Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Co dělají čeští vrazi a kriminálníci po propuštění z basy? Z Kajínka je Youtuber, ze Žirovnického TikToker a Mikuš pracuje v nemocnici!

  • Autor: pma,ČTK,dce,tesk,Zbyněk Schnapka - 
    4. 12. 2022
    05:00

    Mnoho odsouzenců, které soud v minulosti za závažné trestné činy poslal za mříže, už jsou z basy venku. Někteří si trest odpykali v plné výši, jiní v částečné a jeden z nich byl dokonce propuštěn prezidentem Milošem Zemanem. Co v současnosti dělají jedni z nejznámějších českých vrahů? Podívejte se v našem přehledu.

  • 1.Jiří Kajínek

    Jiří Kajínek Jiří Kajínek | M. Sekanina, archiv Blesku

    O Jiřím Kajínkovi lze bez nadsázky říct, že se jedná asi o nejznámějšího českého vraha. Několikrát byl během svého života odsouzen a za své činy si vysloužil i výjimečný trest – doživotí. To mu uložil Krajský soud v Plzni v červnu 1998 kvůli dvojnásobné nájemné vraždě podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory a pokus o další vraždu.

    O dva roky později Kajínek ve věznici 2000 přeřezal zřejmě diamantovou strunou mříže své cely a po svázaných prostěradlech se spustil za zdi káznice. Zastavit ho nedokázala ani střelba ostrahy. Po uprchlém vězni pátraly tisíce policistů a zadržen byl až po dvou měsících v prosinci roku 2000 Útvarem rychlého nasazení v bytě na pražském sídlišti Velká Ohrada.

    Ve vězení Kajínek strávil celkem třiadvacet let. V roce 2010 o vrahovi režisér Petr Jákl natočil celovečerní film, kde si hlavní roli zahrál ruský herec Konstantin Lavroněnko.

    Pozornost médií a veřejnosti na sebe vrah připoutal opět v roce 2017. Tehdy mu byla prezidentem Milošem Zemanem udělena milost a Kajínek opustil brány rýnovnické věznice v Jablonci nad Nisou.

    Na svobodě Kajínek ale do ústraní nešel a stal se celebritou. Krátce po propuštění například pokřtil svou knihu Můj život bez mříží, na jejíž autogramiádu dorazili stovky nadšenců. Na podzim roku 2017 TV Prima uvedla pěti dílnou sérii Já, Kajínek.

    V roce 2020 si založil na YouTube kanál, kde popisuje příhody z vězení, vlastní zkušenosti s odsouzenými vrahy nebo předává své názory na aktuální dění. Na platformě ho sleduje přes 50 tisíc lidí, za to by se nestyděl ani kdejaký influencer. Ještě aktivnější je na instagramu, kde často sdílí selfie, svého psa Šaunu nebo co právě jedl.

    Pro web Extra.cz Kajínek letos přiznal, že je oficiálně umělec a je veden jako OSVČ. V rozhovoru uvedl, že žije z renty a využívá peníze, které si v minulosti ale i v kriminálu vydělal. „Kdybych dvacet tři a půl roku nestrávil ve vězení, dneska by ze mě byl legální miliardář. Takhle jsem nelegální de facto důchodce,“ šokoval pro web odsouzený vrah.

  • 2.Albert Žirovnický

    Bývalý vězeň Albert Žirovnický. Bývalý vězeň Albert Žirovnický. | Instagram.com/albert.albi.zirovnick

    Podobně jako Kajínek se hvězdou sociálních sítí stal i odsouzený vrah Albert Žirovnický. Ten byl v roce 1993 obviněn z vraždy vlastní babičky a byl poslán do vazby, kde sdílel celu s dalším českým známým vrahem, Ivanem Roubalem. Ve vězení se Žirovnický seznámil s mafiánským podnikatelem Ivanem Jonákem a stali se z nich natolik velcí přátelé, že Žirovnický po propuštění dělal dokonce provozního v hotelu Discoland v pražské Libni, který patřil právě Jonákovi.

    V roce 2000 byl Žirovnický znovu před soudem, který ho poslal za vraždu prodavače Milana Hosnedla na šestnáct let do basy, ale protože muž čin spáchal během podmínky za krádež, musel si odsedět zároveň původní trest a celkově tak v kriminále strávil téměř osmnáct let.

    Na svobodu se odsouzený vrah dostal v roce 2019 a dodnes se hájí, že vraždy nespáchal.

    Po vykonání trestu se Žirovnický zaměřil na pomoc vězňům, kteří se z kriminálu dostanou na svobodu a je pro ně náročné vrátit se do běžného života. „Každý po nich chce Výpis z rejstříku trestů, i kdyby měli vykládat kamiony. Oni však dobře vědí, jak se k penězům dostat, což je většinou cesta zpátky do basy,“ popsal v rozhovoru pro Expres.cz letos v únoru Žirovnický.

    Podobné postřehy o střetu s realitou po propuštění sdílí bývalý vězeň hlavně na sociální síti TikTok. Na té ho prý naučila pracovat jeho o dvacet let mladší přítelkyně. „Osmnáct let jsem strávil tam, kde se nic nedělo. Poslední dva a půl roku jsou ale jízda,“ popisuje v jednom z videí odsouzený vrah. S úsměvem řádí v jumping aréně, užívá si laserové show, sdílí krátká videa popisující jeho všední dny a nabádá fanoušky, ať se s ním nebojí na ulici vyfotit.

  • 3.David Berdych

    Šéf Berdychova gangu David Berdych po propuštění z věznice. Šéf Berdychova gangu David Berdych po propuštění z věznice. | aktu.cz

    Dalším odsouzeným vrahem, který si po odpykání trestu užívá nově nabyté svobody, je David Berdych. Kauza kolem jeho gangu je považovaná za největší případ organizovaného zločinu v dějinách české kriminalistiky a táhla se od půlky 90. let až do roku 2004.

    Berdych v největší době slávy pracoval v již zmíněném Discolandu Sylvie jako vyhazovač. Tam později s dalšími spolupracovníky založili zločinecký gang, který z lidí vymáhal pohledávky. Skupina měla na svědomí loupeže, únosy ale i vydírání podnikatelů, při kterých členové gangu využívali i policejní uniformy.

    Na podzim roku 2006 byl David Berdych odsouzen za únos a smrt zlatníka z roku 1996 a loupežná přepadení dalších lidí na devět let a devět měsíců. Už předtím byl ale pravomocně odsouzen za vydírání a za přechovávání padělaných bankovek k sedmiletému trestu. 

    Nakonec tak strávil ve vězení více než 11 let. Podmínečně propuštěn byl v červnu 2015. Obvodní soud pro Prahu 6 muži, který si odpykal více než dvě třetiny trestu, také stanovil sedmiletý dohled probačního úřadu. Ten mu skončil počátkem letošního srpna a Berdych je tak oficiálně volný.

    Krátce po propuštění v roce 2015 si Berdych vzal svoji dlouholetou přítelkyni Marií Královcovou. Svatbu měli v pražském libeňském zámečku. Se „světem venku“ se po odchodu z basy srovnával dlouhé týdny.

    „Ta změna je obrovská a je to hrozně těžký; já, kdybych neměl ženu a lidi okolo mě, který mi pomohli, rodinu, tak já bych to nezvládl. Všechno se změnilo. Technika, lidi se chovaj i jinak. První měsíc jsem všude chodil s ženou a bál jsem se dojít i na poštu,“ řekl po návratu na svobodu Berdych Blesku.

    Před lety uvedl, že pracuje ve stavební firmě a myšlenky na další trestnou činnost ho prý opustily.

  • 4.Ivan Jonák

    Ivan Jonák byl po propuštění vysmátý. Ivan Jonák byl po propuštění vysmátý. | Karel Kopáč

    V devadesátých letech zřejmě nebylo člověka, který by neznal jméno Ivana Jonáka. Ten patřil k jedněm z nejkontroverznějších podnikatelů tehdejší doby a jako majitel Discolandu Sylvie vedl okázalý život, kterým se dost často pohyboval na hraně zákona.

    Počátkem 90. let působil Ivan Jonák jako vekslák, vyhazovač nebo taxikář. Dokázal se ale vypracovat až na jednoho z nejvlivnějších podnikatelů. Podnik, který pojmenoval po své dceři, se v devadesátých letech těšil extrémnímu zájmu známých tváří ze šoubyznysu ale i z politiky.

    Video  Ivan Jonák: Jak bývalý král kriminálního podsvětí zemřel bez peněz a úplně sám  - Videohub
    Video se připravuje ...

    Jonák se obklopoval drahými vozy, šperky ale i spoustou lehkých žen. Možná i z toho důvodu mu to začalo skřípat s manželkou Ludvikou, která byla spolumajitelkou Discolandu. Ta se za Jonákovými zády dohodla s Němcem Hugerem, že Sylvii prodá. 

    To se ale Jonákovi nelíbilo, protože se bál, že by mohl o klub přijít. Objednal si tak nájemného vraha, který jeho ženu v roce 1994 zastřelil přímo na tržišti se zeleninou, kde pracovala. Jonák u soudu tvrdil, že je nevinný. Ten ho ale v roce 2002 po několikaletém řízení odsoudil na 18 let. Odvolací soud v roce 2002 snížil trest na 12 let.

    Ivan Jonák opustil v roce 2014. „Já jsem to neudělal, vy všichni víte, že jsem nevinný. Ženu zabil stejný vrah, který se snažil i zabít mě. Rozdíl je v tom, že jsem to přežil,“ sdělil krátce po svém propuštění z kriminálu.

