Film místo šprtání! Nová kampaň propaguje filmovou výchovu ve školách

5. prosinec 2022 11:21

Film místo šprtání! To je úmyslně provokativní slogan nové kampaně Asociace pro filmovou a audiovizuální výchovu. Ta se dlouhodobě snaží do českých základních i středních škol prosadit filmovou výuku, která je součástí rámcových vzdělávacích programů už dvanáct let.

Téměř dvouminutový spot Projektu posílení oboru filmové a audiovizuální výchovy s herečkou Terezou Dočkalovou by se měl v těchto dnech začít objevovat na plátnech kin a také na sociálních sítích. Cílem je upozornit školy, že filmová výchova má své důležité místo ve vzdělávání.

Čtěte také

Proč? To vysvětlil jeden z ambasadorů projektu režisér Václav Marhoul: „Jde o estetické cítění. Když si vezmu všechny umělecké obory – činoherní herectví, zpěv, hudba, baletní umění, taneční umění, výtvarné umění atd. Tak vlastně jediné médium, které je schopno renesančně to všechno absorbovat do jednoho jediného celku je film.“

Filmová výchova je sice součástí rámcových vzdělávacích programů už od roku 2011, ale jen jako doplňující předmět. Školám tak chybí nejen čas v rozvrhu, ale také učitelé, učebnice a metodická podpora.

Filmová výchova má velký přesah

Pedagogů, kteří kinematografii v hodinách využívají, ale pomalu přibývá. Zuzana Havelková učí na ZŠ Duhový svět nedaleko Prahy, kde pro čtvrťáky a páťáky zařadila dvě hodiny filmové výchovy. Propojuje ji s literaturou, výtvarnou výchovou nebo matematikou.

„Vidím to jako velké oživení těch ostatních oblastí. Třeba děti teď mají za úkol animovat matematickou slovní úlohu pro své mladší spolužáky. Ten přesah je neskutečný, komunikace, kreativita, práce v realizačním týmu. Myslím si, že oblast filmové výchovy je u nás velmi nedoceněná,“ vysvětluje.

Asociace také na příští rok chystá nejen pro učitele a žáky, ale také jejich rodiče, průvodce filmových světem s názvem Filmouka. Ta bude mít také svou online podobu s filmy, ukázkami a pracovními listy. Lidé můžou její vznik podpořit v crowdfundingové kampani na webu donio.cz.

Spustit audio

Související