Na brněnském zámečku potěší děti betlémy i stromek plný buřtů a jitrnic

  16:20
K vánočnímu období neodmyslitelně patří příběhy a pohádky. Do pohádkového světa proto zvou návštěvníky prostřednictvím své tradiční předvánoční výstavy správci letohrádku Mitrovských na Starém Brně. A vzali si k tomu nejpovolanější pomocnici, známou ilustrátorku dětských knih Veroniku Balcarovou.

Výstava betlémů láká do brněnského letohrádku Mitrovských každoročně, letos však bude pohádková. Vedle betlémů ze sbírky Jana Marouška se představí i pohádkově laděné vánoční stromky a kulisy z dílny ilustrátorky Veroniky Balcarové. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

„Kromě obrázků k pohádkám, písničkám a říkadlům jsou vystaveny také velkoformátové prostorové kulisy s postavami ze známých pohádek O červené karkulce, O perníkové chaloupce, O veliké řepě, O dvanácti měsíčkách nebo O Budulínkovi. V obdobném duchu představíme také autorčin betlém a postavy čerta, Mikuláše a anděla,“ láká kastelán zámečku Petr Lukas.

Nebudou chybět ani nazdobené stromečky s tematikou pohádek Tři oříšky pro Popelku, Princezna se zlatou hvězdou na čele, Arabela, Anděl Páně, S čerty nejsou žerty, Jezerní královna, Jak se budí princezny nebo Dařbuján a Pandrhola, na jejichž stromečku visí buřty a jitrnice.

K vidění bude i stromek věnovaný jedné z nejnovějších českých pohádek Princ mamánek. „V neposlední řadě budou různé české pohádky reprezentovat upletení maňásci od Jitky Spěšné,“ láká Lukas.

Jako každý rok se v letohrádku představí také starobylé i novější betlémy z Čech, Moravy a Slovenska. Nebudou chybět ty dřevěné, papírové, sádrové, keramické, skleněné nebo z přírodních materiálů, které do Brna zapůjčil sběratel Jan Maroušek.

Autor: