Epson EH-LS12000B
test

Epson EH-LS12000B

Sousedi vás budou milovat

Na fzone.cz můžete najít recenze na nejnovější chytré televizory, neopomíjíme však ani projektory. Testovaný model Epson EH-LS12000B se přitom řadí k tomu nejlepšímu na trhu a odpovídá tomu rovněž prémiová cena. Jaký je život s projektorem za více než 130 tisíc korun?

Epson je renomovanou značkou nejen ve světě tiskáren, ale také projektorů. Model EH-LS12000B se chlubí kromě laserové technologie rovněž schopností vykreslit až 4K obraz, stejně tak mu neschází podpora HDR10 či vysoký kontrast. Podaří se mu obhájit vyšší pořizovací cenu?

Technické parametry Epson EH-LS12000B

Rozměry 144,3 × 83,5 × 6,6 cm
Rozměry se stojanem 520 × 193 × 447 mm
Hmotnost bez stojanu 12,7 kg
Úhlopříčka (min. a max.) 50 až 300"
Životnost zdroje světla až 20 000 hodin
Kontrast 2 500 000:1
Světelný výstup 2 700 lumenů
podpora HDR10+ obsahu ano

Obsah balení: nic důležitého neschází

V balení testovaného projektoru jsem našel kromě projektoru samotného rovněž dálkové ovládání a kryt zadní strany, kde se nachází všechny konektory. Případný držák na stěnu je tak potřeba dokoupit samostatně.

Líbilo se nám
  • kryt na zadní stranu
Nelíbilo se nám
  • potěšil by i držák na stěnu

Konstrukční zpracování: velký výkon, velké rozměry

Epson EH-LS12000B rozhodně není žádným miniprojektorem, který snadno vezmete na návštěvu ke známým, jedná se totiž o pořádné monstrum o hmotnosti necelých 13 kilogramů a rozměrech 520 × 193 × 447 milimetrů. Platí tak, že jakmile jej někam položíte (či zavěsíte), pravděpodobně zde zůstane jako součást stacionárního příslušenství vaší domácností.

Kromě použití vcelku nenápadně působícího matného plastu si lze všimnout rovněž žebrování, a to hned na několika místech, které má zajistit efektivnější ochlazování. To je zde přítomno kromě pasivní také i v aktivní podobě, pokud však nebudete sledovat obraz bez zvuku, nebudete o chlazení projektoru ani vědět. Základem je samozřejmě uložení na správně větraném místě, nikoliv nasoukání do stísněné poličky.

Přestože je k zařízení dodáváno i již zmíněné dálkové ovládání (k němuž se ještě dostanu), nechybí ani ovládací prvky přímo na těle projektoru. Zde rovněž najdete nejrůznější konektory, a to konkrétně dvě USB-A (1.1), Mini-USB (2.0), ethernet, HDMI ARC, 2× HDMI (HDCP 2.3) a nakonec HDMI 2.1 s podporou eARC.

Líbilo se nám
  • účinné chlazení
  • široká konektorová výbava
  • ovládání rovněž na těle projektoru

Dálkové ovládání: tlačítka, kam se podíváš

Dodávaný ovladač působí ve světě moderních kompaktních ovladačů s minimem tlačítek trochu zastarale, jedná se však o ovládání k projektoru, tudíž to lze částečně odpustit. Poznávacím znakem je velké množství tlačítek, pomocí kterých lze nastavit vše potřebné, dokonce neschází ani ovládání hlasitosti, které však využijete pouze v propojení s externím zdrojem audia, neboť tento projektor v sobě zabudované reproduktory neukrývá.

Po chvíli jsem si na rozložení tlačítek vcelku zvykl a potěší rovněž podsvícení, které vám pomůže v orientaci v noci během sledování filmu. O napájecí se stará dvojice AAA tužkových baterií.

Líbilo se nám
  • podsvícení
Nelíbilo se nám
  • větší rozměry a zastaralejší design

Obraz: podívaná jako v kině

Epson EH-LS12000B je velikánem nejen z hlediska fyzických rozměrů a hmotnosti, ale také svou schopností vykouzlit obraz o uhlopříčce až 300 palců, tedy zhruba 7,6 metrů.

V kombinaci s kontrastem 2 500 000:1, podporou HDR10 a rozlišení 4K se pak jedná o skutečně schopnou alternativu k návštěvě klasického kina. Právě 4K rozlišení je však mírně kontroverzní, neboť se nejedná o nativní 4K obraz, nýbrž poskládání 4K obrazu ze soustavy Full HD čipů, které uhlopříčně posouvají každý bod o 0,5 pixelu, a zdvojnásobují tak rozlišení, jak se můžete dočíst i na stránkách výrobce.

Epson EH-LS12000B

Pokud se však neřadíte mezi šťouraly, absenci nativního 4K rozlišení ani nepostřehnete a mnohem více vás možná zaujme špičkově fungující HDR i schopnost zobrazit HDR10 a HDR10+ obsah. Svítivost až 2 700 lumenů pak umožňuje použití i v místnosti, která nemá ideální světelné podmínky. S pořízením takto drahého projektoru lze na druhou stranu očekávat, že bude majitel připraven a ideální podmínky vytvoří.

Zvládne i HDR10+ obsah.

Z ekonomického i environmentálního hlediska rovněž potěší udávaná životnost laseru až 20 000 hodin a pochopitelně samotná laserová technologie rovněž znamená rychlejší spuštění, než tomu bývá u běžných lamp. Po zapnutí se jednoduše odsune motorizovaná krytka čočky a obraz je v podstatě ihned připraven.

Velkou výhodou je pak podpora 4K/120Hz zobrazení skrze HDMI 2.1, které oceníte, pokud hodláte k projektoru připojit herní konzoli nejnovější generace. Sám jsem s projektorem používal PlayStation 5 a výsledek skutečně stojí za to.

Líbilo se nám
  • dlouhá životnost i záruka
  • skvělý kontrast i podpora HDR10+
  • HDMI 2.1
  • vykreslí až 4K obraz
Nelíbilo se nám
  • 4K rozlišení není nativní

Systém: zasloužil by update

Projektor není vybaven Androidem, nýbrž proprietárním rozhraním, které je zde pouze kvůli účelům nastavení, ovšem i tak by si zasloužilo modernizovat. Jedná se totiž o vizuálně dost zastaralé a možná i zbytečně komplikované prostředí, která má k jednoduchosti či přehlednosti vcelku daleko.

Nelíbilo se nám
  • méně intuitivní a zastarale působící rozhraní

Zhodnocení: skvělá podívaná pro fajnšmekry

Epson EH-LS12000B by si podle mě zasloužil modernější rozhraní a možná by se hodily i integrované reproduktory (alespoň základní kvality), ani jedna z výtek však podle mě příliš nemusí zajímat budoucí majitele. Těm půjde vzhledem k nemalé investici především o kvalitu obrazu, která je nepochybně špičková, i když bez nativního zobrazení 4K. Chvályhodná je pak rovněž podpora 4K/120Hz zobrazení, dlouhá životnost či nízký provozní hluk.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • dlouhá životnost světelného zdroje
  • skvělá konektivita
  • špičkový obraz s podporou HDR10+
Zápory
  • zastaralejší rozhraní
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze