BMW má patent na odpružení, které dobíjí elektromobil při průjezdu nerovnostmi

  
Markéta Bártová
4. 12. 2022 ▪ 17:23

Německá automobilka BMW má patent na novou technologii vyrábějící energii pro elektromobil přímo za jízdy. Elektromobil by tak mohl získávat další energii přímo ze svého podvozku při průjezdu nerovnostmi.

Elektrické BMW
Elektrické BMW
Foto: BMW

Přestože současné elektromobily a stále se zlepšující technologie baterií, které jim dodávají energii už nabízejí většinově dostatečné dojezdy na jedno nabití, výrobci hledají další možnosti jak dojezd prodloužit. Jednou z nich by mohla být i technologie, kterou si německá automobilka BMW nechala patentovat u německého patentového úřadu DPMA.

Její patent, který objevili redaktoři ze serveru Carbuzz.com ukazuje na technologii, která by mohla pomoci elektromobilu získávat další energii, a to během pohybu vozidla. Vyrábět by ji totiž mělo odpružení vozidla.

Ačkoliv není jasné, kolik energie by vozidla takto mohla získávat, jde rozhodně o velmi zajímavou technologii. Pohybem na komunikaci, která má výmoly ale i běžné nerovnosti by totiž docházelo k výrobě energie buď přímo využívané pro pohon vozidla či uložené do baterií.

Patent BMW na výrobu elektřiny z odpružení , ...

S trochou nadsázky by se tak dalo říci, že podobná technologie by měla mnohem větší úspěch například v České republice, kde silnice mnohdy nedosahují podobné kvality jako v domovské zemi automobilky BMW. Produkce energie z pohybu odpružení vozidla by tak byla na tuzemských silnicích jistě mnohem vyšší.

To, zda BMW technologii v budoucnu využije a jakým přesně způsobem ale zatím zůstává nejasné. Na praktické využití (pokud k němu dojde) si tak budeme muset ještě počkat.




Štítky: Elektromobil Auto Elektromobilita BMW Patent Nabíjení elektromobilu Technologie
Zdroj: BMW