Po půlstoletí se přišlo na to, proč legendární Bruce Lee zemřel už ve 32 letech. Oscarový režisér o něm nyní natočí životopisný film

Po půlstoletí se přišlo na to, proč legendární Bruce Lee zemřel už ve 32 letech. Oscarový režisér o něm nyní natočí životopisný film
Bruce Lee | Golden Harvest Company Ltd.
Méně zasvěcení diváci a divačky si Bruce Leea vybaví například ve spojitosti s Chuckem Norrisem, s nímž absolvoval slavný souboj ve filmu Cesta draka. Rodák ze sanfranciské čínské čtvrti vyrůstal v Hongkongu a platil za zřejmě největší ikonu bojových umění 60. a 70. let. Nejenže veřejně předváděl své unikátní fyzické schopnosti a hrál v řadě filmů a seriálů, ale hereckým hvězdám rovněž poskytoval soukromé tréninky. Připomněl to Quentin Tarantino v Tenkrát v Hollywoodu, kde Bruce Leea dle jeho pozůstalých urážlivě vykreslil jako náfuku.
„Napůl Američan a zpola Číňan, Bruce Lee představoval most mezi východem a západem, který světu představil čínské kung-fu. Byl vědec zápasení a ikonicky vystupující umělec, jenž přinesl revoluci do bojového umění i akčních filmů,“ vzpomínal na předčasně zesnulého Leea tchajwanský režisér Ang Lee v oficiálním prohlášení sdíleném webem NBC News.
Cesta draka
Cesta draka | Golden Harvest Company Ltd.
Držitel dvou Oscarů za Zkrocenou horu a Pí a jeho život natočí o Bruci Leeovi biografický snímek, v němž si hlavní roli zahraje režisérův syn Mason Lee. Toho známe například z Pařby v Bangkoku nebo z otcova filmu Ulička slávy z roku 2016. „Bruce Lee je už dlouhou dobu Angovým vysněným projektem. Zachytí hluboce emocionální příběh, úspěchy i nezdary jednoho z největších akčních hrdinů naší doby,“ potvrdila Elizabeth Gabler, prezidentka produkční společnosti 3000 Pictures, která film zaštítí.
Od smrti Bruce Leeho uplyne příští rok už padesát let, ale až nyní se zřejmě odhalila pravá příčina jeho náhlého skonu. Španělští specialisté zveřejnili v aktuálním vydání Clinical Kidney Journal studii, podle níž Lee doplatil na „neschopnost ledvin vyměšovat přebytečnou vodu“. Herec měl podle nich abnormálně nízkou hladinu sodíku v krvi. Ledviny mu poškodilo rovněž užívání marihuany, která zvyšuje žízeň, a různých léků na předpis, stejně jako některá zranění, která utrpěl.
Tato ledvinová dysfunkce vedla k tzv. hyponatremii, mozkovému otoku a smrti po několika hodinách, co tělo nezvládalo vylučovat nadbytečný příjem vody. Hercovy nemocné ledviny nemohly přefiltrovat ani standardní příjem tekutin, neznamená to tudíž, že by toho Lee vypil moc. Ještě roku 2018 se přitom v knize Bruce Lee: A Life psalo o tom, že Lee zemřel na vyčerpání vedrem. Nedávné studie ale vyvrátily, že by počasí toho dne bylo abnormálně teplé.
po-pulstoleti-se-prislo-na-to-proc-legendarni-bruce-lee-zemrel-uz-ve-32-letech-oscarovy-reziser-o-nem-nyni-natoci-zivotopisny-film
Mason Lee (vpravo) v Pařbě v Bangkoku | Warner Bros.
I tyto informace možná obsáhne životopisný projekt Anga Leea, jenž naposledy natočil rozporuplně přijímaný akčňák Blíženec s Willem Smithem. Dan Futterman, jenž má na svědomí oscarovou biografii Capote nebo Hon na lišku, momentálně pracuje na scénáři, který již prošel několika revizemi. Dle webu Deadline Ang Lee na projektu v tichosti pracuje delší dobu a jeho syn, jemuž je nyní příhodně 32 let, už tři roky podstupuje odpovídající trénink. Chystaný snímek od tvůrce Tygra a draka nechce nic ponechat náhodě a vše s ním konzultuje také Leeho dcera Shannon. Bruce Lee by tedy měl dostat důstojný kinematografický pomník.

Kinolog: Jakmile je to Číňanka, je podezřelá! Co by jinak dělala v Koreji, pane rado?

Filmy z Jižní Koreje se vyznačují tím, že jen málokdy mají jeden žánr. Proto je Podezřelá nejen krimi thrillerem, ale i romancí a komedií. A stejně jako předcházející díla režiséra Parka Chan-wooka (Old Boy, Komorná) jde o podmanivou výtvarnou podívanou.