9 babských rad na zánět nosohltanu

Poslední aktualizace 8. 12. 2022 autorem MUDr. Zdeňka Fantová

Zánět nosohltanu je problém, který se nejčastěji objevuje v průběhu podzimu a zimy. Kromě ucpaného nosu vás může trápit i škrábání v krku, pokašlávání a mnoho dalších drobných potíží, které vám mohou v celkovém součtu dost komplikovat život. Dnes se podíváme, jaké můžete vyzkoušet babské rady, které by vám měly pomoci se této patálie co nejrychleji zbavit.

Za zánětem nosohltanu mohou být viry, které se snadno šíří prostřednictvím kapének, které jsou v okolním vzduchu. Z toho důvodu se přenosu vyloženě daří v uzavřených a špatně větraných prostorách, mezi které patří kanceláře, školní třídy, ale i prostředky hromadné dopravy a podobně.

Organismus na zánět reaguje zvýšenou tvorbou hlenu, takže můžete mít rýmu. Jedním z rizikových faktorů pro vznik nemoci je prochladnutí, které oslabuje imunitní systém. Riziko může zvyšovat i alergie, nebo onemocnění cukrovkou. V případě, že se zánět nosohltanu neřeší, může přejít v angínu, zánět mandlí nebo v zánět středního ucha.

Nejlepší babské rady na zánět nosohltanu

Šalvěj a echinacea

Šalvěj se používá především při vaření, naše babičky ji ale používaly i v rámci přírodní medicíny. Šalvěj se tradičně spojuje s redukcí zánětlivých stavů a s tišením bolesti v krku. (Proto se někdy přidává i do cucacích pastilek.) Echinacee se zase připisují antibakteriální účinky a podpora normálního stavu respiračního ústrojí.

Jablečný ocet

Hippokrates doporučoval jablečný ocet s medem pro léčbu příznaků chřipky. Podle tohoto receptu se doporučovalo pít 1 hrnek teplé vody s 1 lžící jablečného octa a 1 lžící kvalitního medu. Na druhou stranu, pokud to budete s jablečným octem přehánět, může poškodit vaši zubní sklovinu, kvůli čemuž může být náchylnější ke vzniku zubního kazu.

Slaná voda

Někdy stačí, když vám někdo přinese domů Vincentku, se kterou si budete proplachovat nos speciální konvičkou, a se kterou budete několikrát denně vykloktávat krk. Vzhledem k tomu, že sůl se spojuje s antiseptickými účinky, provádění těchto aktivit by mělo vést k redukci zánětu, a tím pádem i k rychlejšímu uzdravení.

Med

Med je dalším oblíbeným prostředkem přírodní medicíny. Pokud chcete, můžete ho užívat samotný na lžičku. Pokud ho zrovna nemusíte, je přípustné si ho dát i do teplého čaje. Díky tomu se můžete těšit z jeho protizánětlivých a antioxidačních účinků. U dětí do 1 roku byste se ale měli medu vyhnout, protože pro ně není vhodný.

Voda s citronem

Tento prostředek je v poslední době hodně oblíbený. Bohatě stačí, když si do vody vymačkáte větší množství šťávy z čerstvého citronu. Vzhledem k tomu, že citron obsahuje množství vitamínu C, který podporuje imunitní systém, stojí za to tuto radu vyzkoušet.

Zázvorový čaj

Když vám není dobře, nakopnout vás může i zázvorový čaj. Zapomeňte ale na ten v sáčcích, místo toho si kupte kořen, který oloupete a nastrouháte do hrnku. Pak ho jen přelijte horkou vodou a počkejte, až se z něj uvolní šťáva. Takový čaj bude mít opravdu grády. Kromě toho, že vám bude zázvorový čaj chutnat, uleví vám od bolesti v krku. V případě, že je na vás moc silný, můžete ho osladit menším množstvím medu.

Pitný režim

Naprostou samozřejmostí by měl být i dobře nastavený pitný režim. Kromě toho, že by se měla omezit bolest v krku, podpoříte hydrataci organismu, která je důležitá pro optimální hojení.

Dobrá polévka

V neposlední řadě vám určitě prospěje, když si na zánět nosohltanu naordinujete kvalitní polévku. V ideálním případě vyzkoušejte silný vývar z kostí, ve kterém je štědrá porce zeleniny a bylinek. Takový vývar se sice bude vařit delší dobu než ten z kostky, váš organismus si z něj ale vezme mnohem větší porci živin. Vývar navíc taktéž pomáhá hydratovat organismus, takže ho můžete brát jako součást pitného režimu.

Heřmánkový čaj

Vašemu tělu také pomůže, když se trochu prospíte. Zrušte tedy všechny svoje plány a dejte si heřmánkový čaj, který vás naladí na odpočinek. Uvidíte, že brzy byste se měli začít cítit zase lépe.

Zdroje informací

https://www.medicalnewstoday.com/articles/nasopharyngitis – Zánět nosohltanu (anglicky)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318631 -15 úlevových prostředků na bolest v krku (anglicky)

https://www.healthline.com/health/cold-flu/sore-throat-natural-remedies – Babské rady na bolavý krk (anglicky)

 


Odbornou kontrolu článku provedla MUDr. Zdeňka Fantová.

Napsat komentář