Squid Game – úvodka

Desková hra Squid Game – nechť hry započnou

3. 12. 2022
 

Koho minulý rok nezasáhla obrovská vlna mezinárodní popularity jihokorejského seriálu Squid Game, jinak také známého pod názvem Hra na oliheň, jako by ani nebyl. Ten na trh prorazil všedním tématem finančních rozdílů mezi obyvateli Jižní Koreje a jejich ekonomických potíží, čímž se rázem stal v té době nejsledovanějším počinem na Netflixu. Seriál měl dokonce tak velký dopad na diváky, že se plno z nich pokoušelo napodobit scénář – samozřejmě humánnější cestou – a Netflix už chystá kromě druhé řady také soutěž založenou na lehce upravených pravidlech. My ovšem máme to štěstí, že si Hru na oliheň můžeme zahrát už dnes u nás doma bez toho, abychom za prohru museli zaplatit svým životem. Vydavatel Blackfire totiž na český trh přináší deskovou hru Squid Game, v níž sice nebudete soupeřit o pohádkovou výhru 45,6 miliardy wonů, nýbrž o titul toho jediného přeživšího hráče!

Zrada je jen otázkou peněz

Squid Game je desková hra na motivy světoznámého seriálu, proto pokud jste jej viděli, budete se cítit jako ryba ve vodě. Tato verze totiž skvěle adaptuje seriálovou šestici smrtících dětských her a přenáší je na hrací plochu herního stolu. Nechybí ikonická Červená, zelená, Přetahovaná, Skleněný most a další. Na vás bude dostat co nejvíce členů vašeho týmu až do samotného finále a zvýšit tak své šance na výhru. Jak však víte, během této strastiplné cesty občas budete potřebovat pomocnou ruku. Využijte chytře spolupráce s ostatními hráči, ale nezapomínejte, že je to stále hra o přežití, a tak jim stejně budete muset vrazit kudlu do zad dříve, než to udělají oni vám.

Squid Game – balení
Squid Game – úvodka
Squid Game – zadní strana + pravidla

Desková hra Squid Game je určena pro tři až šest hráčů a stejně jako seriál je doporučena od šestnácti let. Přestože se zde pracuje s drsnějšími motivy, desková verze je přece jen o něco přívětivější pro mladistvé publikum, a tak bych se nebála věkovou hranici pro tentokrát snížit a přizvat i mladší hráče. Nejedná se o rychlovku, protože projít všemi šesti hrami vám zabere přibližně tři čtvrtě hodiny a více. V balení krabice nemalých rozměrů najdete prakticky samý papír… ani ty kuličky, k mému zklamání, nejsou vyrobeny z jiného materiálu.

Obsah toho ukrývá poměrně dost, protože ke každé jedné z šestice her musíte mít trochu jiné pomůcky a je jen málo těch, které se dají využít vícekrát. Pokud bych to však měla shrnout, najdete zde česká i slovenská pravidla, celkem sedmdesát osm karet, sedmdesát dva žetonů představujících jednotlivé hráče, rozdělené do šesti týmů po dvanácti, a několik dalších žetonů a dlaždic jako doplňky všech šesti hracích ploch. Balení taktéž obsahuje jeden menší plastový sáček, do kterého se vám jen tak tak vměstnají veškeré drobnější herní pomůcky. Další sáček navíc by rozhodně neuškodil, ale proti gustu žádný dišputát.

Squid Game – karty
Squid Game – žetony a dlaždice

Nikdy neriskovat je jako se nikdy nepokusit o úspěch

Jak se Squid Game hraje? Dobře si zapamatujte, že nejdůležitější ze všeho je přežít! Bude vás čekat šest sice dětských, ale zrádných her, kterým vystavíte svůj tým o sedmi žetonech. Během her se bude počet vašich pěšáků stále více ztenčovat, ale pokud přijdete i o toho posledního před dosažením finále, nezoufejte. Cesta pro vás tentokrát nekončí, protože pravidla vám před každou hrou přidělí nového člena týmu, a tak vstupujete do dalšího kola alespoň s jedním žetonem. Tím je zaručeno, že se všichni hráči dostanou až k finálnímu zúčtování.

Pro vůbec první partii si vyčleňte volný večer, protože pravidla sice nejsou obzvláště náročná, ale napoprvé budete potřebovat více času se v nich zorientovat. Před zahájením série her si každý hráč vybere jednu ze šesti barev – zelená, červená, růžová, bílá, modrá a žlutá –, podle toho si vezme odpovídající balíček karet a dvanáct týmových žetonů. Do první hry vstupujete se sedmi žetony a před začátkem další hry ke svým přeživším navíc přidáte jednoho nového člena týmu. Každý žeton, který bude během her vyřazen, je hned odkládán do pokladničky (přihrádka uvnitř krabice), vzhůru lícovou stranou se žlutou peněžní hodnotou. Takto se vaše pokladnička bude neustále plnit a bude tak představovat motivaci pro budoucího vítěze. Nezapomínejme také na VIP, tedy až nezdravě bohaté pozorovatele sázející na výsledky her. Když se začnou nudit, mohou nehezky zamíchat kartami, proto se mějte na pozoru.

Když se za někoho schováš, tak tě neuvidí

Červená, zelená je název první smrtící hry s velmi jednoduchými pravidly. Jakmile panenka zavolá „zelená“, můžete k ní postupovat blíže. Pokud ovšem zvolá „červená“, nesmíte se pohnout ani o milimetr, jinak to znamená váš konec a jisté vyřazení. Ke hře budete potřebovat hrací plán s panenkou, sedm karet Panenka, žetony pro odpočet, sedm hráčských žetonů a balíček karet hráče. Červená, zelená se hraje na jednotlivé tahy, v nichž musíte umístit žeton na startovní čáru (pokud už tam jeden nemáte) a zahrát jednu ze svých šesti hráčských karet otočenou lícem dolů. Poté všichni najednou odhalí své karty a následně se otáčí také vrchní karta Panenka.

Squid Game – Červená, zelená
Squid Game – Červená, zelená detail
Squid Game – karty Panenka

Nyní je důležité věnovat pozornost právě této kartě, protože zelené oko značí pohyb po hrací desce pro všechny vaše umístěné žetony o tolik polí, jaké číslo jste zahráli. Kdo se dostane za cílovou čáru, přežívá a objeví se v dalším kole. Pokud však otočíte kartu s červeným okem a bude na ní napsané to samé číslo, jaké jste právě zahráli, váš žeton putuje do pokladničky. V případě, že se na kartě s červeným okem vaše číslo neobjeví, můžete se bez obav pohnout kupředu. Může však nastat případ, kdy hráč nezahraje kartu s číslem od jedné do čtyř, ale takzvanou kartu strčení s číslem 0. Jeho žetony se nepohnou, místo toho se pohne jeden soupeřův žeton, který si hráč sám záludně zvolí. Žeton musí být buďto ve stejné řadě, nebo o jednu před vámi, jinak na něj nedosáhnete. Po vyhodnocení, pohybu či zvýšení banku vyřazenými žetony si svou hráčskou kartu vezmete zpět, odkládáte stranou kartu Panenka a začínáte další tah.

Protože je Červená, zelená hrou na čas, po zahrání všech karet Panenka z časomíry nastavené na deset minut přetočíte žeton na pět minut, karty Panenka zamícháte a pokračujete dál ve hře. Jakmile vám podruhé dojdou karty s panenkou, váš čas vypršel a žetony, které nestihly dosáhnout cílové čáry, jsou okamžitě vyřazeny. Červená, zelená je ideální rozehřívačka, protože můžete svým soupeřům zaškodit, ale nezapomeňte, že karma je zdarma.

Nenechávejte všechna vejce v jednom košíku

Dalgona je druhou hrou testující vaši pevnou ruku a štěstí. Z křehké cukrové sušenky musíte totiž vyřezat jeden ze čtyř tvarů. Pokud to nezvládnete do vypršení časového limitu nebo se sušenka zlomí či jinak poškodí, čeká vás nemilosrdný trest. Ke hře budete potřebovat své přeživší žetony, + 1, jedenáct karet Dalgona, odpočet na patnáct minut a příslušnou hrací desku. Na ni postupně po jednotlivých hráčích libovolně rozmístěte všechny své žetony mezi čtyři tvary do tmavší sekce. Opět se zde hraje na jednotlivé tahy, jež začíná hráč napravo od vás zamícháním karet Dalgona. Z nich budete postupně tahat jednotlivé karty, dokud se vy sami nerozhodnete přestat (musíte zahrát minimálně jednu) nebo nevyložíte kartu „Křup!“.

Každá vyložená karta s daným tvarem dovolí jednomu vašemu žetonu se na odpovídajícím obrazci posunout o jednu sekci dál dle směrovacích šipek. Jakmile se žeton přesune do poslední sekce, přežívá a postupuje dál. V případě, že nemáte žádný žeton na tvaru odpovídajícím vámi vyložené kartě, „odkopnete zapalovač“ a musíte posunout žeton jiného hráče. Při vyložení karty „Křup!“ musíte vyřadit jeden vlastní žeton a váš tah skončil. Výjimka je pouze v tom případě, že tuto zlověstnou kartu vytáhnete jako první, protože poté můžete vyřadit místo svého žetonu jeden z těch soupeřových. Když všichni hráči odehrají svůj tah, odpočet se opět zkrátí o pět minut. Pokud do vypršení časového limitu nestihnete žetony dostat do poslední sekce daného tvaru, jsou vyřazeny. Dalgona je typickým zástupcem push-your-luck, tedy pouze vy sami budete strůjcem svého osudu, a pokud budete příliš hamižní, pomůžete soupeřům, ale sami pošlete členy svého týmu nenávratně ze hry.

Squid Game – Dalgona
Squid Game – Dalgona detail
Squid Game – karty Dalgona

Prostě mi věřte a oni spadnou

Přetahovaná je jednou z rychlovek deskové hry Squid Game. Potřebovat budete opět své karty hráče, zbylé žetony, + 1, a příslušnou hrací desku. Cílem je jednoduše vtáhnout druhý tým do temné propasti. Hráči se postupně střídají a rozmisťují své žetony do šesti týmů, ze kterých maximálně tři vyjdou jako vítězné. V této části hry se připravte na to, že se váš tým značně ztenčí. Hráči se v umisťování žetonů na hrací desku střídají a řídí se pravidlem, že je nesmí umístit tak, aby jednomu týmu poskytli převahu dvou žetonů. Na hrací ploše je celkem dvacet čtyři pozic. V případě, že všechna místa zaplníte, jsou zbylé žetony automaticky vyřazeny.

Nyní je na čase táhnout! Za každý umístěný žeton zahrajte jednu kartu lícem dolů poblíž daného týmu. Pravidla zde nestanovují, zda se hráči musejí střídat. Mějte však na paměti, že karet v ruce máte pouze šest, proto se v případě, že máte žetonů na hrací desce více, musíte pečlivě rozhodnout, kam karty umístit. Pravidla opět vyloženě neudávají, zda se hráči mohou mezi sebou radit. Jakmile všichni hráči zahrají své karty, otočte je a vyhodnoťte jednotlivé souboje. Vyhrává tým s vyšším součtem. Druhá strana je stažena do propasti a je vyřazena. Situace se však mění v moment, kdy někdo z týmu zahrál kartu 0 – tým udělá tři kroky vpřed, aby druhý tým vyvedl z rovnováhy. Když je zahrána karta 0, vyhrává naopak tým s menším součtem. Pokud jsou zahrány dvě karty 0, i kdyby na stejné straně, vzájemně se vyruší a postupuje se dle standardních pravidel. Při třech kartách 0 vyhrává tým s nižším součtem, při čtyřech kartách 0 vyhrává tým s vyšším součtem atd.

Squid Game – Přetahovaná
Squid Game – Přetahovaná detail

V případě číselné remízy vítězí tým s více žetony, a pokud remíza stále trvá, VIP se začnou nudit a obě strany jsou vyřazeny. Přetahovaná hráčům nabízí větší možnosti strategizování a možnost se spolčit s dalšími protihráči. Na druhou stranu u ní nestrávíte mnoho času a stejně netušíte, jaké hodnoty zahrají ostatní, proto jako ve většině případů musíte sázet hlavně na štěstí.

Kganbu je dobrý přítel, kterému skutečně důvěřuješ

Kuličky jsou tou nejrychlejší a nejslabší hrou z celé šestice. Cílem je vytvořit dvojice, které si proti sobě zahrají kuličky. Ke hře budete potřebovat své zbylé členy týmu, + 1, papírové žetony složené do dvou kuliček a dlaždice s motivem cihlové zdi. Při párování žetonů se hráči střídají a nemohou vytvořit větší skupinu než dvojici. Nespárovaný žeton automaticky postupuje do dalšího kola.

Hráči si postupně vybírají dvojici, ve které mají svůj žeton, a rozhodují se, zda budou hrát Sudá, lichá, nebo Čára. Pokud oba žetony ve dvojici patří vám, jeden přežívá a druhý je vyřazen. Pravidla pro variantu s názvem Čára jsou velmi jednoduchá. Z dlaždic cihlové zdi naplocho vytvořte čtverec tak, aby na jednom konci byla červená linie. Každý hráč si vezme jednu kuličku a pokusí se ji hodit co nejblíže k červené čáře. Kdo kuličkou hodí blíže, vyhrává. V případě, že vám kulička při hodu spadne ze stolu, znamená to automatickou prohru. S papírovými žetony kuliček se nehází zrovna moc dobře, ale na druhou stranu se vám alespoň neskutálí ze stolu pryč.

Sudá, lichá má taktéž jednoduchá pravidla. Jeden z hráčů ve svých dlaních schová buďto jednu, nebo obě kuličky a soupeř hádá, zda je počet kuliček sudý, nebo lichý. Jakmile má soupeř pravdu, je váš žeton vyřazen. Pokud se však zmýlí, vyhráváte vy. Hráč v dlani MUSÍ schovat alespoň jednu kuličku, jinak je jeho žeton automaticky vyřazen za porušení pravidel. Kuličky jsou nejslabší částí celé deskové hry, u níž se vám bude hodit pořádná kopa štěstí.

Squid Game – Kuličky – Čára
Squid Game – vnitřní uspořádání

Jít první v boji na život a na smrt je děsivé

Skleněný most je předposlední zastávkou před vytouženým cílem. Most musíte přejít na druhou stranu, než vám vyprší časový limit. Ke hře budete potřebovat osm dílů skleněného mostu, dlaždice s figurami, karty hráčů, odpočet nastavený na patnáct minut a své zbylé žetony, + 1. Kdo je se seriálem obeznámen, má jistou výhodu, protože už tuší, že ten, kdo jde jako první, má tu nejmenší šanci se dostat až na konec.

Nejprve je nutné určit pořadí, ve kterém na skleněný most budou žetony vstupovat. Použijte tolik dlaždic s figurami podle toho, kolik všem hráčům dohromady zbývá přeživších žetonů. Dlaždice skleněného mostu položte tak, aby byly rozbitou částí otočené dolů, promíchejte je a následně sestavte v libovolném pořadí za sebe, aby nikdo nevěděl, která je která. Z dlaždic figurín vytvořte řadu. Hráči se střídají v umisťování svých žetonů před jednu z figur, čímž určují své pořadí. POZOR! Abyste určili, z jaké strany je konec a začátek, každý hráč zahraje jednu kartu, číselné hodnoty se sečtou, a pokud je výsledek lichý, začíná žeton umístěný z levé strany. V případě sudého součtu začíná žeton z pravé strany.

Squid Game – Skleněný most
Squid Game – Skleněný most detail

Jednotliví hráči posunou své žetony směrem k mostu, aniž by mezi nimi byly mezery, v tom pořadí, v jakém je sestavili před figury. Samotné překonávání mostu je rozděleno na tahy, v nichž všichni hráči zahrají jednu kartu lícem dolů a po jejich odtajnění se žetony začínají pohybovat. První na řadě je ten hráč, který zahrál nejvyšší kartu, a pokračuje se ve směru hodinových ručiček. Hráči postupně táhnou svými žetony o tolik polí, jakou číselnou hodnotu na kartě zahráli buď ve frontě před mostem, nebo rovnou na něm – na jedné pozici mohou být maximálně dva žetony. Jakmile se musíte pohnout na pozici, kde už dva žetony jsou, chtě nechtě musíte do jednoho dle vašeho výběru strčit – posunout o jedno místo vpřed – buď ve frontě, nebo na skleněném mostě (o pozici strčeného žetonu na mostě rozhoduje jeho majitel). Situací může opět zamíchat karta 0. Při jejím zahrání můžete žeton nacházející se ve stejné pozici jako ten váš postrčit, a tím vy sami určujete, na jakou stranu žeton přeskočí, čímž přímo rozhodujete o vyřazení soupeře.

U jednotlivých dlaždic si vždy musíte vybrat, na jakou stranu bude žeton umístěný. Poté, co si vyberete stranu, otočíte dlaždici, abyste zjistili, zda jste si vybrali bezpečnou cestu z tvrzeného skla, nebo pod vaší tíhou tenké sklo praskne a vy budete vyřazeni. Je to vždy padesát na padesát. Jakmile každý hráč pohne se svými žetony, vyložené karty necháte na stole a vykládáte jinou ze svých pěti zbylých. Až zahrajete všechny karty, časomíra se z patnácti minut sníží na deset. V tomto duchu pokračujete ve hře dále, dokud časomíra nevyprší nebo nemáte všechny své žetony bezpečně na druhé straně. Ti, co před vypršením časového limitu nestihli dojít až na konec, jsou vyřazeni. Nezapomínejme na VIP – když budete až moc rychlí, uberou vám z časomíry cenné minuty. Skleněný most těsně před finálem začíná hru přiostřovat a hráči se konečně dostávají k možnosti promyšleného taktizování. Několika dobře naplánovanými kroky mohou protihráče připravit o všechny přeživší členy týmu, nebo alespoň jejich značnou část.

Proběhni kolem obránců a dupni na hlavu olihně

A je to tady! Velké finále! Hra na oliheň je poslední a závěrečnou hrou ze šestice, z níž vzejde pouze jeden vítěz. Potřebovat budete své přeživší žetony, + 1, hrací plán s hřištěm, žeton rychlosti a karty Oliheň (pro každého hráče je určena příslušně barevná sada). Začínat bude hráč s nejmenším počtem žetonů tím, že dostane žeton rychlosti (v případě shody jej dostane ten s vyšším číslem na žetonu). Každý hráč poté umístí jeden žeton do spodního oválu představujícího bezpečnou zónu. V této části hracího pole jsou žetony prakticky nedotknutelné. Hra na oliheň není nijak časově omezena a končí v momentě, kdy první žeton dosáhne hlavy olihně nebo na hrací ploše zbydou žetony jednoho týmu (jedné barvy).

Ke hře Hra na oliheň využijete čtyři speciální karty – obrana, bodnutí, strčení a pohyb. Všichni hráči zahrají jednu z těchto karet lícem dolů a naráz je odhalí ostatním. Efekty karet se vyhodnocují v určitém pořadí a dle určitých pravidel. Obrana ochrání váš žeton před bodnutím, ale můžete být vystrčen z hřiště. Bodnutí vyřadí žeton jiného hráče ze stejné části hracího pole, pokud ovšem nezahrál tuto kartu také. Strčení vám umožní odstrčit žeton blízko vašeho mimo hrací pole, čímž bude vyřazen. Pohyb vám dovoluje posunout svůj žeton z bezpečné zóny do obdélníkového hracího pole, z něj na číslo 1 a následně ob jedno pole až k hlavě olihně. Po vyhodnocení všech akcí se žeton rychlosti předává dalšímu hráči dle směru hodinových ručiček, zahrané karty si nejspíše všechny berete zpět do ruky (pravidla tento detail přesně nepopisují) a začínáte další kolo vyložením jedné ze čtyř karet. První žeton v hlavě olihně vítězí.

Squid Game – Hra na oliheň
Squid Game – karty Hra na oliheň

Je důležité vyhrát a zůstat naživu

Desková hra Squid Game se svého seriálového vzoru drží zuby nehty a nejenže kreativně kopíruje náplň šesti her, ale zároveň se i svým grafickým zpracováním nevzdaluje příliš daleko. Ať už se jedná o podobu hracích ploch, karet, či žetonů, vše zůstává věrné seriálu, proto nečekejte žádné závratné novinky. Během testování jsem tak mohla pozorovat, že ti, kteří seriál viděli, do jednotlivých her vstupovali s určitou výhodou, protože věděli, co očekávat. Naopak neznalci mnohdy rychle přišli o většinu svých žetonů a bylo na nich vidět, že je hra příliš nezaujala. První partie vám jistě zabere delší časový úsek i z toho důvodu, že ne vždy se v pravidlech přesně píše, jak s určitými pomůckami zacházet. Hned dvakrát se nám stalo, že jsme s jistotou nevěděli, zda Squid Game vůbec hrajeme správně.

Squid Game můžete zakoupit například zde.

Desková hra Squid Game takřka jedna ku jedné převádí světoznámý seriál na váš hrací stůl v humánnější podobě. Obsah balení a jeho design je uzpůsoben seriálové předloze, tudíž znalcům nenabídne nic nového. Totéž se dá říct o samotných hrách, které jsou však šikovně promyšlené pro potenciál deskové verze. Hráči dostávají prostor pro taktizování, ale ve většině případů se musí spolehnout na štěstí a náhodu, které zde hrají důležitou roli. Squid Game v této podobě vykouzlí úsměvy na tváři všem milovníkům původní předlohy a dá jim určitou výhodu oproti těm, pro které je téma tohoto jihokorejského seriálu zcela neznámé. Jak jsem si mohla ověřit na spoluhráčích, kdo Squid Game nezná, hra ho spíše nezaujme. Zároveň by každá jedna ze šestice smrtících her neuspěla sama o sobě, ale dohromady tvoří vcelku příjemnou zábavu.

Klady
  • adaptace věrná seriálové předloze
  • šikovně vyřešené hry v deskové podobě
  • napětí z možné zrady
  • funkční grafické zpracování
Zápory
  • neznalce seriálu spíše nezaujme
  • pár nejasností v pravidlech
  • velkou roli hraje náhoda a štěstí
Infobox
  • Autoři Rebecca Bleau, Nicholas Cravotta, Skylar Cravottableau
  • Vydavatel Blackfire
0.0

Doporučujeme

Nikola Erlebachová

Indie a RPG hry jsou její slabostí a rozhodně se tím netají. Jako prcek nakoukla do pootevřených dveří herního světa díky Mariovi na starých žlutých kazetách. Dovnitř ji úplně vtáhla až její druhá polovička a od té doby si svět bez her neumí představit. Umělecká duše, která nevyhledává jen nejnovější kousky, ale občas sáhne také pro starší tituly, nejlépe s pořádným metalovým soundtrackem.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.