Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Jako nůž máslem. Francouzi a Angličané prošli do čtvrtfinále

Jako nůž máslem. Francouzi a Angličané prošli do čtvrtfinále
Olivier Giroud slaví vstřelenou branku. Běží mu gratulovat Kylian Mbappé. | zdroj: Profimedia

Obhájci titulu Francouzi vytvoří s Anglií další čtvrtfinálovou dvojici na mistrovství světa v Kataru. Francie porazila 3:1 Polsko, úřadující vicemistři Evropy Angličané vstřelili rovněž tři góly Senegalu, navíc neinkasovali.

O postup do semifinále si evropští giganti zahrají v sobotu.

První dnešní osmifinálový duel na stadionu Sumáma v Dauhá gólově otevřel v 44. minutě s 52 brankami nový rekordman francouzské reprezentace Olivier Giroud. Asistenci si připsal Kylian Mbappé, jenž v závěrečné čtvrthodině přidal další dvě branky a s pěti trefami se osamostatnil v čele tabulky střelců turnaje. V nastavení proměnil penaltu polský kapitán Robert Lewandowski.

„Neexistuje způsob, jak zastavit Mbappého v jeho aktuální formě,“ řekl polský kouč Czeslaw Michniewicz.

„Les Bleus“ oplatili soupeři porážku z dosud jediného vzájemného duelu na elitním turnaji z roku 1982 (2:3) a mezi osm nejlepších týmů se dostali počtvrté z posledních pěti šampionátů. Polsko skončilo v osmifinále stejně jako před 36 lety, kdy bylo v play off naposledy.

profimedia-0742271271 england Souboj Nampalyse Mendyho ze Senegalu a Angličana Declana Ricea. | zdroj: Profimedia

Anglie o výhře nad Senegalem rozhodla v Chúru dvěma góly na konci úvodního dějství, kdy se prosadili Jordan Henderson a poprvé na turnaji kapitán Harry Kane. V 57. minutě přidal třetí branku Bukayo Saka, brankář Jordan Pickford uhájil potřetí na šampionátu v Kataru čisté konto.

Fotbalisté Francie a Anglie doplnili ve čtvrtfinále Nizozemsko s Argentinou, které si postup zajistily již v sobotu. Nizozemci vyřadili USA, Argentinci celek Austrálie.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - osmifinále:

Dauhá (Sumáma):
Francie - Polsko 3:1 (1:0)
Branky: 
74. a 90.+1 Mbappé, 44. Giroud - 90.+9 Lewandowski z pen.
Rozhodčí: Valenzuela - Urrego, Moreno - Soto (video, všichni Ven.).
ŽK: Tchouámeni - Bereszyňski, Cash. Diváci: 40.989.
Sestavy:
Francie: 
Lloris - Koundé (90.+2 Disasi), Varane, Upamecano, T. Hernández - Tchouaméni (66. Fofana), Rabiot - Dembélé (76. Coman), Griezmann, Mbappé - Giroud (76. Thuram). Trenér: Deschamps.
Polsko: Szczesny - Cash, Glik, Kiwior (87. Bednarek), Bereszyňski - Krychowiak (71. Bielik) - Kamiňski (71. Zalewski), Zieliňski, S. Szymaňski (64. Milik), Frankowski (87. Grosicki) - Lewandowski. Trenér: Michniewicz.

Chúr:
Anglie - Senegal 3:0 (2:0)
Branky:
 38. Henderson, 45.+3 Kane, 57. Saka. Rozhodčí: Barton - Morán (oba Salv.), Nesbitt (USA) - Fischer (video, Kan.).
ŽK: Koulibaly (Sen.).
Diváci: 65.985.
Sestavy:
Anglie:
 Pickford - Walker, Stones (76. Dier), Maguire, Shaw - Rice - Saka (65. Rashford), Henderson (82. Phillips), Bellingham (76. Mount), Foden (65. Grealish) - Kane. Trenér: Southgate.
Senegal: É. Mendy - Sabaly, Koulibaly, Diallo, Jakobs (84. Ballo-Touré) - Diatta (46. P. Sarr), Ciss (46. P. Gueye), N. Mendy, I. Sarr - Dia (72. Diédhiou), Ndiaye (46. Dieng). Trenér: A. Cissé.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma