InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Setkání nad knihou s diskuzí

    Úterý 30.4 14:00 - Knihovna, Blatná

  • Slet čarodějnic

    Úterý 30.4 16:00 - Koupaliště, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Milevské muzeum žilo adventním jarmarkem s ukázkami řemesel

MILEVSKO - Do prostor Milevského muzea se po koronavirové přestávce dnes znovu vrátil adventní jarmark starých řemesel. A vrátili se i návštěvníci, kteří mají tuto tradiční akci rádi. Mohli sledovat při práci řemeslníky a nakupovat z bohaté nabídky vánoční výzdoby i dárků, které mohou potěšit pod stromečkem. Přístupná byla také výstava betlémů, která v muzeu právě probíhá a potrvá až do Nového roku. Expozice přibližuje i význam jednotlivých svátečních dnů adventu a Vánoc.

 

Muzeum v areálu milevského kláštera se otevřelo úderem deváté, někteří stánkaři prodávali i venku na nádvoří. Cukrářství Sladká terapie ale už v jedenáct balilo. Bylo vyprodáno. Řezbář Václav Křížek venku před muzeem vystavil Vikinga a uvnitř předváděl práci se dřevem i své výrobky. Třeba ptačí budku s velmi malým otvorem - vysvětlil, že budka pro sýkorky modřinky nebo úhelníčky musí mít jen třícentimetrový otvor. Jakmile je otvor jen o dva centimetry větší, okamžitě ji obsadí vrabci a sýkorky přijdou zkrátka. Letošní novinkou z dílny řezbáře byly štípané holubičky. Jinak se během roku nenudil. Na pěší zónu v Benešově přidělával další postavy do betléma v životní velikosti, tentokrát velblouda a pasáčka. "Každý rok tam nějaké postavy přidávám, už je jich tam hodně," zmínil. A nejvíc ho zaměstnávali vodníci pro různé soukromé zahrady. "Jsme národ vodníků, jen letos jsem jich dělal pět," žertoval Václav Křížek. 

Milan Malík z Písku opracovával hovězinu na toulce pro lukostřelce. Pracuje jako učitel, práci s kůží má jako koníčka. Sedlářů je málo, Milan Malík pracuje pro web s lukostřeleckými potřebami. 

Kristýna Šindelářová z Jindřichova Hradce přivezla kolekci šperků. Vystudovala dějiny umění, ale k cínování šperků se dostala na střední uměleckoprůmyslové škole v Jihlavě. Do šperků zasazuje polodrahokamy a krystaly, řetízky a háčky náušnic jsou z chirurgické oceli. Šperkařka je prodává hlavně prostřednictvím webu své značky Eniade a příležitostně na různých akcích. "Letošní novinkou jsou naše svíčky s kamínky nabitými energií na lesním paloučku v mechu, v přírodě České Kanady," zmínila Kristýna Šindelářová. 

Na jarmarku předváděla Naďa Dvořáková z Bechyně výrobu andělíčků z ovčího rouna. "Je to koníček, kterým se bavím v důchodu. V zimě vyhledávám akce pod střechou, kde není zima, v létě předvádím práci na vřetáncích třeba v Zeměráji," prozradila.

Na jarmark se vrátila i Marie Kotašková z Branic s vizovickým pečivem. "Teď mám ještě jednu větší zakázku, ale už se těším, až budu hotová a začnu péct vánoční pečivo. To je mnohem jednodušší, za den ho nadělám plno, kdežto vizovické pečivo na jeden plech tvořím taky dva dny, je to piplačka. Jedna postavička mi trvá i dvě hodiny," podělila se. Věra Pichová točila na hrnčířském kruhu a vedle ve stánku její dcera keramické výrobky prodávala. Třeba formy na vánočky, zvonky, svícny a další kousky. Eva Janoušková ze Zahořan přivezla své látkové figurky, letos i postavičky z betléma a na probíhající výstavě je k vidění její betlém celý. 

Zajímavá byla i nabídka regionální literatury včetně historických detektivek ředitele Milevského muzea Vladimíra Šindeláře a stánek si letos na jarmarku otevřela také děvčata z kroužku korálkování Domu dětí a mládeže v Milevsku Magdaléna a Adélka Charyparovy. Hlavně andělíčci šli na odbyt, v poledne byl k mání už jen poslední. 

Nabídka jarmarku byla hodně bohatá, potkávali se přátelé a známí. Nechyběl flašinetář ani občerstvení, víc už v Milevských novinách. 

 

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Hezké 

    Reagovat

     

    Krásná adventní akce v nádherném kulturním prostředí.

    Vloženo 4.12.2022 23:43:18

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace