Obnova zámeckého kopce v Náchodě je hotová. Stála čtvrt miliardy

Rozsáhlá rekonstrukce zámeckého kopce v centru Náchoda za téměř čtvrt miliardy korun je po více než dvou letech hotová. Památkáři v pondělí areál kopce s novými cestami a vysazenou zelení otevřeli veřejnosti. Letos jde o jednu z největších dokončených investic Národního památkového ústavu (NPÚ) a o největší investici státu do památek na východě Čech.

Stavbaři z firmy Gardenline na kopci pod renesančním náchodským zámkem zajistili svahy, obnovili cesty a zeleň, postavili nové lávky a schodiště a kopec odvodnili. Zámek se pro návštěvníky a obyvatele města opět propojil s centrem dvacetitisícového Náchoda. Stavba začala v létě roku 2020 po předchozích šesti letech příprav.

„Občané města i turisté mají možnost procházky a odpočinku u centra města, přímo u zámku. Mohou si prohlédnout i středověké opevnění, což je skutečně rarita,“ řekl regionální ředitel Národního památkového ústavu Miloš Kadlec.

Kopec, jehož úpatí je na náchodském hlavním Masarykově náměstí, sloužil v minulosti pastevcům, v polovině 19. století byl osázen ovocnými sady. Od poloviny 20. století zarůstal náletem, až se stal lesem. Svahy kopce byly nestabilní a v některých místech se sesunuly. Celý kopec podle Kadlece pokrývala džungle. Řada cest byla neschůdná. Kdysi přirozené propojení centra města se zámkem zmizelo.

Na kopci jsou i nové ovocné sady

Kopec dostal také nové vyhlídky, odpočinkové zóny a nové osvětlení. V Idiných sadech stavbaři vybudovali závlahový systém napájený z nádrže s dešťovou vodou zachycenou z části střech a nádvoří zámku. Restaurováním prošly busta princezny Idy, křížek Schaumburg-Lippe a podstavec sochy svatého Jana Nepomuckého včetně osazení kopie původní sochy, která v místě chyběla od roku 1954.

Kopec dostal nové jabloňové, hrušňové a třešňové sady. Nová lipová alej lemuje obnovené hlavní přístupové schodiště na jižním svahu s nástupem za hotelem U Beránka.

Celkové náklady obnovy kopce dosáhly 238,5 milionu korun včetně daně a proti původnímu rozpočtu vzrostly o asi 65 milionů korun. Podle památkářů se v nárůstu ceny projevilo zdražení stavebních materiálů a prací a také nepředpokládané práce navíc při čištění jižního svahu až na skalní podloží a změna odvodnění části kopce.

Významné peníze navíc si vyžádala konzervace nalezené středověké bašty z přelomu 15. a 16. století. Bašta byla součástí opevnění a chránila přístup do hradu od severu. Nadzemní část bašty mohou lidé vidět.

Obnova zámeckého kopce by podle radnice měla do Náchoda i na zámek přilákat více turistů. Zámek v Náchodě za prvních deset měsíců letošního roku přilákal 33 799 návštěvníků, o 25 procent více než za stejnou dobu loni. V dobách před epidemií covidu zámek navštěvovalo přes 40 tisíc lidí ročně.