Poděbrady investují do střešních solárů  kvůli energetické soběstačnosti

Vedení poděbradské radnice rozhodlo instalovat na střechy dvou velkých sportovišť solární panely.  Důvodem jsou zejména úspory peněz a náhrada za drahý plyn.  Informovaly o tom Nymburský Deník.

Zdroj: WindPower

150 000 korun úspor ročně

V současnosti mají Poděbrady první solární elektrárnu na sportovní hale. Větší vyroste na střeše zimního stadionu již příští rok.

V případě městské sportovní haly už jsou panely rozmístěné. Na střechu městské sportovní haly bylo před několika dny instalováno 48 fotovoltaických panelů.

Připojení do distribuční sítě společnosti ČEZ, a s tím související spuštění, se uskutečnilo na konci října

„Fotovoltaická elektrárna je zapojena do vnitřní sítě haly, což znamená, že vyrobenou elektřinu může hala okamžitě spotřebovat,“ uvedla mluvčí radnice Radka Kakrdová.

Roční výroba z fotovoltaické elektrárny je odhadována na 19 500 kWh. Za předpokladu 100% využití vyrobené elektřiny a při vstupní ceně silové elektřiny 6 Kč/1 kWh a započítání distribučních nákladů cca 1,50 Kč /1 kWh, by se mohlo jednat o roční úsporu pro město ve výši téměř 150 tisíc korun.

Další soláry pro zimní stadion

Mnohem větší solární síť se zásadnějším výkonem, ale také složitějším povolovacím řízením, chtějí Poděbrady instalovat v příštím roce na střeše zimního stadionu.

Solární panely na zimním stadionu by měly mít výkon zhruba dvacetkrát větší výkon než ty na sportovní hale. Vyrobenou solární energii město využije k pro svůj provoz zimní stadion stojící vedle sportovní haly.

„V tomto případě je to ale administrativně náročnější, bude to delší proces. Zařízení s výkonem například kolem 400 kW už musí odsouhlasit přenosová síť,“ řekl starosta Jaroslav Červinka.

Návrh na osazení panelů na zimní stadion počítá s jedenáctimilionovou investicí, město by ji chtělo provést příští rok. „Chceme jít cestou energetické soběstačnosti. Tohle je první krok,“ konstatoval starosta.