Hotely v Karlovarském kraji očekávají, že na silvestra budou plné

5. prosinec 2022 09:15

Hotely v Karlovarském kraji letos očekávají velmi dobrou obsazenost v závěru roku. Zejména silvestrovské pobyty jsou již téměř obsazeny, a pokud ne, zbývají poslední místa.

Větší nejistotu mají ubytovací zařízení, co se týče počátku příštího roku, lidé nyní méně plánují a častěji se rozhodují na poslední chvíli. Například karlovarský hotel Thermal už doprodává poslední pobyty na silvestra, pro které nabízí i doprovodný program. „Zatím to vypadá pozitivně. Vánoce jsou tradičně trochu slabší, očekáváme okolo 200 lidí. Nejčastěji jde o klienty z Německa a Česka,“ řekl ředitel Thermalu Vladimír Novák.

Hotelu se osvědčily pobyty spojené s nabídkou lyžování na nedalekém Klínovci. Hosté tak mohou bydlet v lázeňském hotelu a zároveň využít skipasy v největším krušnohorském areálu. „Pomáhá i to, že máme nově v nabídce i bazén a saunové centrum. To zvyšuje atraktivitu pobytu,“ dodal Novák.

Lidé méně plánují

Pokud chce klient ušetřit, může využít nabídky na další měsíce, kdy pobyty vyjdou v předobjednávce levněji než ze dne na den. Podobné zkušenosti mají i další hotely v Karlových Varech, lidé stále častěji přijíždějí neplánovaně.

Podle předsedy karlovarské pobočky Asociace hotelů a restaurací Jana Kroniky to hotelům komplikuje plánování. „Vánoce a hlavně silvestr vypadají nadějně, ale na další měsíce je zatím objednávek méně, než bývávalo. Dlouhodobých objednávek ubylo, lidé si objednávají pobyty pár dní dopředu,“ popsal Kronika.

Se změnou klientů, kdy ubylo lázeňských hostů na dlouhodobé pobyty proti kratším, spíše wellness pobytům, přizpůsobují hotely nabídku. Objevují se v ní sportovní a relaxační balíčky spojené s lyžováním nebo golfem. „Na sport a rekreaci se zaměřuje i marketing karlovarského infocentra,“ doplnil Kronika.

Zájem o pobyt na horách je už srovnatelný s dobou před epidemií

V hotelu Zelený dvůr na Božím Daru mají již většinu pokojů rezervovanou. „Na Vánoce i na silvestra nám zbývá poslední volný pokoj,“ řekl vedoucí Pavel Matějka. Horský hotel nabízí 23 pokojů. Ubytování tam vyhledávají nejčastěji stálí zájemci, pobyty mají rezervované dlouho dopředu.

Mezi nejčastějšími hosty jsou Češi, Němci a Holanďané. „O Vánoce mají největší zájem Češi, na silvestra jsou tu hlavně Němci a v lednu pak jezdí hlavně Holanďané a také Poláci,“ uvedl Matějka. Právě týden mezi Vánoci a Novým rokem je v Krušných horách nejvytíženější. Turisté jezdí do nejvýše položeného města v Česku zejména za zimními sporty. Sněhu je ale zatím málo a lyžařské areály kvůli drahým energiím příliš nezasněžují.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio