Výcvik ukrajinských vojáků v Česku začal. Kde se pohybují, nechce ministerstvo komentovat

Ukrajinští vojáci jsou již v Česku, Radiožurnálu to potvrdil David Jareš z tiskového odboru ministerstva obrany. Přesné místo nebo počet vojáků ale podle něj ministerstvo nebude z bezpečnostních důvodů zveřejňovat. Sněmovna i Senát schválily tento týden výcvik až čtyř tisíc ukrajinských vojáků v Česku do konce příštího roku. „Ukrajinští vojáci jsou již v ČR ve vojenském prostoru Libavá na plánovaném cvičení,“ uvedl Řehka.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 19:00 4. 12. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operátoři dronů ukrajinské armády se přesouvají v oblasti poblíž Bachmutu, 25. 11. 2022

Operátoři dronů ukrajinské armády se přesouvají v oblasti poblíž Bachmutu, 25. 11. 2022 | Foto: Leah Millis | Zdroj: Reuters

V neděli odpoledne přinesl zpravodajský server iDNES.cz zprávu, že jsou ukrajinští vojáci ve vojenském prostoru Libavá v Olomouckém kraji. Server uvádí, že mu to potvrdil náčelník generálního štábu Karel Řehka. 

Českému rozhlasu se nepodařilo ověřit, kde přesně se ukrajinští vojáci v Česku pohybují, nicméně ředitel komunikace ministerstva vnitra David Jareš Radiožurnálu potvrdil, že jsou vojáci v republice. K jejich umístění a počtům se vyjadřovat nechtěl.

Lipavský: Dříve do Česka přijíždělo 250 Rusů denně. Nově zavedeme sankce na ruské ‚Goebbelse‘

Číst článek

Podle Jareše jsou vojáci v Česku na součinnostním cvičení, které v listopadu schválil kabinet. „Pomáhali chystat kontinuální výcvik, který nyní začíná v souladu s mandátem, který prošel Parlamentem ČR,“ řekl.

Náklady vrátí Unie

Sněmovna i Senát tento týden postupně souhlasily s návrhem, že v Česku bude moci do konce příštího roku cvičit až čtyři tisíce ukrajinských vojáků, jejichž země čelí ruské agresi.

Výcvik se uskuteční podle dřívějších informací v prostoru Libavá, bude se týkat mechanizovaných jednotek i speciálních profesí. Do konce příštího roku by se mělo podle vládního podkladu uskutečnit pět čtyřtýdenních turnusů, každého by se mohlo zúčastnit až 800 ukrajinských vojáků.

Cvičení vychází z dvoustranné dohody české a ukrajinské vlády. Výhledově by mělo být podle podkladů převedeno pod asistenční misi Evropské unie, která by Česku mohla vrátit část nákladů odhadovaných na 975 milionů korun.

Řehka: Armáda se primárně musí chystat na válku velkého rozsahu. Situace je vážná

Číst článek

Při výcviku ukrajinských vojáků získá nové zkušenosti i česká armáda, uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Půjde například o informace o operačních postupech obou válčících stran.

Do unijní asistenční mise bude moci Česko podle návrhu vyčlenit až 55 vojáků. Budou moci působit v jakémkoli členském státu ve velitelských strukturách, případně na pozicích instruktorů.

Unijní výcvik je podle materiálu zatím plánován na příští dva roky, a to především v Polsku a v Německu. Postupně, s ohledem na potřeby ukrajinských ozbrojených sil a možnosti spojenců, by mohla tato mise působit i v dalších členských zemích.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme