Požitkářství, lenost, lajdáctví. Spojení ‚goblin mode‘ je podle Oxfordského slovníku slovem roku 2022

Termín „goblin mode“ označuje „typ požitkářského, líného, lajdáckého nebo chamtivého chování, které obvykle odmítá společenské normy nebo očekávání“. A také je to slovo roku 2022 podle Oxfordského slovníku, které vybrali lidé vůbec poprvé ve veřejném hlasování.

Oxford Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Goblin mode

Goblin mode | Zdroj: Midjourney

„Vzhledem k tomu, jaký rok jsme právě prožili, rezonuje ‚goblin mode‘ s námi všemi, kteří se v tuto chvíli cítíme trochu zdrceni,“ řekl prezident Oxford Languages Casper Grathwohl listu The Guardian, který citovalo Radio Wave.

„Je to úleva přiznat si, že nejsme vždy tím idealizovaným, kultivovaným já, ke kterému nás nabádají ostatní na Instagramu a TikToku. Důkazem toho je dramatický vzestup platforem, jako je BeReal, kde uživatelé sdílejí snímky svých neupravených já,“ dodal.

Vítězný výraz se poprvé objevil na Twitteru v roce 2009, virálním se stal ale až letos v únoru. Hashtag #goblinmode uživatelé TikToku také často používají jako opak trendu #thatgirl, jehož cílem je prezentovat se v tom nejlepším světle.

Do hlasování se zapojilo přes 340 tisíc anglicky mluvících lidí z celého světa. Vybírali celkem ze tří slov, frází nebo hashtagů, které předurčili lexikografové z vydavatelství Oxford University Press. Na druhém místě se umístilo slovo „metaverse“, na třetím pak hashtag #IStandWith. Vítězné „goblin mode“ zvolila drtivá většina hlasujících, a to 93 procent.

Americký Websterův slovník zvolil slovem roku 2022 gaslighting, což označuje formu psychické manipulace a citového zneužívání, kdy se pachatel snaží vzbudit pochybnosti o určitých událostech. Vyhledávání tohoto výrazu podle jazykovědců vzrostlo v letošním roce o 1740 procent.

Jan Dlouhý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme