Jan Hřebejk podpořil Wollnera: Gauneři vygenerovali kompro. Přidal i jména

04.12.2022 11:50

Kolem šéfa týmu Reportérů ČT a jeho bývalé spolupracovnice to bublá. Dobiášová obvinila Wollnera, že se Wollner ve svém týmu dopouštěl bossingu a sexuálního harašení. A na sociálních sítích se na toto téma rozjela živá diskuse, do níž se zapojil i režisér Jan Hřebejk, který mimo jiné vyčinil současné vládě Petra Fialy. Další režisér, tentokrát spolupracovník Reportérů, otevřeně popsal, jak to ve Wollnerově týmu chodí.

Jan Hřebejk podpořil Wollnera: Gauneři vygenerovali kompro. Přidal i jména
Foto: Jaroslav Hodík
Popisek: Marek Wollner, dramaturg a moderátor Reportérů ČT

Markéta Dobiášová v minulosti pracovala pro Českou televizi. Konkrétně v týmu Marka Wollnera v pořadu Reportéři ČT. Po vypuknutí pražské kauzy Dozimetr, kde sehráli hlavní roli lobbista Michal Redl a někdejší politik z řad STAN Petr Hlubuček, veřejně oznámila, že aktivitám Petra Hlubučka se věnovala již v minulosti právě v Reportérech ČT, ale Marek Wollner její materiál nepustil do vysílání.

Jenže tím rozruch kolem Markéty Dobiášové a Marka Wollnera nekončí. Dobiášová totiž v textu na serveru inFakta tvrdí, že se Wollner vůči spolupracovníkům redakce dopouštěl bossingu a sexuálního obtěžování.

„Bossing, šikana. Víme o ní všichni. Nikdo si však netroufá o tom mluvit nahlas. Názory na způsob vedení redakce, vyjádření redaktorů jsou Markem umlčeny. Končí dehonestací nebo zesměšňováním přede všemi na poradách nebo ve střižně. Více než vypjatou situaci v redakci si prý dokonce uvědomuje zástupkyně šéfredaktora Aneta Snopová. Od jara 2019 ji, vlastními slovy, řeší s ředitelem zpravodajství a publicistiky Zdeňkem Šámalem. Ten si údajně uvědomuje atmosféru redakce, i ‚dezerci‘ reportérů. Nezasáhne. Marka Wollnera a jeho veřejných útoků se podle Snopové obává i on sám,“ napsala na serveru Dobiášová.

Proti ní se postavil režisér Jan Hřebejk, jehož slova ocenil i Marek Wollner.

„Je opravdu vynikající, že současná vládní koalice nechá v Radě ČT rok lidi jako Matocha nebo Xaver Veselý, nastrčené Babišem k likvidaci vedení ČT a především Reportérů, až se konečně za potlesku Okamury, Šlachty a dalších gaunerů podaří vygenerovat kýžené kompro. Klobouček,“ napsal s nádechem ironie Hřebejk.

„Nejlépe to za mě řekl Jan Hřebejk,“ doplnil k tomu Wollner.

Spory Marka Wollnera a Markéty Dobiášové neutichají

Režisér Ivan Bareš, který s týmem Reportérů ČT spolupracuje, popsal, jak to v týmu Marka Wollnera chodí. Tvůrci reportáží se prý občas radili s ním jako s režisérem i s dalšími lidmi v týmu, ale nakonec i s Markem Wollnerem, který je jako dramaturg za finální podobu toho či onoho dílu Reportérů ČT zodpovědný.

Markéta Dobiášová byla podle režiséra Bareše pracovitá investigativní reportérka, která za Markem Wollnerem opakovaně chodila i s reportáží, která byla příliš dlouhá. Tak dlouhá, že přesahovala časový prostor určený pro celý pořad, ne jen pro jednu reportáž. A jednoho dne byl prý Bareš svědkem toho, jak Marek Wollner vyzval Markétu Dobiášovou, „aby zamňoukala“.

„Zpracovávali jsme další z těžkých Markétiných témat a Markéta jako obvykle vybrala z natočeného materiálu scény a situace, které dohromady délkou převyšovaly nejenom požadovanou stopáž reportáže, ale i celého pořadu. A jako mnohokrát předtím se vydala za Markem, aby to spolu probrali. Po chvíli jsem si šel zjistit, jak se věcí mají a jestli domluva nad reportáží někam pokročila. Byla už noc a nás čekala ještě spousta práce na dokončení reportáže, kdy minuta výsledné podoby zabere hodinu práce ve střižně,“ upozornil Bareš.

„Marek s Markétou byli v redakční kanceláři pořadu. Bylo zřejmé, že Markéta se snaží prosadit svoji představu o podobě reportáže, a Marek zase svou. Obvyklá situace u všech redaktorů. Tahle se ale lišila závažností zpracovávaného tématu, únavou, stresem, pokročilou hodinou a vědomím, že se musíme pohnout z místa a reportáž dokončit. Markéta oslovovala Marka brouku a on ji kotě. V prostředí televize, filmu a uměleckých profesí nic neobvyklého. Stejně jako používání zdrobnělin křestních jmen. I dnes. Celou situaci mezi Markétou a Markem jsem tehdy vnímal jako odlehčenou. V jednu chvíli Marek vyzval Markétu, aby zamňoukala, a ta se mu vysmála. Nebyl to příkaz, ale s úsměvem pronesená poznámka, která nejspíš měla uvolnit napjatou diskusi. Možná trochu hloupá a z kontextu situace vytržena vyvolávající pobouření mravokárců. K situaci se po dobu naší další spolupráce Markéta už nikdy nevrátila. Coby sebevědomá krásná žena si vždy dokázala udržet nadhled a odstup,“ pokračoval Bareš.

Spory Marka Wollnera a Markéty Dobiášové neutichají

Celé vyprávění Bareš uzavřel poznámkou, že reportáž nakonec vznikla.

Do třetice se Marka Wollnera zastala také publicistka Johana Hovorková ze serveru Forum24.cz. „Chování paní Dobiášové odpovídá shodou okolností třem věcem. Zájmům ruské propagandy, zájmům Andreje Babiše a tomu, že někdo občas potřebuje peníze. Marek Wollner je jeden z nejlepších novinářů v této zemi a slušný člověk,“ prohlásila Hovorková.

Spory Marka Wollnera a Markéty Dobiášové neutichají

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

,,Marek Wollner je jeden z nejlepších novinářů v této zemi a slušný člověk,“, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekocůr , 04.12.2022 13:43:51
Já ho vidím jak mizernýho novináře a velkýho křiváka.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…