Prostreno.cz

Bylinky a koření v zimě naprosto nepostradatelné

Již mnohokrát se prokázalo, že bylinky a koření mají spoustu prospěšných vlastností pro zdraví i krásu. Obsahují vitaminy, minerály, enzymy a další cenné látky, které tělo nesmírně potřebuje. Bez kterých se letos v zimě určitě neobejdete?

Existuje rčení, které říká: „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.“ Stejné je to i u bylinek a koření, které jsou pro zimní měsíce jako stvořené. Tohle je top čtyřka!

Zázvor

Kromě skvělé chuti zázvor poskytuje řadu zdravotních výhod, které si můžete užít v mnoha podobách. Uvolňuje od nevolnosti a podporuje vyprázdnění žaludku, což je důležité nejen o vánočních svátcích. Zázvor obsahuje více než 400 přírodních sloučenin a některé z nich jsou protizánětlivé. Oddenky zázvoru patří k bohatým zdrojům gingerolu, přírodní látky, která likviduje patogeny a posiluje imunitní systém. Pomáhá především při nachlazení, zvláště v kombinaci s citronem. Z tohoto důvodu si co nejčastěji vařte čaj.

Bazalka posvátná neboli tulsi

Bazalka posvátná se skutečnosti aplikuje i při nachlazení a kašli, které jsou v zimě běžné. Má také zklidňující a léčebné účinky na pokožku hlavy, jež v zimních měsících svědí vinou střídání teplot (přechodů ze zimy do tepla). Listy tulsi povařte ve vodě a nechte vychladnout. Celé to rozmixujte na pastu a naneste na pokožku. Nechte působit aspoň 15 minut.

Kurkuma

Kurkuma je od dávných dob součástí tradičních léčivých a kosmetických receptů, a to díky svým protizánětlivým a antiseptickým vlastnostem. Snižuje bolest a otoky, pomáhá zjemnit a rozjasnit mdlou pokožku, používá se jako pomocník při dýchacích problémech, zánětech a infekcích. V neposlední řadě ulevuje bolavým kloubům, což se právě teď taktéž hodí. Nižší teplota totiž výrazně ovlivňuje citlivost nervových zakončení, která se nachází v kloubním pouzdru, a zhoršuje tak pocity bolesti. Zkusit můžete třeba kurkumové mléko s kajenským pepřem a skořicí.

Aloe vera

Aloe vera je jednou z nejužitečnějších sukulentních bylin vhodných pro pokožku i vlasy, a to zejména v zimě, protože je to silný zvlhčovač, který pomáhá zmírnit suchost pokožky a vlasů. Obsahuje zinek, jež má hojivý účinek na rány, změkčuje odumřelé kožní buňky a je užitečná při jejich odstraňování, zanechává pleť hladší a zářivější. Čerstvě extrahovaný gel denně nanášejte na obličej a po 15 minutách smyjte. V případě vlasů stačí frekvence jednou až dvakrát týdně.

Zdroje: www.thehealthsite.com, www.hopkinsmedicine.org, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat