Okamžitý konec války na Ukrajině. Pavel Fischer vidí možnost

05.12.2022 10:43 | Ze sítí

Češi, Moravané a Slezané si za pár týdnů zvolí novou hlavu státu. Předvolební kampaň je v plném proudu. Generál ve výslužbě Petr Pavel promluvil o tom, „Jak nebýt za tro(t)la“. Pavel Fischer dostal otázku, jak přemlouval rodinu, aby s ním posnídala pod dohledem tří médií. Ale nezůstal jen u toho. Popsal, jak by bylo možné ukončit válku na Ukrajině prakticky okamžitě. A Josef Středula zapojil do kampaně svou manželku. A ta leccos prozradila.

Okamžitý konec války na Ukrajině. Pavel Fischer vidí možnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Pražský hrad

Prezidentská kampaň je v plném proudu. Dává o sobě vědět jak favorit voleb Andrej Babiš, tak jeho hlavní soupeři generál ve výslužbě Petr Pavel i senátor a další prezidentský kandidát Pavel Fischer.  

Petr Pavel promluvil o tom, „Jak nebýt za tro(t)la“.

„Při covidu jsem podpořil projekt o dezinformacích pro žáky druhého stupně základních škol ‚Jak nebýt za tro(t)la‘ od Nadačního fondu Modrá rybka. Jsem rád, že moje žena Eva navázala na spolupráci a podpořila díl druhý, který je určen žákům prvního stupně. Zapojila se tak i do společného vánočního tvoření, z něhož putuje výtěžek právě na tento projekt,“ prozradil Pavel na Facebooku.

 

 

Aktivní je i další prezidentský kandidát Pavel Fischer. Český rozhlas Fischera doprovázel jeden den v kampani. Během tohoto jednoho dne ho zpovídal zkušený moderátor Jan Pokorný. Hned na úvod položil otázku o snídani.

„Pane senátore, jak se to dělá, aby otec kandidující na prezidenta přemluvil celou rodinu, aby s ním ráno posnídala za přítomnosti tří médií: rozhlasu, ČT a nejčtenějších bulvárních novin?“

Fischer prozradil, že k přesvědčení rodiny mu pomohly zkušenosti z diplomacie a důvěra, které se ve své rodině těší.

Pozornost věnoval také centru Arpida v Českých Budějovicích. O centru pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením. A sociální politice obecně. Ta mu prý byla vždycky blízká.

„Poprvé jsme tady byli v roce 1996 s naším nejstarším postiženým klukem jako klienti. S naším synem jsme sem potom jezdívali i později, mnoho let, a vlastně naše děti tudy také prošly, protože jsme neměli, kam je dát, takže jsme je vozili s sebou do Arpidy. Byli jsme rádi, že vidíme Arpidu, jak roste tak, jak rostou její klienti a jejich potřeby,“ uvedl Fischer.

„A další program se točil okolo charity. Charitní služby, totiž sociální služby, které charita poskytuje pro celý kraj, jsou nesmírně záslužnou činností ve prospěch celé společnosti. Nejenom otázky pomoci cizincům nebo uprchlíkům, zejména z Ukrajiny, ale také jsme se zabývali třeba tím, jak se charita připravuje na pomoc obětem domácího a genderově motivovaného násilí. Tím, že třeba staví nové centrum s názvem Agáta na Dobré Vodě. To jsme navštívili a musím říct, že z toho mám velmi dobrý pocit. A moje žena taky,“ pokračoval prezidentský kandidát.

Pár slov věnoval válce na Ukrajině. Zdůraznil, že válka by mohla skončit prakticky okamžitě. Stačila by k tomu jediná věc.

„Tuto válku může Vladimir Putin velmi rychle ukončit. Ze dne na den. Kdyby dnes zavelel, že se ruská vojska mají stáhnout na území Ruské federace, tak se na Ukrajině přestane střílet,“ upozornil Fischer.

V obecné rovině je třeba trvat na tom, aby se ukrajinská svrchovanost vrátila do původních hranic země uznaných mezinárodním společenstvím.

O slovo se přihlásil také prezidentský kandidát Josef Středula, resp. jeho manželka, která svého chotě podpořila. V rozhovoru pro server iDNES.cz uvedla, že pokud by její muž opravdu usedl na Hradě, společně by vytvořili síť regionálních kanceláří, aby lidé věděli, že prezident je tu pro ně a že se na něj mohou obrátit, aniž by kvůli tomu museli jezdit do Prahy.

Prozradila také, proč mu dala svolení ke kandidatuře.

„Rozhodnutí nepadlo ze dne na den. Manžela s tou myšlenkou začali lidé oslovovat už po poslední prezidentské volbě. Dotazů přibývalo a on prohlásil, že bez mého souhlasu do toho nejde. Dal mi několik měsíců na rozmyšlenou a já jsem došla k tomu, že bych si celý život vyčítala, kdybych mu tu příležitost nedala. Pomáhat lidem je jeho životní poslání. Přemlouvat mě nemusel,“ prozradila.

„Já jsem Josífka doprovázela na jeho cestách do regionů i se synem. Téměř všechny letní víkendy jsme strávili na podpisových stáncích. Na sociální sítě mě nijak nesdílel, protože nebyla potřeba, my spolu byli a jsme v reálném životě,“ pokračovala.

Na vlastní oči tak viděla, že lidé na jejího muže reagují pozitivně, což ji prý vůbec nepřekvapilo. Občas narazila i na negativní reakci a tam ji prý překvapila jedna věc.

„Nikdy se nezavděčíte všem. Nevadí mi, když někdo řekne, že se mnou nebo manželem nesouhlasí, ale zarazilo mě, jakou formou to někteří lidé sdělovali, navíc před dítětem. Opravdu nevybíravé, vulgární útoky. Naštěstí ale takových bylo velmi málo,“ řekla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…