(VIDEO) Čerti Krampus Ericius se vyhnou centru Jihlavy kvůli útokům romských teenagerů

Letošní oslavy sv. Mikuláše byly poslední, kdy skupina Krampus Ericius vystupovala v centru krajské metropole Vysočiny. Útoky romských teenagerů už členové skupiny nechtějí snášet.

„Slušným Jihlavanům moc děkujeme! Díky přebujelé romské populaci a jejich nevychovaným teenagerům jsme v centru Jihlavy bez zábran byli bohužel naposled. Tahání za rohy, zvony, házení kelímků, bití našeho doprovodu – to si rádi necháme ujít,“ stojí v prohlášení skupiny na sociálních sítích.

Skupina Krampus Eridicius požádala své příznivce o zdrženlivost při komentování celé situace na sociálních sítích. “ Mrzí nás to. V Jihlavě jsme doma, je to naše srdcovka. Taky proto máme ve znaku ježka. Určitě najdeme způsob, jak zase být k vám blíž. Jen prosíme, zdržte se vulgárních a rasistických komentářů. Ničemu to neprospěje. Těch, kterých se to týká, si to určitě nepřečtou a těm slušným to ublíží,“ napsala skupina Krampus Eridicius na sociální síti.

Krampus je Alpské strašidlo které se objevuje především okolo Adventu, která v rakouském a jihoněmeckém folklóru odpovídá českému čertovi, průvodci sv. Mikuláše. Je to starověká tradice, která vznikla v rakouských Alpách odkud se postupně rozšířila do celého Rakouska a postupně i do okolních státu.

Postava Krampuse se objevuje 5. prosince, obvykle v doprovodu sv. Mikuláše. Mikuláš děti odměňuje dárky, zatím co Krampus má za úkol potrestat zlobivé děti. Krampus zlobivé děti sní a kolem 22. prosince se přemění v normální lidskou bytost a nic si nepamatuje.

Svátek Krampusů je pátého prosince, ale po horských vesničkách a městech v Alpách chodí většinou od listopadu až do ledna.

“ Štve mě to. Zahájil jsem kroky k tomu, aby lidé, kteří se neumí chovat, v centru nebydleli a budu na to systematicky jako radní města tlačit. A je jedno, jestli je to cikán nebo zástupce majoritní populace. To se týká městských bytů. Pokud jde o ty soukromé, tam si sedneme s majiteli nemovitostí a budeme hledat cesty jak motivovat majitele tak, aby nedělali ze svých domů ubytovny pro nepřizpůsobivé,“ uvedl předseda jihlavské ODS David Beke.

Vyjádření primátora Petra Ryšky (ODS) a dalších představitelů Jihlavy doplníme, jakmile se vyjádření podaří získat.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů