Prostreno.cz

Quinoa je skvělou alternativou rýže

Quinoa (merlík chilský) se v posledních letech dostává do popředí především jako oblíbená alternativa rýže. Pokud se však domníváte, že se jedná o novou „moderní“ plodinu, nenechte se mýlit.

Quinoa (merlík chilský) se v posledních letech dostává do popředí především jako oblíbená alternativa rýže. Pokud se však domníváte, že se jedná o novou „moderní“ plodinu, nenechte se mýlit.

Benefity quinoy dobře znali již staří Inkové, kteří ji pěstovali na území dnešní Bolívie.

Díky rostoucímu zájmu o konzumaci zdravých potravin si ve druhé polovině 20. století quinoa našla cestu i do Evropy, kde se stále častěji objevuje na jídelních stolech v domácnostech i v restauracích.

Na první pohled quinoa připomíná jáhly, amarant nebo kuskus. Obsahuje vysoký podíl vlákniny a všech devět esenciálních aminokyselin, které si tělo nedokáže samo vytvořit a musí je přijímat z potravy.

S více než 14 gramy bílkovin na 100 gramů je quinoa vynikajícím zdrojem bílkovin, proto je velice vhodným zpestřením jídelníčku pro vegetariány a vegany.

Jaká odrůda je nejlepší?

Existuje přibližně 120 různých druhů quinoi. Ty se liší chutí a barvou. Nejznámější odrůdy jsou však: bílá, červená a černá.

Bílá quinoa je nejběžnější a také (většinou) nejlevnější. Běžně ji naleznete i v regálech supermarketů. Má jemnou oříškovou chuť a obsahuje minimum tuku. Hodí se k vydatným slaným i sladkým pokrmům. Doba vaření je 10 až 15 minut.

Červená quinoa je podobná černé quinoi. Vaření trvá trochu déle. Běžně se používá do salátů nebo do rizota, protože drží tvar a hezky vypadá.

Černá quinoa se vaří nejdéle (15 až 20 minut). Má intenzivní chuť a hodí se nejlépe k zapečené zelenině nebo k salátům.

Z hlediska nutriční hodnoty nehrají barvy hlavní roli, ovšem tmavší varianty obsahují vyšší koncentrace antioxidantů a vlákniny.

Jak správně vařit quinou

Základem je zrníčka quinoy dobře propláchnout ve vlažné vodě, aby zmizela nahořklá chuť způsobená tzv. saponiny, které chrání semínka před škůdci.

Quinoa se vaří podobně jako rýže nebo jáhly. Rozdíl je v poměru vody. V případě quinoy se dávají 3 hrnky vody na 1 hrnek quinoy a většinou ji stačí povařit zhruba 10–15 minut v lehce osolené vodě. Poté se doporučuje ji ještě chvíli nechat dojít pod pokličkou, aby absorbovala poslední zbytky vody.

Po uvaření je quinoa měkká, nadýchaná, a přitom trošku křupavá. Měla by být průsvitná.

Co s ní?

Nejlepší vlastnost quinoy je ta, že je zcela univerzální. Vařenou quinou využijete jako přílohu ke grilované zelenině, k masu nebo jako zpestření do zeleninových salátů. Využijete ji také jako pojivo do karbanátků, můžete ji přidat do snídaňové kaše, použít ji jako náplň do pečených rajčat nebo žampionů, přidat ji do těsta na chleba apod.

Uvařte si ji třeba s vanilkovým luskem a rozinkami na sladko, posypejte mandlemi a skořicí a dopřejte si chutnou svačinu. Přidejte ji do zeleninové polévky, nebo zapečte se zeleninou a sýrem.

Variant jsou tisíce a experimenty s quinoou vás budou bavit!

Zdroje: názor autora, www.amritahealthfoods.com/blogs/news/superfood-quinoa






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat