Adventní vědecká knihovna UJEP

regiony

Přijďte si pro trochu předvánoční pohody do Vědecké knihovny UJEP (VK UJEP). V prosinci svoji běžnou návštěvu můžete ozvláštnit i účastí na některé z akcí, které tam pro vás připravili.

Adventní vědecká knihovna UJEP
Z plakátu k akci
5. prosince 2022 - 07:00

Máte rádi netradiční vánoční ozdoby či výzdobu? Jste duchem tvořiví a chcete si prověřit vlastní zručnost? Pak vás může zajímat termín Origami workshopu se zkušeným lektorem PhDr. Jiřím Přibylem, Ph.D. Proběhne ve středu 7. 12. od 13:00 h ve volném výběru VK a zaměří se na dva modely různé obtížnosti, které tradičně slouží jako ozdoby na vánoční stromek.

I v prosinci bude knihovna vzdělávat. Nestihli jste listopadovou přednášku Mgr. Karolíny Podloucké, školitelky Ebsco Information Services? Pak budete mít další možnost tentokrát formou online školení Jak pracovat s multivyhledávačem EBSCO Discovery, které si můžete dopřát v pohodlí svého domova, a to ve čtvrtek 1. 12. od 16:30 h v prostředí MS TEAMS. Odkaz a návod, jak se připojit, je dostupný na webu VK UJEP.

Vědecká knihovna, ve spolupráci s katedrou geografie Přírodovědecké fakulty UJEP nabízí v rámci Evropské geografické asociace (EGEA) cestovatelské „erasmácké“ přednášky. První vlaštovkou z této série bude vyprávění Mgr. Martina Bartůňka „Rumunsko a jeho regiony aneb moje cesty v rámci Erasmu“. V úterý 13. 12. od 16:00 h představí Rumunsko, zemi na křižovatce mezi Západem, Východem a Balkánem, a přiblíží, jaké to je studovat na tamní univerzitě v Temešváru.

Poslední větší akcí knihovny v tomto roce bude beseda s ultramaratonskou běžkyní Lenkou Berrouche. Objevila se na české ultramaratonské scéně v roce 2019 a její výkony vyráží dech. V roce 2020 se stala mistryní republiky v běhu na 24 hodin. V letošním roce absolvovala úspěšně trojici dvousetmílových závodů v britském Walesu. S Lenkou budeme debatovat o tom, jak posouvá své fyzické a psychické možnosti a jak zvládá kombinovat vášeň k běhu se všedním životem. Pro návštěvu této besedy si zapište do svých diářů čtvrtek 22. 12.  od 17:30 h v počítačové studovně VK.



VK UJEP nezapomíná ani na výstavy. Ve volném výběru pokračuje putovní výstava zapůjčená Agenturou ochrany přírody a krajiny „Ochrana přírody a krajiny v České republice“, která byla v listopadu doplněna o fotografie z fondu CHKO České středohoří „Fotografie Českého středohoří“. Tyto expozice zde budou k dispozici i v průběhu prosince. Vitrína ve vstupní hale zůstává i nadále prostorem, kde jsou k vidění odborné publikace a propagační předměty na téma CHKO České středohoří.

Pro navození té pravé vánoční atmosféry je nově k vidění výstava České Vánoce, ve vitrínách ve volném výběru VK najdete publikace věnující se období a tradicím v českém prostředí.

Ústeckénovinky.cz informovala  Mgr. Jana Kasaničová, tisková mluvčí, UJEP.

(rp,usteckenovinky.cz,foto:ujep)



Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif