Medicína

Ještě ke Světovému dni boje proti AIDS


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství AIDS 
03.prosinec 2022

Syndrom získané imunodeficience (AIDS) lze považovat za jednu z nejzávažnějších a nejtragičtějších epidemií 20. století. Je způsoben virem lidské imunodeficience (HIV), který postihuje muže i ženy a může být přenášen pohlavním stykem, krví a příležitostně také z matky na dítě během těhotenství nebo porodu, pokud nejsou přijata nezbytná opatření.  Experti tento den připomínají vysoký výskyt tohoto onemocnění mezi pacienty v plodném věku, což s sebou nese komplikace pro početí potomků přirozenou cestou.

Odhaduje se, že výskyt HIV mezi dospělými v Evropě je asi 0,3 % (560 000 případů) z čehož přibližně 60 % připadá na populaci ve věku 20 až 40 let, což je typické reprodukční období. Konkrétně v České republice bylo za posledních deset let v průměru diagnostikováno 240 onemocnění HIV ročně a tento údaj je možné označit za konstantní během poslední dekády. V roce 2021 bylo v České republice nově diagnostikováno 233 případů infekce HIV, což je o 7,2 % méně něž v roce 2020. Více než 86 % nově diagnostikovaných případů v roce 2021 tvořili muži. Průměrný věk nově diagnostikovaných byl u mužů 38,8 roku a žen 41,3 roku.

V současné době sice není dostupná vakcína, která by chránila před nákazou, ale existuje účinná léčba, která snižuje reprodukční schopnosti viru a brání dalšímu rozvoji onemocnění. Antiretrovirová léčba je klíčem k tomu, že HIV pozitivní ženy mohou mít děti s minimálním rizikem (tj. méně než 2 %) přenosu viru na plod, což umožňuje pokrok ve znalostech a léčbě HIV.

Ačkoliv je pro HIV pozitivní páry možné počít potomka přirozeně, je často zapotřebí využití reprodukční medicíny – buď k minimalizaci rizika přenosu nemoci, nebo proto, že pár má problémy s plodností jako takovou. Pokud je HIV pozitivní muž, může být virus detekován ve vzorcích spermatu, které jsou pak podrobeny důkladnému procesu čisticích cyklů, aby byl virus odstraněn. Je-li HIV pozitivní žena, může být provedeno umělé oplodnění nebo cyklus in vitro fertilizace.

MUDr. Petr Uher, Ph.D., zakladatel a vedoucí lékař pražské kliniky Ferticare (člen skupiny GeneraLife) upozorňuje, aby to bylo možné, virová zátěž musí být nezjistitelná po dobu nejméně šesti měsíců a vše musí probíhat pod přísným lékařským dohledem. Existují však i případy, kdy je početí možné pouze díky reprodukční medicíně, což je také nejlepší možnost, jak otěhotnět bez rizika přenosu infekce mezi partnery.

V případě, že je HIV pozitivní žena, těhotenství se nedoporučuje, pokud je virová zátěž detekovatelná. Pak, v závislosti na výsledcích vyšetření neplodnosti, lze využít reprodukční techniky. Umělou inseminaci nebo cyklus in vitro fertilizace lze provést pomocí ejakulátu partnera a jakmile dojde k otěhotnění, je třeba pokračovat v antiretrovirové léčbě.

Když je virová nálož nezjistitelná, je možný vaginální porod, v závislosti na názoru porodního lékaře. Pokud je virová nálož detekovatelná, doporučuje se porod císařským řezem. Kojení se nedoporučuje. V každém případě by klinika pro léčbu neplodnosti, kde pár podstupuje léčbu neplodnosti, měla používat k manipulaci s HIV pozitivními vzorky laboratoř s vysokou úrovní biologické ochrany.

Je třeba doplnit, že léčba HIV je v České republice v gesci specializovaných center, která jsou zřízena v páteřních nemocnicích. FertiCare, česká síť reprodukčních klinik s pobočkami v Praze, Karlových Varech a Znojmě, je členem skupiny GeneraLife. Skupina GeneraLife podporuje výzkum a vývoj v oblasti reprodukční medicíny za pomoci vědeckých metod. Assisted Reproduction and Genetics, Human Reproduction, Fertility and Sterility). Dle TZ


www.generalife.com

Autor: MUDr. Olga Wildová