Někde najdou odloženou či vytracenou peněženku. Vezmou z ní celou hotovost nebo její část a poté ji pouze s doklady odevzdají na policejní stanici. Tím si však „zadělávají“ na velký problém. Přesně to se nyní stalo dosud netrestanému muži (27 let), který na oddělení v Ostravě-Porubě přišel s peněženkou v ruce.

Vyklízení bývalého garážového komplexu pokračuje. Ostrava, podzim 2022.
VIDEO: Jedno z nejostudnějších míst u centra Ostravy se mění k nepoznání

Našel ji u čerpací stanice. Uvnitř byly doklady, přibližně 500 korun a jedno euro. Zdálo se, že jde o poctivého člověka, který nešťastnému majiteli ušetřil čas s vyřizováním nových dokumentů, a vrátil mu i peníze. Policisté si na poctivého nálezce vzali kontakt. Teď jen zbývalo oslovit majitele. Jenže…

Nálezce

„Jen několik minut poté, kdy dotyčný odešel, přišel na služebnu jiný muž, který nahlásil ztrátu peněženky s osobními doklady a větší finanční částkou – kolem tří tisíc korun a 375 eur. Podle dokladů bylo zjištěno, že právě on byl majitelem nalezené peněženky, kterou předchozí muž odevzdal,“ uvedla Eva Michalíková z moravskoslezské policie.

Ochránci zákona se případem začali ihned zabývat. Zajistili kamerové záznamy, z nichž vyplynulo, že peníze z peněženky vzal s největší pravděpodobností muž, který ji odevzdal.

Parkování na cyklopruhu v centru Ostravy, prosinec 2022.
VIDEO: Nový cyklopruh v centru Ostravy? Mnozí řidiči tu vesele parkují a platí!

Policisté telefonicky kontaktovali nálezce, aby se na oddělení ještě jednou dostavil. „Při výslechu uvedl, že nejprve chtěl peněženku osobně odevzdat majiteli, ale nakonec z místa odjel autem. „Do několika minut ji sice šel odevzdat na služebnu, ale předtím z ní vybral téměř všechny bankovky,“ dodala Michalíková s tím, že nálezce svého počínání litoval. Podle svých slov měl po celou dobu špatné svědomí. Všechny peníze nakonec policistům odevzdal. Ani to mu však nepomohlo. Čelí obvinění z krádeže, za kterou mu hrozí až dva roky vězení.

Varování

„Připomínáme, že každá věc někomu patří a má svého majitele. Proto upozorňujeme, že ponechání si nalezené věci je protiprávní a dle hodnoty věci může být i trestným činem. Nálezce je povinen nalezenou věc vrátit majiteli, případně odevzdat podle místa nálezu, například na čerpací stanici, obecnímu úřadu nebo policii,“ uzavřela Michalíková.

Veřejná toaleta v Komenského sadech, Ostrava, 30. 11. 2022
Ostrava má v hlavním parku nové záchodky za dva miliony. Zaplatíte dvacet korun

Podobné případy řešili i policisté v dalších městech České republiky. Tento měsíc zažili podobnou situaci na Liberecku, kde muž nechal na přepážce úřadu peněženku s doklady a částkou ve výši 17 tisíc korun. Na peněženku si zanedlouho vzpomněl, byla však pryč. Proto zamířil na policejní oddělení. O dvě hodiny později se na stanici objevil nálezce.

„Policistům se rozzářily oči a informace o nálezu peněženky jim vykouzlila úsměv na rtech. Ten jim však následně zamrzl, když zjistili, že sice obsahuje všechny doklady, ale peníze jsou pryč,“ uvedla Adéla Fialová z liberecké policie. Nálezce se zanedlouho přiznal a z kapsy vytáhl scházející peníze. Je obviněn ze zatajení věci. Hrozí mu rok vězení.