    Na svobodě si tehdy zvykl rychle. Nastěhoval se do bytu po své matce v Kobylisích a okamžitě ho vymaloval na růžovo, jako Discoland. Na zdi si pověsil obrazy, včetně obrazu své milenky „Plamínka“. Kvapně se sžil i se sociálními sítěmi, kam často psal své postřehy ze života a svého soukromí.

    Velkému králi českého podsvětí začaly ale docházet peníze a nakonec skončil na mizině a sám. Zemřel v roce 2016 ve věku 59 let.

  • 5.Vladimír Mikuš

    Vladimír Mikuš dnes pracuje plzeňské nemocnici Privamed. Vladimír Mikuš dnes pracuje plzeňské nemocnici Privamed. | Robert Klejch

    Psal se rok 2007, když byl Vladimír Mikuš odsouzen za vraždu své kolegyně a milenky Marcely S. (†37) na čtrnáct let za mřížemi. Svou oběť znal z farmaceutické firmy, kde sám pracoval. Nedokázal se však smířit s faktem, že ho chce milenka opustit a vrátit se zpět ke svému manželovi.

    Své družky se tehdy Mikuš zbavil velmi drastickým způsobem. Ženu svázal a se spoutanými končetinami a přelepenými ústy uložil do bedny a hodil do Orlické přehrady. Dodnes není jisté, jak Marcela zemřela. K smrti mohlo dojít udušením ještě před hodem boxu do vody nebo se oběť utopila.

    Ze svého čtrnáctiletého trestu si Mikuš odseděl jedenáct let. Na svobodu se dostal v roce 2018 a to na podmínečné propuštění.

    Blesku se podařilo zjistit, že po propuštění se odsouzený vrah rozhodl vrátit ke své původní profesi. „V roce 2021 k nám přišel požádat o práci. V minulosti spáchal trestný čin, zaplatil za to, své si odpykal, ve výkonu trestu vystudoval teologii. Rozhodli jsme se mu dát novou šanci,“ řekl Blesku Petr Zimmermann z vedení nemocnice Privamed v Plzni.

    Mikuš tak působí v budově špitálu, kde se nachází Centrum návazné péče. „Pracuje zde jako lékař absolvent pod odborným dozorem. Jeho praxe internisty byla před nástupem k nám minimální. Snaží se, své práce si váží. Má dobrý vztah ke starým lidem. Je na něm, aby si to nepokazil,“ uvedl rovněž Zimmermann.

    Blesk požádal o rozhovor i doktora Mikuše. Na otázku, jak se mu práce na oddělení líbí, uvedl: „Nevím, jestli je to na mně vidět. Usmívám se.“

  • 6.Galerie

     

JIŘÍ POLÁK ( 24. října 2023 11:23 )

Kájínek:je doslova neuvěřitelné jak se za velmi krátkou dobu opět dostal nahoru.Asi má velký čich na lidi kolem sebe kteří udělali maximum proto aby opět byl na vrcholu a s velkými příjmy.Umí v tom prostě chodit a daří se mu.Po normálním člověku ani neštěkne pes a on už opět jede.Zřejmě už ve vězení byly k tomu kroku rozhozené sítě a vše se už dokonale připra­vova­lo.Ká­jínko­vi už byla cesta po propuštění už připravená on se už se chopil nastavené ruky.Asi vše bylo dobře promyšlené.No prostě kdo umí ten umí.Někomu hoří i voda.To jsou prostě vyvolení.Dnes chce každý podnikat v realitách a opět už má kolem sebe lidi kteří mu pomohou.Má prostě peníze-jinak by to ani nešlo.A těmi penězmi se dá kdekdo získat.Kdo ví kolik už má financí???Když jezdí autem za 3milony a utrácí po hernách tak je už úplně někde jinde.

lokii ( 4. prosince 2022 17:49 )

jednou jsem poslouchala pana Kajinka - to bylo neco priserneho a cloveku se fakt rozum pozastavi nad tim, cim se lze zivit.

nika70 ( 4. prosince 2022 15:11 )

Na tu kauzu s Mikušem si pamatuju jako včera. Kdo může zaměstnat psychotika, který si vraždu naplánoval předem a tak brutálním a promyšleným způsobem ji vykonal. Takový člověk se nezmění. Já bych se s ním bála pracovat.Ten člověk to nemá v hlavě v pořádku. Přece nezavraždím milence, který mi je nepohodlný. Kdo tohle může udělat?! Příště zavraždí svého kolkegu nebo zaměstnavatele, až se mu něco nebude líbit.

beruna ( 4. prosince 2022 12:50 )

Vrah zůstane vrahem. Když už neexistuje trest smrti, tak má vrah hnít někde v díře, a ne aby si žil na svobodě. KDE JSOU PRÁVA OBĚTÍ, které tito šmejdi zavraždili???

Rooza ( 4. prosince 2022 11:40 )

Kájínek není vrah, byl to velice dobrý zloděj. Vykrádal baráky bohatých a mocných na plzeňsku. A prostě někde něco při nějaké loupeži asi viděl, co vidět neměl, a proto skončil v base jako vrah na doživotí...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání