play off - osmifinále
03.12.2022 20:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Radost hráčů Argentiny (© AFP)

Argentina si poradila s Austrálií a oslavila postup do čtvrtfinále

Zatímco při své předchozí (a do letošního šampionátu jediné) osmifinálové účasti v roce 2006 inkasovali Socceroos až v nastaveném čase druhé půle, na Ahmed Bin Ali Stadium šli už o poločasovém hvizdu do šaten s jednogólovým mankem. Favorit po změně stran přidal další trefu. Lépe řečeno dvě, jelikož té, která znamenala snížení na 1:2, výrazně dopomohl Enzo Fernández. Skvadra Lionela Scaloniho přečkala i obrovskou příležitost ze samotného závěru, a může se tak těšit na páté katarské střetnutí.

Ve 4. minutě to vypadalo, že Keanu Baccus zahrál na hranici vlastního vápna rukou, nicméně podle rozhodčích bylo všechno v souladu s pravidly. Jinak se úvod utkání nesl spíše ve znamení opatrnosti. Argentinci byli sice více na balonu, leč proti zataženému, organizovaně bránícímu soupeři to neměli snadné.

Na první střelu se proto čekalo necelých dvacet minut. Štěstí zkusil Papu Gómez, jenže potěšil akorát všechny, kdož přáli svěřencům Grahama Arnolda. Ti překvapivě převzali v následujících minutách iniciativu a ještě před vypršením úvodní půl hodiny zahrávali dva rohové kopy - tedy situace, o kterých si La Albiceleste mohli při svém nenápaditém stylu hry nechat zdát.

Ve 35. minutě se borci z Jižní Ameriky usadili na protivníkově polovině. Lionel Messi si na pravé straně sám rozjel akci, v jejímž závěru se k němu po přihrávce Alexise Mac Allistera a přiťuknutí od Otamendiho uvnitř šestnáctky kulatý předmět vrátil, načež jej po zemi poslal levačkou do sítě - 1:0. V rámci dvaadvacátého mundialu se jednalo o gól číslo 125.

Lionel Messi, který nastoupil na profesionální úrovni ke svému jubilejnímu tisícímu duelu, přičemž posté vedl reprezentaci své země jako kapitán a poprvé se za ni trefil ve vyřazovací fázi mistrovství světa, se k další střele dostal v 51. minutě, nicméně při ní trochu podklouznul, takže Mathew Ryan měl usnadněnou práci. Následně o dva kroky na pomalou malou domů nedosáhnul Mitchell Duke.

Australané se po celý zápas snažili napadat argentinskou rozehrávku. V 57. minutě jim ovšem dal vedoucí tým ochutnat jejich vlastní medicínu. Muž v rukavicích se rázem ocitnul v obležení Rodriga De Paula a Juliána Álvareze, přičemž to byl právě druhý jmenovaný, kdo náskok pojistil - 2:0.

O deset minutek později centroval z levé strany Marcos Acuña a Álvarez před bránou těsně nedosáhnul. Záhy se Messi poněkud ukopnul. Zato čtvrt hodiny před koncem řádné hrací doby se k meruně zadarmo dostal střídající Nico Tagliafico, jehož zakončení na vzdálenější (pravou) tyčku se každopádně s úspěchem rovněž nesetkalo.

V 77. minutě se po nedobrém odkopu dostal k ráně Craig Goodwin. Emiliano Martínez by si s ní zřejmě s přehledem poradil, pokud by tedy vůbec letěla mezi tři tyče. Avšak balonu si do cesty stoupnul Enzo Fernández a velmi nešťastně jej tečoval do protipohybu svého brankáře - 2:1. Pro úřadujícího vítěze Copa América velmi smolný moment.

V minutě osmdesáté si to neohroženě namířil do vápna Aziz Behich a beka Dundee United až v poslední chvíli zastavil Lisandro Martínez. Další akci totálně zazdil jeho jmenovec Lautaro, když si nevšimnul za sebou si nabíhajícího Montiela, jenž by měl před sebou pouze gólmana. Krátce poté chybovali Australané. Messi si typicky navedl míč na střed, načež pobídnul nalevo číhajícího a zcela neobsazeného spoluhráče z Interu Milán, ten však ve výborné pozici opět selhal.

V nastaveném čase se spolupráce obou krajanů opakovala, nicméně ten mladší ztroskotal na Ryanovi. Messi to pak zkusil sám a o metr minul levou šibenici. Sedminásobný vítěz Zlatého míče byl ještě u jedné akce, když znovu přihrál Lautarovi Martínezovi, jehož tečovaný pokus na místě určení také neskončil. Třicet sekund před koncem nastavení strážce argentinské svatyně skvěle vychytal Garanga Kuola, čímž k radosti všech hráčů, fanoušků i fanynek v modrobílých dresech odmítnul prodloužení.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (591)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele