Dynamo nezvládlo derby a pustilo do čela Vítkovice. Hořavova Sparta slaví i pošesté

AKTUALIZOVÁNO

Hokejisté Vítkovic vyhráli ve 26. kole extraligy v Liberci 3:2 po samostatných nájezdech. Vítězný gól si připsal v rozstřelu Rostislav Marosz a dvakrát skóroval ze Ostravany americký kanonýr Peter Mueller. Ostravané se posunuli na první příčku tabulky poté, co dosavadní lídr z Pardubic nezvládl východčeské derby a prohrál v Hradci Králové 0:4.

Bílí Tygři se vrátili domů po sérii šesti zápasů poprvé od 18. listopadu, kdy podlehli Třinci 1:4. Začátek zápasu patřil domácím. Úvodní nápor vyústil v rychlou přesilovku a s ní Bílí Tygři naložili dobře. Ve 4. minutě se nejlépe zorientoval ve skrumáži před Stezkou kapitán Michal Bulíř a poslal domácí do vedení.

Hosté odpověděli v 8. minutě, kdy po střele Fridricha zazvonila za Kváčou tyč. Mírnou převahu si Bílí Tygři udržovali i nadále, pomohla jim i další přesilovka. Hostující brankář Stezka ale udržel vždy puk před brankovou čárou.

Ve druhé třetině se obraz hry neměnil. Mírnou převahu si udržovali domácí, kterým v tom ale pomáhali i Ostravané. Během deseti minut nabídlo Tygrům tři přesilové hry. Speciální formace Bílých Tygrů ale neuspěly ani jednou. Vítkovičtí se začali osmělovat a ve 31. minutě byli odměněni. Krieger zavezl puk do útočného pásma, pohrál si s domácí obranou a předložil puk Muellerovi, který pohodlně zasunul do poloprázdné branky.

Po vyrovnávací brance převzali otěže zápasu hosté. Velkou šanci na obrat měl ve 38. minutě Marosz, ale po přihrávce Lakatoše minul poloodkrytou libereckou branku. V závěru druhé třetiny ještě domácím zavařili Raskob a Mueller, skóre se ale nezměnilo.

V úvodu třetí třetiny byl vyloučen Jelínek a nabídnutou přesilovku hosté využili. Mueller si vyměnil puk s Mikušem a posléze zamířil přesně do šibenice Kváčovy branky. Liberec se po inkasované brance nadechl k velkému náporu. Stezku prověřili Šír, Birner nebo Nedomlel, ale strážce vítkovické branky odolával.

Velký tlak ale přece jen přinesl vyrovnání. Střelu Oskara Flynna v 54. minutě dorazil do sítě Martin Faško-Rudáš a rozjásal libereckou arénu. Tlak liberce pokračoval, Bílí Tygři měli střeleckou převahu, ale utkání přesto dospělo do prodloužení.

V poslední minutě prodloužení byl ve veliké šanci Peter Mueller, ale Kváča tento souboj vyhrál. Na řadu tak přišly samostatné nájezdy. V nich prosadili je hostující Marosz a Bukarts.

»S výkonem jsem spokojený, ale rozhodly přesilovky. Všichni hráči pracovali, vypadalo to velice slušně. Bohužel nejsme spokojeni s výsledkem, chceme a potřebujeme vyhrát každé utkání. Měli jsme to utkání přelomit na naši stranu o hodně dříve,« byl rozpolcený Patrik Augusta, liberecký trenér. »Chtěli jsme vstoupit do zápasu tím, že budeme hrát disciplinovaně. Hned ve třetí minutě jsme ale udělali faul, který soupeř potrestal a hrozně těžce se potom hrálo. Druhá třetina se nesla ve stejném duchu. Do desáté minuty jsme měli tři vyloučení. Práce speciálních týmů na oslabení a brankář Stezka nás udrželi ve hře. Ve třetí třetině jsme dali gól v přesilovce a věřili jsme, že bychom mohli odvézt body. V prodloužení opět parádní práce v oslabení a výborný Stezka. Jspu to velice těžce vydřené dva body a jsme za ně rádi,« připojil se se svým hodnocením vítkovický asistent Radek Philipp.

Rozdíl deseti pozic nebyl znát

Hradec se v derby stylově oklepal se ze série pěti proher. Finský brankář Henri Kiviaho udržel třetí čisté konto v sezoně. Dynamo po šňůře 13 výher podruhé za sebou nebodovalo.

Rozdíl deseti pozic v tabulce nebyl na ledě vůbec znát, tým Mountfieldu nastoupil na favorita ve velkém tempu. Brankáře Willa nejvíc zaměstnávala formace rychlíků v čele s Kevinem Klímou, který mohl otevřít skóre už ve druhé minutě. Neuspěl ani on, ani později z dalšího šikovného průniku Jergl a po Klímově nabídce zadák McCormack. Jakmile hradecký gólman Kiviaho před úvodní přestávkou zastavil šanci Zohorny, byl to vlastně jeho první těžší zákrok. A jeden z mála takových v celém utkání.

Domácí z tlaku po přesilové hře vytěžili zasloužené vedení, když ve 26. minutě vybídl Lalancette mezi kruhy Cingeľa a ten uspěl ranou bez přípravy. V další početní výhodě se za hlavu chytal Filip Pavlík, který zblízka zakončil vedle. Pardubický tým pak inkasoval tvrdý direkt po nástupu do třetí třetiny, kdy hradecké vedení navýšili v rozmezí dvanácti sekund Zachar a Kevin Klíma. Druhý jmenovaný přispěl k zážitku více než šesti tisícovek diváků i férovou bitkou s Válou. Když Will vychytal nájezd Radovanu Pavlíkovi, hosté ještě drželi minimální naději, ale tu jim definitivně ukončil v přesilovce Okuliar.

Hradec Králové po nepovedeném období předvedl proti lídrovi soutěže výkon, na kterém prakticky nešlo najít chybu. S nulou vyhrál derby teprve podruhé v historii. »Kluci podali výkon na hraně svých možností a měli pohyb celých šedesát minut. Hráli zodpovědně do obrany, Pardubice nepouštěli do přečíslení a brejků. Jsme strašně rádi za vstup do třetí třetiny i za to, že jsme si pomohli jednou přesilovkou. Do kabiny patří gratulace, i brankář Kiviaho výborně zachytal a podržel nás,« řekl hradecký kormidelník Petr Svoboda.

Trenér Pardubic Radim Rulík uznal, že vítězství domácích je absolutně zasloužené. »Byli celý zápas lepší a k ničemu nás moc nepustili. Výborně bruslili a vytěžili z našich chyb na puku. Hlavně před druhým a třetím gólem, které rozhodly,« konstatoval Rulík.

Sparta znemožnila Kometu šesti góly

Hokejisté pražské Sparty vyhráli i šestý duel pod vedením nového kouče Miloslava Hořavy. Tentokrát šestku oslavili i šesti góly, a to na půdě svého brněnského rivala. Kometa prohrála vysoko 2:6. Gólem a dvěma asistencemi se na demolici Brna podílel David Tomášek. Naopak Kometa prohrála šestý z posledních sedmi zápasů, ač poprvé v sezoně hrála doma před vyprodanou halou.

»Čekali jsme velice těžké utkání před skvělou atmosférou, což se potvrdilo. Zápas se podle mě lámal za stavu 4:2 pro nás, bylo to v tom momentě hodně vyrovnané a kdyby se domácím podařilo vyrovnat, byl by závěr hodně zajímavý. Takhle jsme se uklidnili a hráli jsme velice dobře,« liboval si Hořava.

Na střídačku Komety se vedle trenéra Pešouta postavil i majitel klubu Libor Zábranský, ale radost z úvodu duelu neměl. Už po 43 vteřinách zapomněla obrana Brna na Tomáška, který blafákem překonal Furcha. Domácí se sice z gólu otřepali, ve 4. minutě vyrovnal střelou z mezikruží Strömberg, jenže v dalším průběhu první třetiny ustála Sparta dvě šance čtvrtého brněnského útoku, byla lepší a zaslouženě svůj výkon korunovala vedoucí brankou, když se trefil obránce Jandus.

Ani v úvodu druhé třetiny se Brno nevyvarovalo chyb a nepřesností, navíc svůj den neměl Furch, po laciném nahození Dvořáčkem skončil puk za jeho zády a v brance jej vystřídal Čiliak.

Kometa pak přidala na důrazu, zlepšila pohyb, do šancí se dostali Flek a Zbořil, ale snížení stavu se dočkala až v přesilové hře, kombinaci zakončoval nejlepší brněnský střelec Horký svým třináctým sezonním gólem.

Slušná partie pokračovala i ve třetí třetině, po třech minutách ale zase získala Sparta náskok dvou gólů, po chybě brněnské obrany se prosadil zblízka Safin. Brnu pak definitivně vzalo naději na korekci dvojnásobné oslabení, které zužitkoval nejprve Horák a po něm Konečný. Sparta tak oplatila Kometě i s úroky porážku 2:3 v první čtvrtině soutěže.

»My jsme zase brzo dostali branku a celou první třetinu jsme to tlačili do kopce. Hráči zaslouží pochvalu za druhou třetinu, v níž jsme měli trochu smůlu, místo vyrovnání na 2:2 to naráz bylo 1:3. Laciná branka nás zbrzdila při chystaném závěrečném náporu, nešťastná hokejka v obličeji nás poslala do tří, a to rozhodlo,« zhodnotil duel brněnský trenér Martin Pešout

Na vítězné vlně se veze i Plzeň, která porazila České Budějovice 4:1 a připsala si pátou výhru za sebou. Po povedené první třetině získali Indiáni dvoubrankové vedení, které hosté dokázali pouze zkorigovat během prostřední části a po nepovedené třetí třetině prohráli již popáté z posledních sedmi zápasů. V domácím dresu se dvěma góly blýskl Petr Kodýtek, na oba mu nahrál Adrián Holešinský.

»Přes vedení 2:0 nebyla z naší strany první třetina dobrá. Soupeř nás hodně přečísloval, podržel nás tam gólman. V hektické druhé třetině soupeř snížil a zas to bylo o jedné brance. Zápas byl vydřený, Budějovice hrály výborně,« řekl plzeňský kouč Petr Kořínek.

Mazancova druhá nula v sezoně

Třinečtí hokejisté zdolali na svém ledě Mladou Boleslav 3:0. První gól zápasu vstřelil ve 28. minutě Aron Chmielewski, výhru pojistili Libor Hudáček v čase 56:45 a Miloš Roman při hře hostů bez gólmana. Marek Mazanec udržel druhou nulu v sezoně. Středočeský klub neskóroval ve druhém utkání po sobě.

»Vítězství si po třech prohrách vážíme. Navíc jsme ve stavu, kdy máme spoustu zraněných a nemocných hráčů, proto si cením i bojovnosti a nasazení. Šli jsme do vedení, mohli jsme se uklidnit, ale v posledních zápasech jsme dostávali branky v posledních minutách. To jsme chtěli odstranit a myslím si, že se nám to určitým způsobem podařilo,« oddechl si kouč mistrovského Třince Zdeněk Moták. »Zápas se mi hodnotí špatně. Podruhé za sebou jsme nedali branku, tak nemůžeme pomýšlet na body,« dodal boleslavský Petr Haken.

Litvínov ukončil černou sérii

Litvínov ukončil nejdelší sérii porážek pod novým trenérem Karlem Mlejnkem. Doma dnes přestřílel třetí Olomouc 5:3, přestože prohrával už 1:3, a zabral po třech prohrách za sebou. Hrdinou obratu se stal slovenský kanonýr Andrej Kudrna, který dal v poslední třetině dva góly a na další přihrával. V této sezoně už nasázel třináct branek. »Jsme strašně rádi, že se po nějaké době našemu týmu podařilo otočit utkání, které se nevyvíjelo příznivě. Olomouc není nahoře náhodou. Má velice silný mančaft, jak v osobních soubojích, tak na kotouči, dobře hrají předbrankové prostory. A na tyhle věci jsme se hráče snažili připravit,« řekl spokojený Mlejnek.

Slaví také Kladno, které zdolalo Karlovy Vary 4:1. Rytíři vykročili za plným ziskem po třech předchozích vystoupeních bez jediného bodu už v první třetině, kterou vyhráli 2:0, a Západočechy porazili doma potřetí za sebou. Shodně gól a nahrávku si v dresu vítězů připsali obránce Jake Dotchin a útočník Adam Brodecki. »Je třeba pogratulovat domácím k zaslouženému vítězství. Měli jsme tam nějaké šance v průběhu utkání, ale situace dva na jednoho jsme vyřešili velmi špatně, zatímco Kladno ty samé situace potrestalo gólem. V šikovnosti při zakončení a důrazu do brány byl mezi námi a domácími velký rozdíl,« uznal karlovarský lodivod David Bruk.

* * *

Bílí Tygři Liberec – HC Vítkovice Ridera 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Bulíř (Frolík), 54. Faško-Rudáš (Flynn, J. Šír) – 31. Mueller (Krieger), 44. Mueller (Mikuš), rozhodující sam. nájezd Marosz. Rozhodčí: Hribik, Horák – Špůr, Šimánek. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. Diváci: 4877.

Rytíři Kladno – HC Energie Karlovy Vary 4:1 (2:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. Brodecki (Indrák, Klepiš), 18. Dotchin (Brodecki), 43. O. Bláha (Dotchin), 60. Filip – 28. Kružík (T. Rachůnek, Gríger). Rozhodčí: Hejduk, Pilný – Lhotský, Hnát. Vyloučení: 6:4. Bez využití. Diváci: 2048.

HC Verva Litvínov – HC Olomouc 5:3 (0:1, 2:2, 3:0)

Branky a nahrávky: 33. Freibergs (Estephan, Š. Stránský), 38. Zygmunt (Strejček, Freibergs), 47. Kudrna (Freibergs), 55. Kudrna (Jurčík), 60. M. Sukeľ (Kudrna) – 6. Bambula (J. Káňa, J. Knotek), 24. Olesz (Navrátil, Rašner), 37. A. Rutar (Navrátil). Rozhodčí: Jaroš, Šindel – Ondráček, Hynek. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:1. Diváků: 3047.

HC Oceláři Třinec – BK Mladá Boleslav 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 28. Chmielewski (Svačina, L. Hudáček), 57. L. Hudáček (Buček, Chmielewski), 59. Miloš Roman (M. Růžička, D. Voženílek). Rozhodčí: Kubičík, Šír – Lederer, Rožánek. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 3442.

HC Škoda Plzeň – HC Motor České Budějovice 4:1 (2:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 6. Mertl (Rekonen, Kvasnička), 12. Kodýtek (Holešinský), 57. Kodýtek (Holešinský, Malát), 59. Suchý (Baránek, Schleiss) – 25. M. Hanzl (Gulaš, Strnad). Rozhodčí: Hradil, Úlehla – Malý, J. Svoboda. Vyloučení: 3:4, navíc Hrabík (Plzeň) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 4163.

HC Kometa Brno – HC Sparta Praha 2:6 (1:2, 1:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 4. Strömberg (Horký), 35. Horký (A. Zbořil, Holík) – 1. Tomášek (E. Thorell), 11. M. Jandus (Tomášek, R. Horák), 25. Dvořáček (Buchtele, D. Vitouch), 43. Safin (Konečný, Polášek), 49. R. Horák (Tomášek, E. Thorell), 51. Konečný (Safin). Rozhodčí: Mrkva, Pražák – Gebauer, Axman. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:1. Diváci: 7700 (vyprodáno).

Mountfield Hradec Králové – HC Dynamo Pardubice 4:0 (0:0, 1:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 26. Cingeľ (Lalancette, McCormack), 42. Zachar (Okuliar, Kalina), 42. Kevin Klíma (F. Pavlík, Jergl), 54. Okuliar (McCormack, Kevin Klíma). Rozhodčí: Jeřábek, Stano (SR) – Rampír, Synek. Vyloučení: 3:4, navíc Kevin Klíma – Vála oba 5 min. Využití: 1:0. Diváci: 6408.

1.Vítkovice261535388:6356
2.Pardubice251363379:5254
3.Olomouc261331968:5546
4.Třinec251124869:5141
5.Plzeň261035872:6741
6.Sparta Praha2610411169:6539
7.Brno259511065:7238
8.Mladá Boleslav25844952:5436
9.Liberec25657769:6735
10.Hradec Králové259211358:6532
11.Karlovy Vary268321363:8532
12.Litvínov257151269:7928
13.České Budějovice257231359:7328
14.Kladno266341356:8828

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy