Vstup do „tajuplného prostoru“ je dnes zakrytý pečlivě uzamčeným poklopem. Jen příležitostně se dovnitř dostanou na prohlídku omezené skupinky zvědavců. Vesměs pod vedením vyhlášeného znalce brněnského podzemí Aleše Svobody.

„Oblíbená hospoda u Veliké dýmky, které nikdo neřekl jinak než U fajfky, byla součástí bloku tří domů na cestě do katedrály. V sobotu a v neděli v ní podávali zabijačkové nářezy a díky vlastním sklepům vařili i vlastní pivo,“ prozradil Blesk.cz Svoboda.

Sklep zaplavují dvě studny

V roce 1880 zchátralou trojici budov, kapitulní školu, dům ředitele kůru a hospodu, zbourali. Po hostinci zůstaly jen sklepy. A vznikla legenda o podzemním jezeru. „Sklepení hospody obsahuje dvě činné studny. Jenže je nikdo neudržoval a tak zaplavují celý prostor. Vznikla tak legenda, kterou rádi udržujeme kvůli návštěvníkům při životě,“ usmívá se Svoboda.

Video
Video se připravuje ...

Legenda o jezeru pod Petrovem? Jde o zatopené sklepy kdysi vyhlášené hospody Zdeněk Matyáš

Výška hladiny se ve sklepech pohybuje od 50 centimetrů do jednoho metru. Prostor lze projet na lodičce, nebo vodu odčerpat a projít místo suchou nohou. Okouknout „jezero“ lze po domluvě s magistrátem, jedná se spíše o výjimečné návštěvy.

Vokřál svezl loďkou své hosty

„Jde vždy maximálně o skupinu do 20 osob. Co se týká lodiček, vím, že předchozí primátor Petr Vokřál tady několik svých hostů na loďce skutečně svezl,“ prozradil Aleš Svoboda, který je označován za dokonalého znalce brněnského podzemí.

Naposledy navštívil „jezero“ televizní štáb Czech-American TV CATVUSA a natočili v podzemí reportáž. Tu uvidí prostřednictvím kabelové televize až tři miliony domácností ve stovce amerických měst.

Podzemí poznají i diváci v USA

„Hlavním posláním našeho televizního a internetového vysílání je rozšiřovat povědomí o Česku. Mezi zajímavé destinace patří i Brno. Jedna z unikátních atraktivit je právě brněnské podzemí,“ svěřil se brněnský rodák a zakladatel televize John Honner.

Štáb hodlá mapovat zajímavé přístupné i nepřístupné části brněnského podzemí i příští rok jako součást celkového dokumentu.

Fotogalerie
9 fotografií