do konce roku 2023, ale po vypuknutí války na Ukrajině jeho přípravy urychlila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…