Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Reálné mzdy v Česku dál rekordně padají. A příští rok přijdou vyhazovy

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
5. 12. 2022
 22 755

Průměrná mzda po zohlednění inflace se ve třetím čtvrtletí propadala nejvýrazněji v historii Česka, stejně jako ve druhém čtvrtletí o 9,8 procenta. Životní úroveň Čechů letos klesá takřka o desetinu, což je rekord. A bude hůř. V příštím roce přijde propouštění, jaké v posledních letech nepamatujeme.

Reálné mzdy v Česku dál rekordně padají. A příští rok přijdou vyhazovy
Reálná kupní síla průměrné mzdy se ve třetím čtvrtletí meziročně propadla o 9,8 % (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Za první až třetí čtvrtletí se reálná průměrná mzda propadá o devět procent. Právě o zhruba devět procent poklesne reálná mzda také za celý letošní rok.

S propadem je třeba počítat i v příštím roce, oproti letošnímu roku však bude jen přibližně třetinový. Mírně se totiž zvýší míra růstu nominálních mezd, zatímco citelně klesne inflace, i když z dlouhodobého hlediska zůstane nadále poměrně vysoká.

Za propadem životní úrovně Čechů stojí nejvýraznější inflace od první poloviny 90. let, kterou růst nominálních mezd není s to ani vzdáleně dorovnat, a to ani v podmínkách stále poměrně nízké míry nezaměstnanosti, nejnižší v zemích EU i OECD.

Vývoj meziroční inflace v ČR

Výraznějšímu tlaku na růst mezd, který by dorovnal, nebo dokonce překonal inflaci, bude v příštím roce bránit rostoucí nezaměstnanost. V roce 2023 totiž míra nezaměstnanosti poroste do výšin, na které Češi nejsou z uplynulých let zvyklí, v krajním případě na úroveň odpovídající pěti procentům.

Propouštění lidé si budou moci najít jinou práci, hrozí ale, že bude mnohem hůř mzdově ohodnocená a nebude odpovídat jejich kvalifikaci.

Kde je největší riziko ztráty práce?

Snižovat stavy budou zejména energeticky náročné provozy, jako jsou sklárny, slévárny, ocelárny, či těžký průmysl obecně, ale také třeba pekárny. A zároveň firmy a podniky napříč odvětvími, které mají nízké marže, takže nedisponují dostatečným finančním polštářem pro zvládání krizí.

Bojíte se, že v nejbližší době přijdete o místo?

Propouštění lidé si sice budou moci najít jinou práci, vážně ale hrozí, že bude mnohem hůř mzdově ohodnocená a nebude odpovídat jejich kvalifikaci.

V Česku je sice stále kolem 300 tisíc volných pracovních míst, ale na drtivou většinu z nich, zhruba 270 tisíc, není třeba ani maturity. Jde často o prosté manuální, duševně nenáročné, ale také neinspirativní a mnohdy nenaplňující pracovní pozice.

Propuštění lidé, kteří si budou chtít udržet mzdové ohodnocení alespoň v nominálním vyjádření (když už ne v reálném, kvůli inflaci) a kteří budou chtít mít zajímavější a inspirativnější povolání, si tak budou muset doplnit kvalifikaci – a měli by na to myslet už nyní, pokud mají pocit, že je jejich pracovní místo ohroženo.

Kam dál? Inflace na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Související témata

komentářnezaměstnanostplatyprůměrná mzdaživotní úroveň
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo